2012-11-21 10:57:45
Φωτογραφία για Οι καπνιστές θα σώσουν τον ΕΟΠΥΥ
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Το σενάριο κυκλοφορεί εδώ και καιρό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν έφτασε η ώρα να επιβληθεί ειδικός φόρος σε τσιγάρα και ποτά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ως «ισοδύναμο μέτρο», προκειμένου να μην πληρώνουν τελικά οι ασφαλισμένοι από το 2014... το «εισιτήριο» των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και το 1 ευρώ «χαράτσι» για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία.

Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Υγείας, επίκειται εντός των ημερών (πιθανόν την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί σοβαρά αυτή η εκδοχή, δεδομένου πως το μέτρο έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων, αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει εξαρχής πως δεν πρόκειται να εισπράττουν το συγκεκριμένο αντίτιμο.


Ράβε- ξήλωνε με τα μέτρα στην υγεία

Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο μέτρο στο οποίο φαίνεται να υπαναχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία βλέπει τον «κλοιό» γύρω της να στενεύει για μια ακόμη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, μέτρο το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως «εξαρχής προβληματικό» και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, στο τέλος θα καταστεί ανενεργό.

Ήδη μάλιστα υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση με δραστική. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι γιατροί θα συνεχίζουν να αναγράφουν την εμπορική ονομασία για μια μεγάλη κατηγορία σκευασμάτων (π.χ. ινσουλίνες, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα, χημειοθεραπευτικά και τα παράγοντά τους, φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους όπως η επιληψία, φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα, για μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κ. ά.).

Οι τελευταίες αυτές «σπασμωδικές» κινήσεις και το συνεχές ράβε- ξήλωνε με τα μέτρα στην υγεία έχουν δημιουργήσει όμως απίστευτη σύγχυση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν ξέρουν ούτε πιο φάρμακο θα επιλέξουν, ούτε πόσο θα το πληρώσουν τελικά. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου.

Εδώ αναμένεται νέος γύρος αντιδράσεων, με τους φαρμακοποιούς και τις εταιρείες να βρίσκονται στις επάλξεις και να δηλώνουν ότι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση των μέτρων.

Στο στρατόπεδο των φαρμακοποιών, παρά την αρχική διαβεβαίωση πως δεν θα πληρώσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους την επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ ποσοστού 5% από τις πωλήσεις των ακριβών σκευασμάτων (rebate), ως ποσοστό έκπτωσης, η απόφαση τελικά θα ισχύσει. Το μέτρο αυτό αναμένεται, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, να επιβαρύνει τα φαρμακεία από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ ανάλογα με τον τζίρο τους.

Αλλά και οι νομικές υπηρεσίες των φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ακυρώσουν το μέτρο που ζητά να πληρώσουν οι επιχειρήσεις τις υπερβάσεις που σημειώνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Υγείας σημειώνουν πως όλα τα παραπάνω μέτρα αποτέλεσαν στην ουσία «εντολές της τρόικα» και ελήφθησαν υπό πίεση, οπότε σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για να επιτευχθούν οι στόχοι στις δαπάνες.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ