2012-11-21 12:22:04
Φωτογραφία για Η ματαίωση της Ολυμπίας Οδού και ο εφιάλτης των απαλλοτριώσεων
Σημαντικές προεκτάσεις θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία στην περίπτωση που και επίσημα ανακοινωθεί πως το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου της Ολυμπίας Οδού,

περικοπεί χωρίς να περιλαμβάνει την Ηλεία. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, αφού βρίσκεται στον αέρα και το θέμα των απαλλοτριώσεων.

Τι θα συμβεί με τους ιδιοκτήτες που δεσμεύτηκε η περιουσία τους τα τελευταία χρόνια για το έργο, για εκείνους που έλαβαν χρήματα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε η γη τους, για εκείνους που αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό για να τα βγάλουν πέρα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Νίκος Θεοδώρου αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα, που θα απασχολήσουν την κοινωνία της Ηλείας, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες και με επίσημο τρόπο.

Οδυνηρές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Νίκος Θεοδώρου πρωτίστως σχολίασε πως γενικότερα μια τέτοια εξέλιξη για την τοπική κοινωνία σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομικής ζωής της περιοχής, καθώς η διακοπή του έργου δημιουργεί δυσκολία στη μεταφορά των τοπικών προϊόντων υπό καλύτερες συνθήκες, όπως και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στα ειδικότερα θέματα όπως αυτό των απαλλοτριώσεων στάθηκε στα έως τώρα δεδομένα. «Αυτή τη στιγμή έως και το Ανεμοχώρι, έχουν εκδοθεί αποφάσεις που έχουν καθορίσει προσωρινές τιμές αποζημίωσης. Έχει επιβληθεί η απαλλοτρίωση, αλλά χρήματα έχουν λάβει έως τώρα μόνο σε όσους είχε γίνει επίταξη, για την κατασκευή κάποιου τεχνικού έργου σε περιοχές όπως ο Αγ. Γεώργιος και το Κολίρι. Δόθηκαν κάποιες επιταγές για την κοπή δέντρων, όχι για την έκταση. Επίσης έως την περιοχή της διασταύρωσης Βουνάργου, οι δικαιούχοι που έχουν αναγνωριστεί έχουν λάβει ένα ποσοστό από την προσωρινή αποζημίωση».

Οι συνέπειες μιας οριστικής ματαίωσης του έργου σε ότι αφορά το νομό Ηλείας θα επιφέρει περαιτέρω κοινωνικο-οικονομική αναταραχή στην τοπική κοινωνία, όπου οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στηρίχθηκαν στα δεδομένα της Ολυμπίας οδού που επηρέασε τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά τους. «Το 80% των ιδιοκτητών των εκτάσεων αυτών είναι αγρότες. Πρωτίστως η ζημιά τους είναι πως σε αυτή την έκταση που πρόκειται να γίνει απαλλοτρίωση δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, εν αναμονή της απόφασης.

Υπάρχει μια κοινωνική αναταραχή σε αυτά τα θέματα. Πρέπει να δούμε προσεκτικά κάποια νομικά θέματα. Ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις έχει αλλάξει και όταν έρθει η ώρα να εξεταστούν τα θέματα αυτά θα τα δούμε με πολύ προσοχή» σχολίασε ο κ. Θεοδώρου.

Μιλώντας για θέματα που θα προκύψουν με τη ματαίωση του έργου, όπως οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί ή επρόκειτο να καταβληθούν τόνισε πως «για όσους δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα, αν διακοπή το έργο και δεν γίνει η απαλλοτρίωση, τότε πρέπει να γίνει άρση της απαλλοτρίωσης, με διοικητικές διαδικασίες. Όταν παρέρχεται ένα χρονικό διάστημα από την ώρα που κηρύσσεται η απαλλοτρίωση και δεν συντελείται, αίρεται αυτοδικαίως.

Για αυτούς που έχουν λάβει χρήματα δεν ξέρουμε τι θα κάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Αν θα ζητήσει αυτά τα χρήματα πίσω. Στις περιπτώσεις που δόθηκαν χρήματα για την κοπή δέντρων, αν αυτό έγινε δεν μπορεί το Δημόσιο να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά. Για τους άλλους που έχει πληρώσει για την γη και τα δέντρα ένα ποσοστό, πιθανόν το Δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις να αναζητήσει τα δέντρα αυτά».
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ