2012-11-21 12:38:59
Φωτογραφία για Λαβρόφ: Μεγάλα ανοίγματα προς Πεκίνο και Ουάσιγκτον
Αρκάντι Ντουμπνόφ, Φιόντορ Λουκιάνοφ, The Moscow News

Προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, όποια κι'αν θα είναι η νέα ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και στενή συνεργασία με τον Μπάρακ Ομπάμα, μέχρι εκεί που είναι πρόθυμες να φτάσουν οι ΗΠΑ, είναι οι επιλογές της Μόσχας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Πηγή: TASS

Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη για τη δεύτερη θητεία του, ενώ σύντομα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα εκλέξει τη νέα γενιά των ηγετών του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Moskovskie Novosti, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για το πώς η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τον διάλογο με τις ηγεσίες των δύο αυτών χωρών, οι οποίες διαθέτουν τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

The Moscow News: Ποιά είναι η στάση μας στη νίκη του Ομπάμα;


Σεργκέι Λαβρόφ: Θα συνεχίσουμε βεβαίως τη συνεργασία με την κυβέρνησή του, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεωθεί. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου συμφέροντος και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα.

Παράλληλα, υφίστανται και διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα. Αυτό είναι κάτι που πάντοτε θα υπάρχει. Είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μέχρι το σημείο εκείνο, που είναι έτοιμη να ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

ΕΡ: Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μια νέα ατζέντα και είναι έτοιμοι οι Αμερικάνοι να την εξετάσουν;

ΑΠ: Σε μεγάλο βαθμό κάτι τέτοιο συμβαίνει. Στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις παρατηρείται ικανοποιητική πρόοδος σε μια κατεύθυνση η οποία σχεδόν απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπογράψαμε συμφωνίες που προβλέπουν την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεως για τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες, οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά τους όρους των ταξιδιών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες των πολιτών. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω επίσης τη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς υιοθεσίας, που τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ενός σχετικά νέου μηχανισμού συνεργασίας, τις Συνόδους Κορυφής Ανατολικής Ασίας (ΣΚΑΑ), οι οποίες προωθήθηκαν από τις χώρες μέλη της Ένωσης των χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας και τους κύριους εταίρους τους. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμμετέχουν εδώ και δύο χρόνια στις ΣΚΑΑ. Η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει ένα αρκετά ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά.

Η αύξηση των μορφών των συναντήσεων, όπου οι δρόμοι των κρατών συμπίπτουν, και όπου συμμετέχουμε μαζί με τους Αμερικάνους, συνθέτουν ένα θετικό πολιτικό σκηνικό στην προσπάθεια για διεύρυνση των θετικών κοινών ενεργειών, παρά τη διατήρηση των διαφορών σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής.

ΕΡ: Στην Κίνα έγινε το συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι προφανές ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές διαδικασίες που αφορούν την άνοδο στην εξουσία της πέμπτης γενιάς ηγετών. Θεωρείτε ότι μπορούμε να αναμένουμε από τη νέα γενιά της κινεζικής ηγεσίας κάποιες νέες πολιτικές ή θα παραμείνουν οι σχέσεις μας με την Κίνα το ίδιο ευθυγραμμισμένες για πολύ καιρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

ΑΠ: Ο χαρακτηρισμός «ευθυγραμμισμένες» είθισται να χρησιμοποιείται όταν περιγράφουμε κάποιες απλουστευμένες προσεγγίσεις. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι πολύπλευρες και πολύ αποδοτικές. Εχουν τον χαρακτήρα στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας. Και εμείς, και οι Κινέζοι, ενδιαφερόμαστε για την εμβάθυνσή τους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα προωθήσουμε από κοινού.

Σε ό,τι αφορά του νέους κινέζους ηγέτες, οι οποίοι όπως καταλαβαίνω θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο διάλογός μας με το Πεκίνο παραδοσιακά διεξάγεται σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Πλην της ανώτατης ιεραρχίας, αναπτύσσονται επαφές ουσιαστικά με όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κίνας, και από αυτά διαμορφώνεται η εφεδρεία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στο συνέδριο.

Επομένως, δεν αναμένουμε εκπλήξεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, να διασφαλίζει τη συνέχειά της. Εμείς, είμαστε έτοιμοι και ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Champions League: 21/11 - Live streaming -Goal24news
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Champions League: 21/11 - Live streaming -Goal24news
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ