2012-11-24 12:37:02
Φωτογραφία για Οι όροι του μνημονίου έχουν συμφωνηθεί ξεκαθαρίζει ο Υπ. Οικονομικών
Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ξεκαθάρισε χθες βράδυ πως οι όροι του μνημονίου έχουν συμφωνηθεί, και εξήγησε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση του τελικού ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικού τομέα που αναμένεται να γίνει γνωστή... στις αρχές Δεκεμβρίου.

"Έχουμε συμπληρώσει το πρώτο και πολύ πολύ σημαντικό στάδιο που αφορά το μνημόνιο, τους όρους του μνημονίου και τώρα θα αρχίσει η διαδικασία της επεξεργασίας ούτως ώστε να καταλήξουμε στο σημείο όπου το μνημόνιο αυτό θα υποβληθεί επισήμως στο Eurogroup", ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Σιαρλή.

Κυβέρνηση και Τρόικα κατέληξαν σε κατ` αρχήν συμφωνία "διότι, όπως, όπως είπε θα ακολουθήσει ένα μέρος το οποίο στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Τα στοιχεία που σχετίζονται με το ποσό που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τα έχουμε στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια ενδιάμεση έκθεση την οποία αναμένουμε από την εταιρεία Pimco", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "αφού πάρουμε αυτή την έκθεση τότε θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και το οποίο θα προχωρήσει και θα υποβληθεί επισήμως στο Eurogroup για έγκριση".


Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, πιθανή ημερομηνία συζήτησης της κυπριακής αίτησης στο επίπεδο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι η 12η Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σιαρλή άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδριάσεις του Eurogroup, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

"Για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις μια συμφωνία πρέπει να περάσεις από αυτά τα στάδια. Ετοιμάζεσαι, παρουσιάζεσαι μπροστά στο Eurogroup, γίνεται συζήτηση αν χρειαστεί θα πας και δεύτερη φορά, θα πας και τρίτη φορά", είπε, προσθέτοντας αν η κυπριακή αίτηση δεν εγκριθεί σε μία συνεδρία του Eurogroup δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία. "Είναι μία διαδικασία την οποία πρέπει να περάσουμε", κατέληξε.

Ωστόσο νωρίτερα χθες η ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες η Τρόικα άφηνε να εννοηθεί ότι ακόμη οι όροι του μνημονίου δεν έχουν κλείσει.

Συγκεκριμένα, η Τρόικα στην τελευταία της ανακοίνωση σημειώνει πως έχει επιτευχθεί “καλή πρόοδος” στις συνομιλίες μεταξύ της Τρόικας και των κυπριακών Αρχών, και πως “οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχίσουν”.

Στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ακόμη ότι αποστολή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις Κυπριακές Αρχές πάνω στους πυλώνες πολιτικής ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, ενώ προστίθεται ότι οι κυπριακές Αρχές και οι ομάδες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημείωσαν καλή πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας πάνω σε βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία να επιστρέψει σε αειφόρο ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

Αυτό όμως που καταδεικνύει περισσότερο απ’ όλα ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει οριστικά όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι η δήλωση από πλευράς Τρόικας ότι “οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχίσουν (από τα κεντρικά γραφεία της κάθε πλευράς) με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου για την επίτευξη ενός πιθανού προγράμματος”.

Να θυμίσουμε εξάλλου, ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χθες δήλωνε ότι η Κυβέρνηση τελεί σε αναμονή για την επίσημη ανακοίνωση από την Κομισιόν της συνομολόγησης της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και συνεχίζει να εργάζεται για την υλοποίηση των μέτρων ώστε σύντομα η κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Στην ανακοίνωση της Τρόικας σημειώνεται ακόμη ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες, που αναμένονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δώσουν περαιτέρω πληροφόρηση στις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου σχετικά με τις χρηματοδοτικές λύσεις που να είναι σύμφωνες με την βιωσιμότητα του χρέους.

Στο μεταξύ, διάγγελμα στον κυπριακό λαό αναφορικά με το θέμα του μνημονίου θα απευθύνει σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέχεια της γραπτής δήλωσης του Προέδρου Χριστόφια, η ανακοίνωση της Προεδρίας διευκρινίζει πως αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

"Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως, την «αποφασιστική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ της Τρόικας και της Κύπρου χαιρέτισε χθες με ανακοίνωσή του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη συμφωνία για ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο, το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες γίνουν γνωστά και μετά από συμφωνία στο Eurogroup.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ