2012-03-24 14:00:15
Φωτογραφία για Υπόγειες διεργασίες σε ΠαΣοΚ - ΝΔ Επάνοδο της Ντόρας προτείνουν γαλάζια στελέχη, ενώ και στην Ιπποκράτους συζητούν την επιστροφή των «ασώτων»
Προσθήκη λεζάνταςΕντονη κινητικότητα και πολλαπλές υπόγειες διεργασίες αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και της ΝΔ σε μια προσπάθεια στελεχών των δύο κομμάτων να αυξήσουν τα ιδιαίτερα χαμηλά συσπείρωσης των κομμάτων τους και να εμφανίσουν μια εικόνα ενότητας πριν από τις κάλπες.

 Η δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής» καταγράφει ανάγλυφα το πλήγμα που έχουν δεχθεί τα δύο κόμματα από τη στήριξη του μνημονίου, αλλά και από την απώλεια βουλευτών τους. Η λύση που υποδεικνύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για την αύξηση της δημοφιλίας τους είναι απλή, αλλά όχι και εύκολη. Και δεν είναι άλλη από τη θεωρία του μαντριού που είχε διατυπώσει πρώτος ο Ευάγγελος Αβέρωφ και που έχει αποδειχθεί χρυσός κανόνας για τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών που απομακρύνθηκαν πριν από τις κάλπες, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, έστω κι αν αυτές δημιουργήσουν στιγμιαίο πολιτικό κόστος, υποστηρίζουν αυξάνοντας προοδευτικά τις πιέσεις στους αρχηγούς τους.Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αλλά και τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος, η ΝΔ παρά την προσχώρηση των κκ
. Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι αποδυνάμωσε ελαφρώς τον ΛΑΟΣ αλλά ισχυροποίησε τη Χρυσή Αυγή, ενώ ταυτόχρονα η αποχώρηση του κ. Π. Καμμένου και των εννέα βουλευτών που τον ακολούθησαν δημιούργησε ένα νέο κόμμα το οποίο όχι απλώς φαίνεται ότι θα μπει άνετα στη Βουλή αλλά διεκδικεί και ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο στερεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας.Επειδή και τα τρία αυτά κόμματα έχουν σαφή αντιμνημονιακή στρατηγική, έχει αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης ή προεκλογικής συνεργασίας μαζί τους.

Αναγκαστικά λοιπόν όλες οι εισηγήσεις προς τον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται, αφορούν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τη Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία υπηρετεί πιστά την πολιτική στήριξης του μνημονίου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.Η ίδια η κυρία Μπακογιάννη αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαβούλευση μεταξύ της ιδίας και της ΝΔ και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή διέψευσε τις φήμες για πιθανή επιστροφή της. Ωστόσο απαντώντας στη σχετική ερώτηση υπογράμμισε: «Από τη Νέα Δημοκρατία δεν έφυγα, με διέγραψαν γιατί επέλεξα τον Μάιο του 2010 να κάνω αυτό που ο κ Σαμαράς έκανε τον Φεβρουάριο του 2012. Παρακαλώ λοιπόν μην κάνετε συνεχώς σε μένα αυτή την ερώτηση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Η απάντησή της αυτή κατά την εκτίμηση στελεχών της ΝΔ άφηνε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι για κάτι τέτοιο το πρώτο βήμα θα πρέπει να το κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ και η ίδια στη συνέχεια να το αξιολογήσει. Από την άλλη πλευρά, ούτε ο κ. Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να κάνει αυτό το βήμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις που του ασκούνται από στενούς συνεργάτες και συμβούλους του διαρκώς αυξάνονται, με το επιχείρημα ότι το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αν προστεθεί σε αυτό της ΝΔ, ίσως διασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Είναι βέβαιον ότι οι διεργασίες θα ενταθούν κι άλλο ως τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, αλλά προς το παρόν δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα τελεσφορήσουν.Αντίστοιχες διεργασίες έχουν ξεκινήσει και στο ΠαΣοΚ μετά την εκλογή του κ. Ευ. Βενιζέλου, καθώς οι ελπίδες ανάκαμψης μετά την αλλαγή ηγεσίας δεν επιβεβαιώνονται από την πρώτη δημοσκόπηση. Αντιθέτως, η προσχώρηση πέντε βουλευτών στη Δημοκρατική Αριστερά και η ίδρυση της Κοινωνικής Συμφωνίας από την κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Χ. Καστανίδη διατηρεί τα ποσοστά του σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Παρά τις αντιρρήσεις που προβάλλουν δημόσια οι κκ. Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης, τα περισσότερα στελέχη του ΠαΣοΚ πιέζουν ήδη τον κ. Βενιζέλο να καλέσει πίσω όλους τους βουλευτές που έχουν διαγραφεί αλλά παραμένουν ανένταχτοι. Ορισμένοι εισηγούνται ότι θα πρέπει να βολιδοσκοπηθούν εκ νέου και οι ιδρυτές της Κοινωνικής Συμφωνίας, ιδιαίτερα τώρα που η απήχησή τους στην κοινωνία εμφανίζεται περιορισμένη και οι πιθανότητες εισόδου της στη Βουλή ελάχιστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείει μια τέτοια προοπτική και ήδη στενοί και έμπιστοι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία ανίχνευσης των προθέσεων στελεχών, όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου, που απουσίαζε από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Γ. Φλωρίδης, αλλά και άλλοι που τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί.

 Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος εξάλλου επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με στελέχη όπως ο κ. Κ. Λαλιώτης και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, παρά τη συνεχιζόμενη άρνησή τους να επανενταχθούν στο ΠαΣοΚ. Ksipnistere
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ