2012-12-06 19:02:03
Φωτογραφία για Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού σε πρώτο πλάνο!
Το Πολεμικό Ναυτικό και οι ναυτικοί γιορτάζουν σήμερα (6 Δεκεμβρίου), τον προστάτη τους, Άγιο Νικόλαο.

Το patrasevents.gr,επισκέφθηκε τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού/ Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (ΒΕΝ/ΝΟΚ), με στόχο τη καλύτερη προβολή ενός εκτενούς αφιερώματος, για τη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (Δ.Ε.Ν).

Ξεκινώντας από πολύ πρωί, τους ακολουθήσαμε στην αίθουσα πρωινής ενημέρωσης για το καθιερωμένο briefing, το οποίο συμπεριλαμβάνει: Ενημέρωση καιρικών συνθηκών από αξιωματικό – μετεωρολόγο του Π.Ν., στη συνέχεια ανακοινώνεται το πρόγραμμα πτήσεων και σε σχετικό πίνακα αναγράφονται τα κλιμάκια που λαμβάνουν μέρος, σε κάθε επιχειρησιακή αποστολή.

Στο πρωινό briefing παρίστανται, το επιτελείο της Διοίκησης (Διοικητής, Επιστολέας, Διευθυντές Κλάδων), όλοι οι χειριστές ελικοπτέρων, οι αρχαιότεροι χειριστές συσκευών και το προσωπικό του Πύργου Ελέγχου που ενημερώνει για τον καιρό.


Η αποστολή έχει ανατεθεί και κάθε κλιμάκιο, το οποίο απαρτίζεται από τον Κυβερνήτη, τον Συγκυβερνήτη και τον Χειριστή Συσκευών (ραντάρ και σόναρ), οδεύει προς το ελικόπτερο του.

Το ελικόπτερο απογειώνεται!

Στο Κοτρώνι, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι συγκεκριμένοι τύποι ελικοπτέρων: S-70B-6, AB-212ASW και Al-III. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 21 ελικόπτερα, 8 τύπου S -70Β -6 Agean hawk, 3 S-70 Agean hawk, 8 τύπου Agousta Bell 212 και 2 τύπου Allouette.

Απευθυνθήκαμε στο Διοικητή της Δ.Ε.Ν., Πλοίαρχο Διακόπουλο Αλέξανδρο (φωτο 4), ο οποίος φρόντισε με τις απαντήσεις του, να μας ενημερώσει τόσο για το επιχειρησιακό έργο αλλά και να μας εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελικοπτέρου που διαθέτει ο στόλος του Π.Ν.

1.Επί καθημερινής βάσης αναλαμβάνετε να ολοκληρώσετε όποιο επιχειρησιακό έργο σας ανατεθεί, σύμφωνα με το τι ορίζει η αποστολή της ΔΕΝ. Κρίνετε ότι ο στόλος των ελικοπτέρων, που διαθέτει το Π.Ν., με τα ελικόπτερα που μπορούν να τεθούν σε αποστολή, μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε συγκεκριμένες ανάγκες ή απαιτήσεις, σε επιχειρησιακό στάδιο;

1. Βεβαίως ο κάθε Διοικητής ιδανικά θα ήθελε όλο και περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα, αλλά για το πραγματικό κόσμο που ζούμε και τη δεδομένη δομή δυνάμεων που διαθέτουμε, ο Στόλος των Ελικοπτέρων του Π.Ν. είναι επαρκής. Αυτό που τον κάνει επαρκή δεν είναι μόνο τα νούμερα αλλά και η σωστή οργάνωση της Διοικήσεως και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού. Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (Δ.Ε.Ν.) έχει πλήρη δυνατότητα τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και μέσων, να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή ή επιχειρησιακό έργο της ανατεθεί.

2. Ποια είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται για του χειριστές των ναυτικών ελικοπτέρων; Απαιτείται συνεχής εκπαίδευση για τα στελέχη (πιλότοι – μηχανικοί), των ελικοπτέρων του Π.Ν.;

2. Ο άνθρωπος από τη φυσιολογία του δεν είναι φτιαγμένος για τα πετάει. Για το λόγο αυτό η πτήση των ελικοπτέρων μας στα υψηλά επίπεδα ασφάλειας πτήσεων που έχουμε θέσει και έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, απαιτεί μια σκληρή, επίπονη και συνεχή εκπαίδευση.

Ο χειρισμός ενός ελικοπτέρου, ο χειρισμός των συσκευών του και η συντήρησή του είναι μια πολύ λεπτή, δύσκολη και κυρίως επικίνδυνη διαδικασία. Τα ελικόπτερα του Π.Ν. ιδίως,καλούνται να επιχειρήσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, να προσνηώνονται και απονηώνονται από τα πλοία του Στόλου, συχνά νύχτα και με τα στοιχεία της φύσεως (άνεμος, κλιματισμός) σε πλήρη ένταση. Για τους λόγους αυτούς το προσωπικό της Δ.Ε.Ν. βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και αξιολόγησης.

3. Ποιες είναι οι δραστηριότητες των ΜΕΝ/1, ΜΕΝ/2 και της ΣΕΝ;

3. Για λόγους ομοιομορφίας διαδικασιών πτήσεως και συντηρήσεως, τα ελικόπτερα του Π.Ν. έχουνε διατεθεί, αναλόγως του τύπου, σε δύο (2) Μοίρες. Στη Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού 1(ΜΕΝ/1) που περιλαμβάνει τα ελικόπτερα AB-212 και στη ΜΕΝ/2 που περιλαμβάνει τα S-70. Από ‘κει και πέρα οι δραστηριότητες των δύο (2) μοιρών δεν διαφέρουν σημαντικά μιας και οι δύο (2) τύποι ελικοπτέρων συμμετέχουν σε κάθε μορφή ναυτικών επιχειρήσεων με έμφαση στο ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (Σ.Ε.Ν.) από τη πλευρά της αναλαμβάνει τη βασική εκπαίδευση νέων χειριστών και τη μετεκπαίδευση στον τύπο ελικοπτέρων. Επιπλέον εκπαιδεύει χειριστές και πληρώματα στη διαφυγή από βυθιζόμενο ελικόπτερο στο ειδικευμένο σχολείο διαφυγής (HELLO DUNKER) καθώς επίσης παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στους χειριστές συσκευών συντηρητές και στο προσωπικό του Π.Ν. που ασχολείται με τα ελικόπτερα (ομάδες υποδοχής και υποστηρίξεως ελικοπτέρων στα πλοία του Στόλου).

Η Σ.Ε.Ν. είναι αυτή που θέτει τις γερές βάσεις για να μπορεί εν συνεχεία το προσωπικό να λειτουργεί στα υψηλά πρότυπα που θέτει η Δ.Ε.Ν. και απαιτεί η φύση της αποστολής τους.Ειδικά σε ότι αφορά την εκπαίδευση των χειριστών και το Σχολείο Διαφυγής από Βυθιζόμενο Ελικόπτερο, η Σ.Ε.Ν. είναι πιστοποιημένη κατά JAR, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO.

Εδώ θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο Σχολείο Διαφυγής γιατί είναι το μοναδικό πιστοποιημένο τέτοιο σχολείο στην Ελλάδα και εκπαιδεύει όχι μόνο τους χειριστές του Π.Ν. αλλά και του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πολίτες. Αποτελεί δε και εργαλείο στρατιωτικής διπλωματίας, καθόσον κάθε χρόνο έρχονται χειριστές από Ένοπλες Δυνάμεις συμμαχικών και φιλίων χωρών για να διέλθουν την εκπαίδευση αυτή, στις εγκαταστάσεις και από το προσωπικό της Σ.Ε.Ν.

4. Σε σχέση με τους τύπους ελικοπτέρων που διαθέτει το Π.Ν., πείτε μου, ποια η προσωπική σας εκτίμηση, για το πώς στέκεται το κάθε ελικόπτερο από επιχειρησιακής απόψεως;

4. Τα ελικόπτερα ΑΒ-212, αποτελούν τον παλαιότερο επιχειρησιακό τύπο της Δ.Ε.Ν. μιας και το σύνολό τους παρελήφθη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 (το πρώτο παρελήφθη το 1979). Λόγω της εξαιρετικής συντηρήσεως που γίνεται, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση από πλευράς σκάφους και κινητήρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα επιχειρησιακά τους συστήματα είναι σ’ ένα βαθμό απαρχαιωμένα. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με κάποιες αναβαθμίσεις, που έχουν γίνει εν τω ενόντων από το προσωπικό της Δ.Ε.Ν., αλλά και με τη γνώση και την εμπειρία, σ’ ότι αφορά τη βέλτιστη επιχειρησιακή χρησιμοποίησή τους, που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Όχι μόνο βάσει της ηλικίας τους αλλά και σε απόλυτα μεγέθη συγκρινόμενες, οι επιχειρησιακές επιδόσεις των ΑΒ-212 είναι εντυπωσιακές και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα.

Τα S-70 από τη πλευρά τους αποτελούν τα καλύτερα αυτή τη στιγμή ναυτικά ελικόπτερα παγκοσμίως. Έχουν υπερσύγχρονα συστήματα (ειδικά τα S-70B) και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν ιπτάμενες φρεγάτες με δυνατότητες επιτηρήσεως, ερεύνης, εντοπισμού αλλά και καταστροφής στόχων επιφανείας και υποβρυχίων. Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ο μεγάλος χρόνος OΝ TASK, η δυνατότητά τους δηλαδή να πετούν πέντε-έξι (5-6) ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.

5. Ως Διοικητής, με μια διαδρομή αξιόλογη στο Π.Ν., έχετε ζήσει ένδοξες αλλά και δραματικές στιγμές. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την πορεία σας; Ποια συναισθήματα έχουν επικρατήσει;

5. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου τυχερό και ευτυχή που είχα τη τιμή να υπηρετήσω ως κυβερνήτης στα ελικόπτερα ΑΒ-212, αλλά και σε δύο (2) πολεμικά πλοία και βεβαίως ως Διοικητής στη Δ.Ε.Ν. Εδώ θέλω να τονίσω πως η σταδιοδρομία ενός Αξιωματικού του Ναυτικού είναι μια σταδιοδρομία προσφοράς στη πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο και πως η μόνη μας πραγματική ανταμοιβή είναι η αίσθηση εκπλήρωσης του καθήκοντος. Όσο και αν ακούγονται μεγαλόστομα και ίσως ξύλινα τα παραπάνω είναι απολύτως αληθή, τουλάχιστον σε ότι με αφορά.

Τα ελικόπτερα έχουν επιστρέψει και μετά τη προσγείωση, ακολουθεί η διαδικασία της απενημέρωσης. Επίσης πολλές φορές οι αποστολές συνεχίζονται και έχουμε και νυχτερινή πτητική δραστηριότητα.

Απευθυνθήκαμε και στον Επιστολέα της Δ.Ε.Ν., Αντιπλοίαρχο Αθανάσιο Φώσκα, ο όποιος ευχήθηκε: «"Fair winds and following seas", όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Επιπροσθέτως, όμως, "Ο Αη Νικόλας στην πλώρη αυτών που ταξιδεύουν" και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους υπολοίπους που υπηρετούν στην στεριά!»

Το patrasevents.gr εύχεται Χρόνια Πολλά σε όσους υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

patrasevents.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ