2012-03-24 20:43:55
Φωτογραφία για «Γεράκια» εναντίον «περιστεριών» για το Ιράν Ο τρόπος αντίδρασης διχάζει την αμερικανική πολιτική σκηνή


Πριν ακόμη ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώσει αυτόν το μήνα ότι στηρίζει πλήρως το Ισραήλ στην κλιμακούμενη αντιπαράθεσή του με το Ιράν, πρόσωπα όπως ο ηγέτης των Ευαγγελικών χριστιανών Γκάρι Μπάουερ και ο συντηρητικός σχολιαστής Ουίλιαμ Κρίστολ ζητούσαν ήδη περισσότερα. Σε ένα βίντεο διάρκειας 30 λεπτών, την ομάδα της οποίας ηγούνται οι δύο άνδρες, και λέγεται Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για το Ισραήλ, χλευάζει την «αταλάντευτη δέσμευση του Ομπάμα για την ασφάλεια του Ισραήλ» και χαρακτηρίζει αδύναμη τη στάση του απέναντι στο Ιράν. «Θα είμαι ωμός: δεν εμπιστεύομαι τον πρόεδρο απέναντι στο Ισραήλ», λέει ο Μπάουερ, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία το 2000. Με τους Ισραηλινούς ηγέτες να προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από το Ισραήλ και να συζητούν ανοιχτά την περίπτωση επίθεσης εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, φιλοϊσραηλινές οργανώσεις από όλες τις πλευρές επιδιώκουν να καταστήσουν τις απόψεις τους γνωστές στον πρόεδρο και το Κογκρέσο
. Στη συζήτηση όμως κυριαρχούν τα «γεράκια», όπως είναι η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για το Ισραήλ. «Δεν πρόκειται για το Ισραήλ», λέει ο Ερικ Κάντορ, ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βιρτζίνια, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή και στενός σύμμαχος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Τα μηνύματα που έρχονται από τον Λευκό Οίκο είναι αλληλοσυγκρουόμενα».

Μεταξύ αυτών που ζητούν μια πιο επιθετική στάση εναντίον του Ιράν είναι άνθρωποι σαν τον Κάντορ και τον γερουσιαστή Μακέιν, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επιτροπές όπως η προαναφερθείσα και η Αipac(Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), οι λεγόμενοι νεο-συντηρητικοί από την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστήριξαν και τον πόλεμο στο Ιράκ, Ευαγγελικοί χριστιανοί σαν τον Μπάουερ, αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί.

 Στο άλλο στρατόπεδο, ζητώντας περισσότερη διπλωματία, είναι φιλελεύθερες οργανώσεις όπως η J Street, που ενισχύεται με 500.000 δολάρια τον χρόνο από τον Τζορτζ Σόρος, και η Τikkun, μια εβραϊκή επιθεώρηση που βρίσκεται πίσω από καταχωρήσεις στις εφημερίδες οι οποίες αναφέρουν «Όχι στον πόλεμο εναντίον του Ιράν και όχι στην πρώτη επιδρομή».

 Η Τikkun έχει έδρα το Μπέρκλεϊ και προσπαθεί να συνδέσει το αντιπολεμικό της μήνυμα με τις διαδηλώσεις υπέρ της κατάληψης της Γουολ Στριτ. «Πολλοί μιλούν για το ισραηλινό λόμπι σαν να είναι κάτι μονολιθικό», τονίζει ο Ντίλαν Ουίλιαμς, επικεφαλής της οργάνωσης για κυβερνητικές υποθέσεις. «Είναι μύθος. Υπάρχει μια βαθιά διαίρεση ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν στρατιωτική δράση και σε εκείνους που υποστηρίζουν τα διπλωματικά μέσα». Η διαίρεση δεν είναι μόνο ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια», αλλά και στους κόλπους των σκληροπυρηνικών, για το πόσο επιθετική πρέπει να είναι η αμερικανική στάση απέναντι στο Ιράν. Οι διαφωνίες αυτές αντανακλούν και τον διχασμό των ίδιων των Εβραίων. Σε μια έρευνα που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή μεταξύ των Εβραίων της Αμερικής, το 56% δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ αν αποτύχουν η διπλωματία και οι κυρώσεις και το 38% δήλωσαν αντίθετοι.

Υπερισχύουν τα «γεράκια»

Ο ΡΑΒΙΝΟΣΜάικλ Λέρνερ, από τα ηγετικά στελέχη της Τikkun, λέει ότι η ατμόσφαιρα στην Αμερική θυμίζει τις ημέρες πριν από την επίθεση στο Ιράκ και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να αρχίσουν να ακούγονται λιγότερο τα τύμπανα του πολέμου. Όσοι υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση «διογκώνουν τους φόβους και τα σενάρια της Αποκάλυψης», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Κιθ Ελισον, που αντιτίθεται σε μια τέτοια επιλογή. Αν μη τι άλλο, αναγκάζουν τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλά όλο και πιο συχνά για στρατιωτικές επιλογές εναντίον του Ιράν. Αλλά ο Ελισον ανήκει στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο, όπου η συζήτηση για το Ισραήλ και το Ιράν έχει κριθεί εδώ και καιρό. Ακόμη και στη Γερουσία, η πρόταση να επιβληθούν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο με ψήφους 100-0, παρά τις επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου. Μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αυτό που διαθέτει περισσότερα χρήματα, είναι πολιτικά πιο δραστήριο και επιδεικνύει πιο τρανταχτά ονόματα, είναι εκείνο των «γερακιών». Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000, οι φιλοϊσραηλινές επιτροπές πολιτικής δράσης και οι χορηγοί που συνδέονται με αυτές έχουν ενισχύσει τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα με περισσότερα από 47 εκατομμύρια δολάρια. http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20120325&pn=1 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ