2012-12-07 13:50:03
Φωτογραφία για Ενσωμάτωση και στην πολιτική
Οι μετανάστες επηρεάζουν τη γερμανική πολιτική. Πρόσφατα εξελέγησαν τρεις γυναίκες πολιτικοί τουρκικής καταγωγής στα κορυφαία όργανα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Τον Τζεμ ΄Εζντεμιρ, πρόεδρο των Πρασίνων ή την Λάλε Ακγκύν, πρώην βουλευτή στην ομοσπονδιακή βουλή τους γνωρίζουν όλοι στη Γερμανία. Πρόκειται για την πρώτη φουρνιά πολιτικών στη χώρα με ξένες ρίζες. Στο μεταξύ, ο αριθμός αυτών των πολιτικών μεγαλώνει. Η τάση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

«Υπαγορεύεται από προεκλογική στρατηγική»

Η ΄Εμινε Ντεμιμπύρκεν - Βέγκνερ, πολιτικός στο Βερολίνο

Τρεις γυναίκες πολιτικοί τουρκικής καταγωγής εξελέγησαν στα ανώτατα όργανα της παράταξης – για πρώτη φορά ήταν τόσοι πολλοί. Πρόκειται για την ΄Εμινε Ντεμιμπύρκεν - Βέγκνερ, πολιτικός από το Βερολίνο που εξελέγη στο προεδρείο. Αλλες δύο, η Αϊγκύλ Οζκάν, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στη Κάτω Σαξονία και η Σέραπ Γκυλέρ, βουλευτής στη Ρηνανία Βεστφαλία, εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή.


Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη κατάπληξη, επειδή η CDU είναι ένα κόμμα που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ψηφοφόρους με μεταναστευτική προέλευση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, το 2009 σε 3000 πολίτες τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων μόνο το 1/3 με γερμανικό διαβατήριο, ποσοστό 10% θα ψήφιζε Χριστιανοδημοκράτες σε γενικές εκλογές. Αντίθετα, η πλειοψηφία των 55% θα ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες και 23% τους Πράσινους.Ο Γκέρντ Λανγκούτ, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, θεωρεί την εξέλιξη ως ένδειξη αλλαγής, η οποία ωστόσο υπαγορεύεται από προεκλογική στρατηγική.

Πρόκειται για θέμα αρχής, λέει, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, οι οποίοι θα πρέπει να ενσωματωθούν στο κομματικό σύστημα της χώρας. Μέχρι τώρα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είχε ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί θεωρείται το κόμμα που αντιμετωπίζει με προβληματισμό την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.  Με την εκλογή μεταναστών στα ανώτατα όργανα, προσθέτει, το κόμμα θέλει να στείλει μήνυμα ότι ενδιαφέρεται για την ενσωμάτωσή τους στο κόμμα.

 

«Υπόθεση χρόνου»

 

Η Σέραπ Γκυλέρ, βουλευτής στη Ρηνανία Βεστφαλία

Η νεαρή πολιτικός Σέραπ Γκύλερ εκθειάζει την πολιτική ενσωμάτωσης των ξένων στην παράταξη και φέρνει ως παράδειγμα το υπουργείο Ενσωμάτωσης που καθιερώθηκε στη Ρηνανία Βεστφαλία το 2005, όταν πήρε την εξουσία το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Αλλά και η Ισλαμική Διάσκεψη ως φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς στη Γερμανία υπήρξε πρωτοβουλία της CDU.

H Γκυλέρ δηλώνει ότι από τη θέση της στην Κεντρική Επιτροπή θα ασχοληθεί με καυτά θέματα, όπως η καθιέρωση της διπλής υπηκοότητας για τους μετανάστες, που επιθυμούν γερμανικό διαβατήριο χωρίς να χάσουν το παλιό τους. «Βέβαια είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, αλλά είμαι σίγουρη ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα βρει λύση, είναι υπόθεση χρόνου» δηλώνει.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα καυτά θέματα, ωστόσο ο Γκέρντ Λάνγκουτ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης συστήνει στις τρεις πολιτικούς να διευρύνουν τη θεματολογία τους και με άλλα προβλήματα, όπως το συνταξιοδοτικό ή η συμμετοχή της Γερμανίας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Μόνο έτσι, υποστηρίζει, θα επιβεβαιωθεί ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης ανήκει στην καθημερινότητα.

 

Özay Basak / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου 

 http://www.dw.de/
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ