2012-12-07 14:31:10
Φωτογραφία για Με θέα το δελφικό τοπίο
Πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα σπίτι στην Αράχοβα για γίνει ιδανικό καταφύγιο για χειμερινές αποδράσεις, εκμεταλλευόμενο τη μοναδική θέα που προσφέρει το χιονισμένο σκηνικό; Η αρχιτέκτονας Σοφία Απέργη δίνει χρήσιμες συμβουλές.

 

Ποια εξωτερικά στοιχεία καθιστούν το συγκεκριμένο σπίτι παραδοσιακό, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον;

Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους, το σπίτι εναρμονίζεται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, χάρη στην ντόπια πέτρα που χρησιμοποιήθηκε καθώς και στη χαρακτηριστική κεραμοσκεπή του. Επίσης, στον κήπο δεν φυτέψαμε φοίνικες ή λέιλαντ, αλλά κυπαρίσσια και ελιές που αφθονούν στο δελφικό τοπίο. Η επιρροή της τοπικής παράδοσης είναι καταλυτική και στην εσωτερική διακόσμηση, με το τζάκι να δεσπόζει στο καθιστικό, την ελεύθερη σκεπή να επιτρέπει να φαίνονται τα δεσίματα των δοκών, αλλά και με τα ξύλινα τετράγωνα παράθυρα που έχουν άριστη εφαρμογή. Όλα αυτά αποτελούν παραδοσιακές πινελιές στην κατά τα άλλα μοντέρνα όψη του σπιτιού.


Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας εξοχικής κατοικίας όπως αυτή;

Ένα εξοχικό σπίτι, που προορίζεται κυρίως για ξεκούραση, πρέπει να δημιουργεί ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης, να είναι άνετο και λειτουργικό. Να επιτρέπει στους ενοίκους του να απολαμβάνουν την ησυχία της φύσης,χωρίς να τους στερεί την εύκολη πρόσβαση στην Αράχοβα ή στην κεντρική αγορά.

Πώς προκύπτει η εξαιρετική θέα που διαθέτει το σπίτι;

Η προνομιακή θέα είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του, γι' αυτό και φροντίσαμε όλοι οι χώροι του σπιτιού να έχουν δυτικό προσανατολισμό -προς τον ελαιώνα και το δελφικό τοπίο- εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο το φυσικό φωτισμό και τον ανοιχτό ορίζοντα.

Πώς αντιμετωπίσατε τις δεδομένες τις χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής;

Καταρχάς, με τη θερμομόνωση τοίχων σε όλο το κτίριο. Στη συνέχεια, με τα ενεργειακά τζάμια που δεν επιτρέπουν την είσοδο της χαμηλής θερμοκρασίας στο σπίτι, αλλά και με τους ανεξάρτητους θερμοστάτες σε κάθε δωμάτιο, οι οποίοι ρυθμίζουν αυτόνομα τη θερμοκρασία.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρωματική παλέτα για τους εσωτερικούς χώρους;

Το λευκό παραπέμπει στο χιονισμένο σκηνικό. Επίσης, το λευκό ενισχύει το φυσικό φωτισμό -που το χειμώνα είναι λιγοστός-, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές επιθυμούσαμε ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο χρώμα που να διαφοροποιεί το σπίτι από τα άλλα της περιοχής, τα οποία συνήθως κινούνται στο μονότονο συνδυασμό καφέ στέγη-γήινες αποχρώσεις.

Σε ποια σημεία χρησιμοποιήσατε τη σύγχρονη τεχνολογία;

Όπου χρειάστηκε για να διευκολύνουμε τη διαβίωση των κατοίκων του, όπως οι αυτόματοι θερμοστάτες ή η δυνατότητα να ανάβει κανείς τη θέρμανση από μακριά, μέσω τηλεφώνου. Φυσικά υπάρχει σύνδεση με δορυφόρο, Internet, αλλά και ηλεκτρικά στόρια για τη ρύθμιση του φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους.

Η εσωτερική διαρρύθμιση χαρακτηρίζεται από μια ουδετερότητα και δεν περιέχει στοιχεία της περιοχής.

Πράγματι, διαφοροποιείται ελαφρά σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Αράχοβα. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον άνετο αλλά και σύγχρονο, με μοντέρνα στοιχεία από σύγχρονους σχεδιαστές.

Σχεδιάσατε το τραπέζι και τον καναπέ, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι γνωστών οίκων...

Στα σπίτια που κατασκευάζουμε αναλαμβάνουμε και την εσωτερική διακόσμηση κατόπιν συνεννόησης  με τον ιδιοκτήτη τους. Στο συγκεκριμένο θέλαμε ένα μεγάλο καναπέ που δεν υπήρχε στα καταστήματα, έτσι τον σχεδιάσαμε εμείς, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και την αισθητική του ιδιοκτήτη. Πάντα συζητάμε και προσπαθούμε να υιοθετούμε μια ιδιαίτερη αισθητική.

Με ποιο τρόπο δημιουργήσατε αυτή τη διάχυτη αίσθηση θαλπωρής που κυριαρχεί στο σπίτι;

Κυρίως με τα ζεστά υφάσματα, τα θερμά τους χρώματα, αλλά και τις γούνες, την κυρίαρχη θέση του τζακιού, τα χαλιά.

 

Η ταυτότητα του σπιτιού

1. Βρίσκεται στο συγκρότημα Υάμπολις, στα όρια του διατηρητέου οικισμού της Αράχοβας με θέα το δελφικό τοπίο και τον προστατευόμενο κάμπο με τους ελαιώνες.

2. Μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την τεχνική εταιρεία AIRTEC, με αρχιτέκτονα τη Σοφία Απέργη και μηχανικό τον Βασίλη Καραβά.

3. Αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και στη σοφίτα υπάρχει χώρος γραφείου με βιβλιοθήκη και μικρό καθιστικό.Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία και μια μεγάλη στεγασμένη βεράντα που διαθέτει barbeque. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχουν τέσσερις κρεβατοκάμαρες με ισάριθμα λουτρά, ενώ στο τρίτο επίπεδο υπάρχουν κλειστός χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι.

4. Κατοικείται όλο το χρόνο από μία τετραμελή οικογένεια, ενώ έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ατόμων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΓΑΔΑΣ

http://www.deconow.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ