2012-12-09 15:33:03
Φωτογραφία για Οι μικροί αγρότες εκτός λογιστικών βιβλίων...
Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ μικρά εισοδήματα από την εφαρμογή του μέτρου τήρησης λογιστικών βιβλίων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α.Τσαυτάρης.

Επίσης, θα μπει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 13% στα εισοδήματα των αγροτών του 2013 (δήλωση του 2014). Το μέτρο τήρησης λογιστικών βιβλίων που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 δεν θα εφαρμοστεί εν τέλει στους αγρότες με πολύ μικρά εισοδήματα, όπως είχε επισημάνει και η Agrenda. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη για θέματα φορολογίας που συγκάλεσε την Πέμπτη στο ΥΠΑΑΤ ο κ. Τσαυτάρης παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη, σύμφωνα με το agronews. Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον κ. Τσαυτάρη και τον κ. Θεοχάρη ότι προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας
. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών, όσο και την αποτροπή της υπερτιμολόγησης για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ, αλλά και για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων. Επίσης, εξηγήθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών ότι ο φορολογικός συντελεστής του 13% που θα μπει στα εισοδήματα του 2013, είναι ο μισός των υπολοίπων εισοδημάτων και προσιδιάζει πολύ προς τους συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών, καθώς και ότι είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο. Για το θέμα της τήρησης βιβλίων και στοιχείων, αναγνωρίστηκε ότι μια κατηγορία αγροτών δεν θα συμπεριληφθεί, λόγω του ότι έχουν πολύ μικρά εισοδήματα, ενώ για τους υπόλοιπους αγρότες αυτό θα εφαρμοστεί μετά το 2013, δηλαδή το 2014. Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων και αγροκτημάτων δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη, γιατί δεν αποτελεί, σε αυτή τη φάση, αντικείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου και θα γίνει αργότερα όταν θα συζητηθεί η φορολόγηση της περιουσίας. Για το θέμα του ΦΠΑ για το 2013 και για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ο κ.Θεοχάρης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα προβλήματα που δημιουργούνται, στην ενδιάμεση αυτή χρονιά, στο Υπουργείο Οικονομικών για να συνεκτιμηθούν. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής δραστηριότητας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, είτε για να ακούσουμε τις προτάσεις τους για βελτίωση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων». Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο κομμάτι που αφορά τη φορολόγηση των αγροτών προβλέπεται από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, ενώ εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο, που συνιστά κατά την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή). Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.
ileiapost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ