2012-12-09 19:45:07
Φωτογραφία για “Γιατί πέφτει η τιμή του ελαιολάδου”;
Ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Αντώνης Πρινιανάκης, αναφέρεται στο ελαιόλαδο και τις αιτίες υποχώρησης της τιμής του. Ο κ. Πρινιανάκης παροτρύνει τους παραγωγούς να μη βιαστούν να πουλήσουν το προϊόν τους, καθώς όπως τονίζει το προσεχές διάστημα είναι πολύ πιθανή η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου.

“Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα στην Ισπανία κάτω από τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από την οικονομική κρίση αλλά και τα τεχνάσματα της αγοράς. Έτσι, κυμαίνονται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα, αρκετά υψηλοτέρα από ότι στην Ελλάδα με την διαφορά να φθάνει μέχρι και τα 60-80 λεπτά το κιλό. Την βδομάδα που πέρασε, στην Ισπανία, οι τιμές παραγωγού, διατηρήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την προηγουμένη, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, παρουσίασαν αξιόλογη υποχώρηση σε σχέση με την προηγουμένη βδομάδα.


Πιο συγκεκριμένα, στην Ισπανία, η οποία λόγω του όγκου της παραγωγής της, σέρνει τα τελευταία χρόνια τον χορό στην διαμόρφωση των τιμών, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο, την βδομάδα 28/11 – 4/12 διαμορφώθηκαν από 2,88€ η μέγιστη, μέχρι 2,43€ η μέση και 2, 25€ η ελάχιστη συμφωνά με το Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. της 4/12/12 ( www.sedik.gr). Αντίθετα στην Ελλάδα, στις 4 Δεκεμβρίου οι τιμές για το έξτρα παρθένο των 0,3 βαθμών κυμάνθηκαν από 2,10€ έως 2,20€ στην Κρήτη, από 2,10€ έως 2,50€ στην Πελοπόννησο και στα 2,25€ στην Λέσβο, σύμφωνα με το Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, παρουσιάζοντας έτσι μια υποχώρηση που κυμάνθηκε μεταξύ των αγοραστών από 0 έως 6% περίπου.

Έτσι, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια, οι τιμές ιδιαίτερα στην Κρήτη βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα επίπεδα των τιμών της Ισπανίας. Και η διαφορά είναι πολύ σημαντικότερη από ότι από πρώτη άποψη φαίνεται και φθάνει μέχρι 60-80 λεπτά το κιλό. Κι αυτό γιατί οι τιμές της Κρήτης πρέπει να συγκρίνονται όχι με τις μέσες αλλά με τις μέγιστες τιμές της Ισπανίας, αφού αυτές αφορούν έξτρα παρθένα, ισάξια ποιοτικά με δικά μας των 0,3 βαθμών.

Αιτίες της υποχώρησης των τιμών του Ελαιόλαδου στην Κρήτη.

- Μειωμένη αντίσταση των παραγωγών λόγω της κρίσης. Η οικονομική κρίση ωθεί τους παραγωγούς να πουλήσουν άμεσα το προϊόν με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των μεσαζόντων και εμπόρων. Μερικοί παραγωγοί άρχισαν πλέον να επιλεγούν ελαιοτριβείο ανάλογα με την δυνατότητα του να τους πληρώσει άμεσα η όχι, ενώ ελαιοτριβεία και έμποροι αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόβλημα ρευστότητας αφού οι δυνατότητες δανειοδότησης τους από Τράπεζες είναι πολύ περιορισμένες.

- Ο κατακερματισμός της προσφοράς από μεσάζοντες και εμπόρους. Ο κατακερματισμός του προϊόντος σε πολλούς μικρούς παραγωγούς διευκολύνει τους εμπόρους να αγοράζουν φθηνότερα. Οι μεγάλοι αγοραστές, κάνοντας ένα άτυπο μειοδοτικό διαγωνισμό, αγοράζουν κάθε φορά με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές από τους παραγωγούς που πιέζονται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί συνεχώς παρουσιάζεται νέο προϊόν στην αγορά με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές.

- Τεχνητή προσωρινή παύση της ζήτησης. Όταν υπάρχει κίνδυνος να ανέβουν οι τιμές, οι μεγάλοι έμποροι συνεννοούνται ώστε να σταματήσουν τη ζήτηση για ένα διάστημα και να προκληθεί ψυχολογία για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αδυναμία ρευστότητας φαίνεται ότι πλήττει και τους ξένους μεγάλους αγοραστές αφού το Τραπεζικό σύστημα και στην Ιταλία και στην Ισπανία δείχνει να αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα. Αυτό πιθανά θα έχει ως αποτέλεσμα να εντατικοποιηθούν τέτοια φαινόμενα και να συμπιεστούν οι τιμές προς τα κάτω.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης έλλειψης ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Αγορά, θα ήθελα να παροτρύνω τους παραγωγούς να μην βιαστούν να πουλήσουν γιατί πιθανά θα παρουσιαστεί αύξηση της τιμής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή cretalive
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ