2012-12-10 08:42:50
Φωτογραφία για Ντούσαν, χρόνια πολλά!
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 γεννιέται στο Μόσταρ της πρώην Γιουγκοσλαβίας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στη θέση του επιθετικού στη Βελέζ ομάδα της γενέτειρας του. Αγωνίστηκε σχεδόν σε 400 αγώνες, πετυχαίνοντας 170 τέρματα. Παρέμεινε στη Βελέζ την περίοδο 1967-1975 και τη σεζόν 1969-1970 ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον Σλόμπονταν Σάντρατς.

 

Καριέρα με την κιτρινόμαυρη φανέλα

Το επόμενο βήμα της καριέρας του το έκανε στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Με τη φανέλα της Ένωσης κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδος και ένα κύπελλο. Την περίοδο 1980-1981 αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και λόγω της παρουσίας του έγινε σύμβολο της ομάδας. Αγωνίστηκε σε 106 αγώνες και σημείωσε 65 γκολ.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του και τη Βελέζ όπου έμεινε ως το 1983, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.  


 

Φορώντας το εθνόσημο

Εκτός από συλλογικό επίπεδο ήταν μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Φορώντας το εθνόσημο αγωνίστηκε από το 1970 έως το 1977, σημειώνοντας 29 τέρματα σε 37 συμμετοχές.  Έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Μάλιστα στον αγώνα με το Ζαΐρ σημείωσε χατ-τρικ και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Μετά την αποχώρησή του από τη Βελέζ Μόσταρ ως παίκτης το 1983 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας.   Την οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας το 1986, επικρατώντας της Δυναμό Ζάγκρεμπ με σκορ 3-1 στον τελικό. Την επόμενη χρονιά η Βελέζ τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα.

 

Η πρώτη στον πάγκο της Ένωσης  

Στη συνέχεια η αγάπη του για την ΑΕΚ τον οδήγησε ξανά πίσω στη χώρα μας. Το 1988 ο Μπάγεβιτς επέστρεψε στην Ένωση ως προπονητής.

Την πρώτη κιόλας χρονιά του στην ΑΕΚ ως προπονητής, κατόρθωσε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Αφήνοντας πίσω τους κύριους διεκδικητές του τίτλου Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Η συνέχεια στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Την τριετία 1992-1994 η ΑΕΚ κατέκτησε τρία συναπτά πρωταθλήματα. Τη σεζόν 1995-1996 κατέκτησε το κύπελλο, όχι όμως και το πρωτάθλημα το οποίο κατέκτησε με διαφορά ενός βαθμού ο Παναθηναϊκός, εντούτοις η γενική παραδοχή ήταν ότι η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ιστορίας της. Συνολικά κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ σε 316 παιχνίδια στην Α' Εθνική (202 νίκες, ποσοστό 63,92%).

 

Στο λιμάνι  

Το 1996 παίρνει μια απόφαση που έφερε πολλές αντιδράσεις. Αν και ήταν στενά συνδεδεμένος με την ΑΕΚ, δέχεται την πρόταση του Ολυμπιακού και αναλαμβάνει τις τύχες των «ερυθρόλευκων».

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, η ομάδα άρχισε να αλλάζει. Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά, ενώ τη σεζόν 1998-1999 όχι μόνο κυριάρχησε στις εγχώριες διοργανώσεις, κατακτώντας το νταμπλ, αλλά οδήγησε και τον Ολυμπιακό στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο ξεκίνημα της αμέσως επόμενης χρονιάς όμως, δεν κατάφερε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, καίτοι ενισχυμένος με σημαντικές μετεγγραφές, γεγονός που οδήγησε τον "Πρίγκιπα" στην έξοδο. Στον πάγκο των Πειραιωτών κάθισε σε 138 παιχνίδια στην Α' Εθνική (107 νίκες, ποσοστό 77,53%).

Ενδιαφέρον είναι ότι από το 1988-9 έως και το 1998-9, για έντεκα δηλαδή συνεχόμενες σεζόν, το πρωτάθλημα Ελλάδας κατέληγε είτε στον Παναθηναϊκό, είτε στην ομάδα που προπονούσε ο Μπάγεβιτς (ΑΕΚ ή Ολυμπιακό). Συνολικά κατέκτησε επτά πρωταθλήματα και ο Παναθηναϊκός τέσσερα.

Δικέφαλος, αλλά του Βορρά  

Στη συνέχεια ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε μια επιτυχημένη θητεία στον ΠΑΟΚ, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις οικονομικές δυσχέρειες του σωματείου. Σημαντικότερη στιγμή ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 2001 μετά από 27 χρόνια, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με σκορ 4–2. Συνολικά με τον ΠΑΟΚ σε 117 επίσημους αγώνες (77 για το πρωτάθλημα Ελλάδας, 28 για το κύπελλο Ελλάδας και 12 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ), σημείωσε 63 νίκες, 28 ισοπαλίες και 26 ήττες (ποσοστό νικών: 53,8%).

Στη ΑΕΚ ξανά

Η επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια δίχασε τον κόσμο της ΑΕΚ ανάμεσα σε εκείνους που τον αποδέχτηκαν και σε εκείνους που ποτέ δεν τον συγχώρησαν. Οι δεύτεροι τον εξύβριζαν συνεχώς ώσπου σε ένα ματς με αντίπαλο τον Ηρακλή δεν άντεξε και υπέβαλε την παραίτησή του απροσδόκητα, και ενώ το παιχνίδι ήταν ακόμη στο πρώτο ημίχρονο.

Τη χρονιά 2002-2003 στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πέτυχε το αξιοσημείωτο και μοναδικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των έξι ισοπαλιών σε ισάριθμους αγώνες. Εντυπωσιακοί ήταν οι αγώνες απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, που έληξαν 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 2-2 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Τελικά η ΑΕΚ βγήκε τρίτη και συνέχισε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Επιστροφή στον Ολυμπιακό

Το 2004 επέστρεψε στο λιμάνι, όπου και κατέκτησε εκ νέου το νταμπλ. Ακόμη ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, συλλέγοντας 10 βαθμούς. Η ήττα όμως από τη Λίβερπουλ με 3-1 στο τελευταίο παιχνίδι στάθηκε αποτρεπτική. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου έφτασε ώς τον τέταρτο γύρο.

Παρά τα καλά αποτελέσματα δε συνέχισε μετά το τέλος της χρονιάς, κυρίως λόγω της πίεσης των οπαδών, οι οποίοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Στα πάτρια εδάφη

Στις 25 Μαΐου του 2006, ο Μπάγεβιτς χρίστηκε προπονητής του τέως πρωταθλητή Ευρώπης, Ερυθρού Αστέρα. Στην ομάδα του Βελιγραδίου τον έφερε ο πρόεδρος Ντράγκαν Στοίκοβιτς ως αντικαταστάτη του αναχωρήσαντα Βάλτερ Τζένγκα. Έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς της ομάδας, λόγω της καλής φήμης που του είχαν επιφέρει οι επιτυχίες του στην Ελλάδα.

Οι υψηλές προσδοκίες μετριάστηκαν νωρίς, όταν αποκλείστηκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την ισχυρή Μίλαν, με δύο ήττες, 1-2 στο Βελιγράδι και 1-0 στο Μιλάνο. Παράλληλα, αποκλείστηκε σύντομα και από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στις εγχώριες διοργανώσεις πάντως, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά, με τον Ερυθρό Αστέρα να προηγείται στη μέση της χρονιάς κατά 14 βαθμούς από το δεύτερο της βαθμολογίας. Στη συνέχεια της χρονιάς όμως, η ομάδα σημείωσε μια ανεξήγητη πτώση απόδοσης, με ναδίρ τις 27 Φεβρουαρίου του 2007, οπότε και ο Ερυθρός Αστέρας υπέστη ντροπιαστική εντός έδρας ήττα από την αιώνια αντίπαλο, Παρτιζάν με 2-4. Κάτι που είχε να συμβεί 11 χρόνια. Εξαγριωμένοι οπαδοί του Αστέρα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητό του.

Η θητεία του Μπάγεβιτς στον Ερυθρό Αστέρα έλαβε απροσδόκητο τέλος στις 10 Μαρτίου του 2007. Κατά τη διάρκεια εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο τη Βοϊβοντίνα. Ενώ στο 70ό λεπτό ο Ερυθρός Αστέρας έχανε με 0-2, ο Μπάγεβιτς σηκώθηκε μεσούσης του αγώνα και εγκατέλειψε το γήπεδο, απαυδισμένος από τις ύβρεις των οπαδών εναντίον του. Τελικά το ματς έληξε 0-3, συρρικνώνοντας το προβάδισμα του Ερυθρού Αστέρα μόλις στους 6 βαθμούς και με τον Μπάγεβιτς να έχει θέσει εαυτόν εκτός της ομάδας.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 ανέλαβε τα ηνία της ομάδας του Άρη υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, παραιτήθηκε όμως αιφνιδιαστικά λίγο πριν το ξεκίνημα της περιόδου 2008-09. Υπό τις οδηγίες του η ομάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ αγωνίστηκε και στον τελικό του κυπέλλου το 2008.

Τρίτη και τελευταία 

Τον Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του Γιώργου Δώνη. Κατάφερε να την οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ωστόσο ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό μετά από μια συγκλονιστική διαδικασία στα πέναλτι με 15-14. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 παραιτήθηκε μετά τη βαριά ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό Βόλου με 3-1, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του για την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Στη συνέχεια βρέθηκε για λίγους μήνες στην Κύπρο, όπου διαδέχθηκε στον πάγκο της Ομόνοιας τον Τάκη Λεμονή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις από τις πέντε ελληνικές ομάδες που εργάστηκε (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ), εκτός του ότι κατέκτησε τίτλο και με τις τρεις, υπήρξαν και 3 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν επί των ημερών του και στις τρεις ομάδες, οι Παντελής Καφές, Γιάννης Οκκάς και Κόφι Αμπονσά.

Πλέον κάθεται στον πάγκο του Ατρομήτου sportday.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ