2012-12-10 09:54:57
Φωτογραφία για Δυο ημέρες παράταση...
Σε θρίλερ εξελίχθηκε και η επαναγορά των ομολόγων, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη συγκέντρωση ποσού 26 με 27 δισ. ευρώ από τις αρχικές προσφορές Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από το στόχο των 30 δισ. ευρώ, ίσως με ευρύτερη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε κατά την πρώτη αποτίμηση των προσφορών υπολείπεται 3 - 4 δισ. ευρώ του στόχου των 30 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά ποσό 17,5 - 18 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 20 δισ. ευρώ που τέθηκε με την απόφαση του Eurogroup.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, όσο δεν ανακοινώνονται επισήμως τα αποτελέσματα, παρότι η προθεσμία υποβολής έληξε στις 7:00 το βράδυ της Παρασκευής, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ανοιχτή και, μέσω της ιδιόμορφης και πολύπλοκης μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε, μπορεί οι προσφορές να αυξηθούν και να πλησιάσουν περισσότερο το στόχο των 30 δισ. ευρώ.


Στην περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ύψος των προσφορών στα 26-27 δισ. ευρώ, οι επιλογές που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

- Να ενημερώσει τους εταίρους για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και ότι συγκεντρώθηκαν 3-4 δισ. ευρώ, λιγότερα από το στόχο. Οι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ θα κρίνουν αν η προκύπτουσα μείωση του χρέους, μέχρι 18 δισ. ευρώ, θεωρείται επαρκής, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το υπόλοιπο σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους που περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων και επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Περισσότερο «δύσκολη» στην έγκριση είναι η πλευρά του ΔΝΤ, η οποία είχε έντονες επιφυλάξεις για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.

- Να επιδιώξει να αυξήσει τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που οι εταίροι - δανειστές εκτιμήσουν ότι η μείωση δεν επαρκεί και ότι πρέπει η μείωση του χρέους να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ. Ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας της διαδικασίας, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της προσφοράς από τις ελληνικές τράπεζες και από μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να καλυφθεί ο στόχος, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών μέχρι τα 13 - 14 δισ. ευρώ και να καλυφθεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ.

Ενδεχομένως, το ποσό της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών να είναι χαμηλότερο, εφόσον υπάρξουν νέες προσφορές από θεσμικούς του εξωτερικού ή η τρόικα αποδεχθεί χαμηλότερο ποσό μείωσης του χρέους. Σημειώνεται πως, όπως έχει δομηθεί η δημοπρασία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες προσφορές θα αποδεχτεί και κατά πληροφορίες θα επιλεγούν -προς αποδοχή- οι προσφορές των ξένων θεσμικών και κατόπιν θα απορροφηθούν των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, θα επιδιωχθεί η κάλυψη των επιπλέον ζημιών που θα παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες, εφόσον το επιτρέψει η τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους εταίρους - δανειστές και, εφόσον το αποτέλεσμα κριθεί ικανοποιητικό, ανοίγει ο δρόμος για:

- Την απόφαση που ελήφθη σε προηγούμενο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, που έχει καθυστερήσει σημαντικά και έχει εντείνει την ασφυξία στην ελληνική αγορά.

- Την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα της επαναγοράς αναμένονται σήμερα, ενώ χθες υπήρξε και ένα «μίνι θρίλερ» για ενδεχόμενη συνεδρίαση του Euro Working Group, που όμως διέψευδαν πηγές του υπουργείoυ Οικονομικών.

«Κλειδί» για το χρέος

Το ελληνικό χρέος, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωσή του, θα έφτανε, το 2020, στο 144% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβολές της τρόικας, αντί του 120% του ΑΕΠ, που είναι το όριο της «βιωσιμότητάς» του, που καθορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολούθησε έντονη κόντρα του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ ζητούσε «κούρεμα» των δανείων της Ευρωζώνης και των ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ. Τελικά, το ΔΝΤ συμφώνησε σε ένα μείγμα παρεμβάσεων, που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και θα το οδηγήσει στο 124% του ΑΕΠ το έτος 2020 και κάτω από το 110% το 2022.

Από θετικός έως συγκρατημένος ο ξένος Τύπος

Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» διέκρινε θετικά σημάδια, επισημαίνοντας ότι η προσφορά της Αθήνας να επαναγοράσει μέρος των ομολόγων της φαίνεται επιτυχής, καθώς αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τη βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές της.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τραπεζικούς κύκλους της Αθήνας, μετέφερε την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, εκτιμώντας ότι οι διεθνείς επενδυτές, και κυρίως τα αντισταθμιστικά Ταμεία, προσφέρθηκαν να πωλήσουν ομόλογα αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι περαιτέρω στοιχεία για την επιβεβαίωση της επιτυχίας του προγράμματος αναμένονται στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Το δημοσίευμα, ωστόσο, αναφέρει ότι ορισμένοι αναλυτές εμφανίστηκαν επικριτικοί απέναντι στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν θα ήταν καλύτερα να είχαν χρησιμοποιηθεί για την τόνωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα των «The New York Times» εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένο, επικαλούμενο τραπεζικούς κύκλους που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και οι οποίοι δηλώνουν ότι ακόμη είναι υπερβολικά νωρίς για να διακηρύξει η Αθήνα νίκη στο πρόγραμμα επαναγοράς, καθώς δεδομένης της «ευαίσθητης» πολιτικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν προβλήματα ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η μεγαλύτερη του αναμενομένου συμμετοχή των αντισταθμιστικών Ταμείων, τα οποία, σύμφωνα με τραπεζίτες, έχουν πωλήσει το 50% έως 70% των ελληνικών ομολόγων τους αξίας 24 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των τραπεζών, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Τέλος, δημοσίευμα της «WSJ», επικαλούμενο Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς βρίσκεται κοντά στο στόχο. «Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά έως καλά. Δεν έχουμε ακόμη καλύψει το στόχο, αλλά θα τον επιτύχουμε», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

«Αποφέρει λογικά κέρδη»

Τα αντισταθμιστικά Ταμεία, τα οποία αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα σε άκρως χαμηλές τιμές εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι διακρατούν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και η ελληνική προσφορά κρίθηκε αρκετά καλή, σύμφωνα με το Reuters, για να τους αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη.

«Η Αθήνα προσέφερε μια λογική εάν όχι γενναιόδωρη προσφορά στα hedge funds για να συμμετάσχουν. Αναμένω ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από τα hedge funds, έχοντας υποβάλει προσφορές για μια σημαντική αναλογία του ελληνικού χρέους που διακρατούν», ανέφερε στο Reuters ο Σάσαν Γκαχραμάνι, διευθύνων σύμβουλος της Micro Advisers, εταιρείας συμβούλων αντισταθμιστικών ταμείων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το ενδεχόμενο παράτασης στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και η Wall Street Journal.

Το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, το Βιβλίο Προσφορών είναι πιθανόν, καθώς μέχρι την Παρασκευή προσφέρθηκαν συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 26 με 27 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το στόχο των 30 δισ. ευρώ, ενώ τα 16 δισ. αντιστοιχούσαν σε ξένους επενδυτές και περίπου 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδέχεται να ζητηθούν επιπλέον προσφορές

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει επιπλέον προσφορές από τους ομολογιούχους στο πρόγραμμα επαναγοράς, με τρεις αξιωματούχους προσκείμενους στη διαδικασία να δηλώνουν ότι η πρόσκληση μπορεί να επαναληφθεί σήμερα, Δευτέρα. «Είναι πιθανόν», δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Ακόμη ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας τραπεζίτης επιβεβαιώσουν ότι εξετάζεται η κίνηση αυτή.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

***

Κατά της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, εξηγώντας ότι το ευρωπαϊκό ταμείο έχει ορίσει για τη χώρα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται και το ίδιο.

«Εάν συνεχίσουν να μειώνονται επιτόκια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς...δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», υποστηρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ