2012-12-10 10:15:17
Φωτογραφία για Ηλεία: Εγινε... Βενετία ο Δήμος Πηνειού - Καταστροφές από άκρη σε άκρη (Βίντεο)
Δύο ώρες καταρρακτώδους βροχής μετέτρεψαν τη Γαστούνη σε μια τεράστια λίμνη. Η είσοδος της πόλης, όλο το ανατολικό τμήμα της και η περιοχή γύρω από το γήπεδο έχουν μετατραπεί σε... Βενετία. Κάτω από τους τόνους νερού που δεν χώρεσαν στα αποστραγγιστικά κανάλια του δήμου του ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, βρίσκονται τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Από ελαιώνες και εσπεριδοειδή, μέχρι κήπους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πνιγμένων πουλερικών που δε γλίτωσαν από μανία της φύσης.

Πριν καλά καλά τελειώσει το καλοκαίρι, ο δήμος Πηνειού, με τα μέσα που διαθέτει, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια καθαρισμού των καναλιών, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προκειμένου να θωρακίσουν την περιοχή και τις καλλιέργειες ενόψει χειμώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Έτσι, καθάρισαν όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια, ένα προς ένα, ώστε να μπορούν να δεχθούν τους μεγάλους όγκους νερού και να μην σημειωθούν πλημμύρες. Κάτι που όμως δεν αποφεύχθηκε, κατά τη νεροποντή του Σαββάτου.


Επί ποδός ο δήμος

Η καταιγίδα ξέσπασε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου και κράτησε μέχρι τις 9:30 περίπου το βράδυ. Στο χρονικό αυτό διάστημα το ύψος του νερού έφτασε από 50,6 έως 70,6 χιλιοστά. Από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος Αλέξης Καστρινός, οι αντιδήμαρχοι και εργαζόμενοι στον δήμο Πηνείου βρίσκονταν επί ποδός δίνοντας λύσεις σε προβλήματα και προσφέροντας βοήθεια όπου ήταν εφικτό.

Με το πρώτο φως της ημέρας ωστόσο, φάνηκε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, αφού 12 και πλέον ώρες μετά δεν είχε γίνει η απορροή των υδάτων.

«Βενετία» η ανατολική πλευρά

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει σημειωθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γαστούνης. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και στην περιοχή γύρω από το γήπεδο της Γαστούνης, περιμετρικά της Παναγίας Καθολικής και μέχρι τον δρόμο προς Βαρθολομιό, βρίσκονται κάτω από χιλιάδες τόνους νερού που είναι άγνωστο πότε θα υποχωρήσουν, αφού όλα τα κανάλια είναι γεμάτα με νερό.

Το πλημμυρικό φαινόμενο περιορίστηκε στις παραπάνω περιοχές. ωστόσο, αν η βροχή συνεχιζόταν για πολλές ώρες και με την ίδια ένταση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα πλημμύριζε και η πόλη.

Στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από σήμερα κιόλας, ο δήμος Πηνείου θα ενημερώσει εγγράφως τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές του δήμου και έχοντας στα χέρια του τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, δημοσιεύματα κτλ) και τις μελέτες που κατά καιρούς έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ο κ.Καστρινός θα επισκεφθεί και τον Περιφερειάρχη κ.Κατσιφάρα και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιδιώξει το κομμάτι που αναλογεί στο δήμο για την επούλωση των «πληγών» των δημοτών του αλλά και την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τα απαιτούμενα έργα.

patrisnews.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ