2012-12-10 10:39:28
Φωτογραφία για Ψήφισμα στην Αλβανική βουλή για το Τσάμικο: Απαιτούν να αναγνωρίσουμε αλβανική μειονότητα, να αλλάξουμε τα σχολικά βιβλία...
...να τους χτίσουμε μνημεία και πολλά άλλα!

Σήμερα στην Αλβανική βουλή!

Δύο βουλευτές του τσάμικου κόμματος PDIU (Shpetim Idrizi και Dashamir Tahiri) θα υποβάλουν επίσημα την Δευτέρα στην Αλβανική Βουλή, ψήφισμα για την επίλυση του "ζητήματος των Τσάμηδων".

Το ψήφισμα περιλαμβάνει 13 σημεία, τα οποία, όπως υπογραμμίζει το PDIU συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της νομοθεσίας.

Το PDIU τονίζει ότι μέσω του ψηφίσματος ζητά, βάση του άρθρου 15 της Συνθήκης της φιλίας, της συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και του άρθρου 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και άλλα δικαιώματα για του Αλβανούς Τσάμηδες, αλλοτινούς Έλληνες πολίτες
. Για αυτό πρέπει να γίνει ρητή κατάργηση του "Εμπόλεμου Νόμου" και όχι της "κατάσταση του εμπόλεμου" η οποία δεν ισχύει κατά κανόνα με την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων το 1971, και αργότερα με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987. Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση μέσω των διπλωματικών επαφών να υποβάλει επίσημα αυτό το αίτημα και να ενεργοποιήσει και επιτροπές που κάποτε λειτουργούσαν οι οποίες θα πρέπει να εντοπίσουν εκείνους τους νόμους ή διοικητικές πράξεις που είναι αντίθετες με τη Συνθήκη Φιλίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Διαβάστε τα 13 σημεία του προκλητικού ψηφίσματος:

1. Το ψήφισμα αναγνωρίζει, στηρίζει, και δεσμεύεται για την ανάγκη αποκατάστασης όλων των δικαιωμάτων των Αλβανών Τσάμηδων, αλλοτινούς Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, κατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση,  της μη διάκρισης με βάση την εθνικότητα, και άλλες σχετικές αρχές, καθώς και το πνεύμα της Συνθήκης της Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

2. Απαιτεί την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, πρώην Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος επαναπατρισμού, την αναγνώριση του δικαιώματος να ανακτήσουν την ιθαγένεια τους και των λοιπών δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

3. Απαιτεί τη ρητή κατάργηση του Ελληνικού Νόμου του Εμπόλεμου 2636 και 2637/1940 που εξεδόθη με βασιλικό διάταγμα το 1940 και εξακολουθεί να ισχύει, ιδίως το μέρος που διατηρεί σε συντηρητική κατάσχεση αλβανική περιουσία.

4. Απαιτεί την επέκταση του Ελληνικού Νόμου 1540/1985 «για τη ρύθμιση των προσφύγων" σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απομακρύνθηκαν ως αποτέλεσμα της εμφύλιας σύγκρουσης, χωρίς διάκριση εθνικότητας, νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς διατάξεις, περί μη διάκρισης με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, κλπ..

5. Απαιτεί από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδα την επανενεργοποίηση των διμερών ειδικών επιτροπών, που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη Φιλίας, να εξετάσουν το ζήτημα, να αναγνωρίσουν το μέγεθός και να βρουν την καλύτερη επίλυση.

6. Επιφορτίζει το Υπουργείο Εξωτερικών με την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών που δεν εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους και να ζητήσει για αυτούς την αναγνώρισή τους  ως εθνικής μειονότητας.

7. Απαιτεί την ανέγερση στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες, δύο μνημείων που θα θυμίζουν τις γυναίκες, τους γέρους και παιδιά, αθώα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες.

8. Απαιτεί την ανέγερση ή την φροντίδα για τους τάφους των Τσάμηδων πρώην Ελλήνων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής γενοκτονίας.

9. Επιφορτίζει το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να αντικατοπτρίζει ορθά και βάση αναλογικότητας, την ιστορία αυτού του μέρους του αλβανικού πληθυσμού στα εγχειρίδια.

10. Επιφορτίζει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών με τους ομολόγους του αρμόδιου Υπουργείου της Ελληνικής Δημοκρατίας, την προώθηση των πολιτιστικών αξιών (των Τσάμηδων) και την προβολή μνημείων  που βρίσκονται εκτός της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.  Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να επιδιώξει από τον Έλληνα ομόλογο την αφαίρεση προσβλητικών και ρατσιστικών αναφορών στα ελληνικά  κειμένων σε βάρος του  Τσάμικου πληθυσμού.

11. Επιφορτίζει την αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, να εκφράσει στην ελληνική πλευρά κατά τις διπλωματικές επαφές τη στάση της Δημοκρατίας της Αλβανίας σχετικά με αυτό το πρόβλημα.

12. Επιφορτίζει το Υπουργείο Εξωτερικών να γνωστοποιήσει το παρόν ψήφισμα στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Αλβανία είναι μέλος.

13. Επιφυλάσσεται του δικαιώματος σε περίπτωση απορριπτικής αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για να εξετάσει το πρόβλημα υπό το πρίσμα των διεθνών νόμων σχετικά με τις διακρίσεις, την ελεύθερη κυκλοφορία, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γενικών,να παραπέμψει το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

http://borioipirotika.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5616.html

                                                                                                                                       
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ