2012-12-20 17:35:39
Φωτογραφία για Δεν τόλμησε ο δήμος μειωμένα, παγωμένα και ενιαία Τέλη το 2013!
Στην καταψήφιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των προτάσεων που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή της Αιγιάλειας για τα Δημοτικά Τέλη του 2013, προχώρησε η Δημοτική Παράταξη της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης "Αιγιάλεια-Νέα Εποχή" του Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, καταθέτοντας την δική της φιλοσοφία για την χρέωση των δημοτών, με γνώμονα την ενιαία επιβάρυνσή τους σε όλες σχεδόν τις περιοχές, αλλά και την αποφυγή αδικιών.Σε ανακοίνωση που που εξέδωσε η "Νέα Εποχή", αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους καταψήφισης των Δημοτικών Τελών, αντιπαραβάλλοντας τις δικές της προτάσεις ανά κατηγορία και περιοχή:

"Η Δημοτική Αρχή του κ. Θεοδωρακόπουλου, δεν τόλμησε ούτε φέτος να εφαρμόσει ενιαίο τιμολόγιο στο δήμο, με αποτέλεσμα, οι πολίτες της Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απ'όσα οι δημότες του Αιγίου.Παράλληλα οι προτάσεις της εμφανίζουν σημεία προχειρότητας και άνισης μεταχείρισης των πολιτών, σε μία περίοδο που ο κόσμος ακουμπά στους δήμους και δεν θέλει ίδια εισπρακτική φιλοσοφία με αυτήν της κεντρικής διοίκησης του Κράτους, πέραν του ότι η ανταποδοτικότητα είναι περιορισμένη, λόγω υπηρεσιακών και οικονομικών προβλημάτων των Ο.Τ.Α Ειδικότερα:


ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι άνιση μεταξύ Κέντρου και Περιφερειακών Δήμων, καθώς και άνιση μεταξύ των δημοτών Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας. Επιπλέον η τακτική του δήμου, είναι εκδικητική προς επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες της αγοράς, ενώ "χαϊδεύονται" οι Δημόσιοι φορείς και οι Τράπεζες.

Αναλυτικά:

Στις οικίες των πρώην Δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού, η "Νέα Εποχή" πρότεινε τιμή 1,40 ανά τ.μ στα πεδινά έναντι 1,50 που ψήφισε η πλειοψηφία, ενώ στις Τοπικές Κοινότητες 0,70 έναντι 1,14 που τελικά θα ισχύσει.Στους Επαγγελματικούς Χώρους και τα Καταστήματα, η "Νέα Εποχή" πρότεινε 1,55 ανά τ.μ στα πεδινά έναντι 2,4 που ψηφίστηκε και 0,80 ανά τ.μ στις Τοπικές Κοινότητες έναντι 1,79 της δημοτικής αρχής.

** Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελική πρόταση της Δημοτικής Αρχής τα μαγαζιά των περιφερειακών περιοχών εκτός Αιγίου θα πληρώσουν τα ίδια Δημοτικά Τέλη με τα καταστήματα του Συνοικισμού Αιγίου!

** Οι οικίες σε ορεινά χωριά της Ακράτας (Ζαρούχλα, Μεσορούγι,Βαλιμή κ.ά θα πληρώνουν πιο πολλά από τα χωριά του πρώην Δήμου Αιγίου(Δάφνες, Μαλίσια, Κουνινά κ.ά), άνευ λογικής!

** Τα καταστήματα σε Δημητρόπουλο, Άγιο Κωνσταντίνο, Λόγγο, Σελιανίτικα, Ροδοδάφνη και Νεραντζιές θα πληρώνουν τελικά πιο πολλά από τα καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου της πόλεως του Αιγίου.

** Ένα μαγαζί σε χωριό της Συμπολιτείας θα πληρώνει πιο ακριβά δημοτικά τέλη από μία Βιομηχανία 1000 τ.μ δίπλα στον Ερινεό!

Για τον πρώην Δήμο Αιγίου, που απολαμβάνει αναμφισβήτητα την ανταποδοτικότητα των Δημοτικών Τελών, η "Νέα Εποχή", πρότεινε:

Για τις οικίες της πόλης του Αιγίου, 1,40 ανά τ.μ (από 1,43) έναντι 1,5 της δημοτικής αρχής, δηλαδή μικρή μείωση.Για τις πεδινές Τ.Κ πρότεινε 0,70 (μικρή αύξηση) ανά τ.μ έναντι 0,9 της δημοτικής αρχής και για τις ορεινές 0,55 ανά τ.μ (από 0,54) έναντι 0,84 που ψηφίστηκε.

Για τα καταστήματα του Αιγίου, 3,0 (από 3,12) έναντι 3,04 που ψηφίστηκε, στον Συνοικισμό Νικ.Πλαστήρα πρότεινε 2,10 ανά τ.μ (από 2,19) έναντι 2,28 που ψηφίστηκε. Στις πεδινές Τ.Κ πρότεινε 0,75 ανά τ.μ (μικρή αύξηση) έναντι 0,9 και 1,28 που ψήφισε η δημοτική αρχή.

Για τα μεγάλα καταστήματα, Βιοτεχνίες, Βιομηχανίες και Σούπερ Μάρκετ όλης της Αιγιάλειας, η "Νέα Εποχή" πρότεινε το πάγωμα των δημοτικών τελών στα επίπεδα του 2012 λόγω κρίσης, έναντι αυξήσεων έως και 50% που ψήφισε η δημοτική αρχή.

Για Τράπεζες και Δημόσιες Υπηρεσίες όλης της Αιγιάλειας η "Νέα Εποχή" πρότεινε τον διπλασιασμό των τελών από 5,02 ευρώ ανά τ.μ σε 10 ευρώ έναντι της "χαριστικής" αύξησης της δημοτικής αρχής από 5,02 σε 6 ευρώ!

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

**Στην Αιγείρα και τις Τοπικές Κοινότητες του Ερινεού ο φόρος περιέργως είναι κατά 0,20 λεπτά πιο πάνω απ'όλη την υπόλοιπη Αιγιάλεια!

**Η αύξηση 20% δίδεται με προχειρότητα ακόμα και σε περιοχές της Περιφέρειας που ήταν ήδη πάνω από το Αίγιο. Έτσι ενώ το Αίγιο αυξάνεται από 0,12 σε 0,15 % , στη Αιγείρα εκτινάσσεται στο 0,20 ευρώ , ενώ ακόμα και στα χωριά της Αιγείρας η χρέωση είναι δυσανάλογη, χρέωση 0,20 έναντι 0,08 στο Αίγιο και 0,13 στον Ερινεό!

**Στην Ακράτα είναι πιο φθηνός ο φόρος από την διπλανή Αιγείρα(0,17 έναντι 0,20)

** Στα χωριά Νεραντζιές, Δημητρόπουλο και Άγ.Κων/νο η χρέωση 0,20 ευρώ είναι πιο πάνω και από το Αίγιο που ανέρχεται σε 0,13 ευρώ.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Οι αυξήσεις ανά την Αιγιάλεια, πλην των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου , κυμαίνονται από 20% έως 50%, ακόμα και στα περίπτερα που ξεπερνούν τα 30%, σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Η "Νέα Εποχή" πρότεινε μειωμένες αυξήσεις ενιαία σε όλη την Αιγιάλεια που δεν θα ξεπερνούν το 25%!

ΤΕΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Εδώ που θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή ν' αυξήσει τα τέλη σε χώρους και θέσεις δημόσιας προβολής, πρότεινε 0%! Η "Νέα Εποχή " αντιπρότεινε αύξηση έως και 50% σε δύο κατηγορίες που περιλαμβάνουν σταθερά πλαίσια σε πλατείες, δρόμους και πεζοδρόμια, περιφράξεις, δημόσιους χώρους,στέγες, φωτεινές και μη φωτεινές διαφημίσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ

Η πρόταση της "Νέας Εποχής" ήταν για ενιαίο Τέλος 20 ευρώ, με αυξομειώσεις κατά συνέπεια ( Ακράτα από 25 σε 20 και Ερινεό από 16 σε 20 ευρώ).

** Γενικό συμπέρασμα των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής, είναι ότι ο "θάνατος' είναι πιο φθηνός στον Ερινεό και πιο ακριβός στην Ακράτα, ενώ ακριβαίνει ξαφνικά και στο Διακοπτό!

Στα Δημοτικά Τέλη Παζαριών, Εμποροπανηγύρεων, Λαϊκών Αγορών, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), Βοσκής, και Άρδευσης, όπου οι αυξήσεις είναι 0% , η "Νέα Εποχή" πρότεινε μειώσεις από 5% έως 10%, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Στα Τέλη Χρήσης Αιγιαλού η "Νέα Εποχή" πρότεινε ενιαίο ποσό παντού.

Τέλος η Δημοτική μας Παράταξη υπερψήφισε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής στα Τέλη Καλαθοφόρων, Εμπορίας Πο΄σιμων Υδάτων,Διαμονής Παρεπιδημούντων και του νόμιμου επί των ακαθαρίστων εσόδων Κέντρων Διασκέδασης , Εστιατορίων και συναφών Καταστημάτων."
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ