2013-01-07 16:28:03
Φωτογραφία για Αμίαντος… κάτω από τη Γέφυρα
του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Μπορεί η κωμόπολη της Γέφυρας λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη να βρέθηκε πριν λίγους μήνες στο επίκεντρο των αναφορών καθώς με αφορμή τα 100 χρόνια απελευθέρωσης όλοι μνημόνευσαν το άλλοτε «Τόψιν», όπου έγινε η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες, ωστόσο η ιστορική έδρα του δήμου Χαλκηδόνας έναν αιώνα μετά ήρθε στην επικαιρότητα για έναν άλλον λόγο.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον ιστορικό οικισμό βρίσκεται ένα εργοστάσιο δομικών υλικών, της εταιρείας TRASTIC ENTERPRISES LTD. Η λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου που πριν λίγα χρόνια ήταν κανονική, έχει περιοριστεί στο ελάχιστο τον τελευταίο καιρό, ενώ έχει γίνει ήδη γνωστό ότι είναι θέμα ημερών το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Το εργοστάσιο «φάντασμα» όμως κρύβει στο χώρο του μια υγειονομική βόμβα, την ώρα που σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας οικισμός άνω των 3.000 κατοίκων. Ο λόγος για την απόθεση μπαζών στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, που καταλαμβάνουν μια έκταση 2-3 στρεμμάτων. Ένα τέτοιο γεγονός βέβαια δε θα ενοχλούσε κανέναν, εάν τα συγκεκριμένα οικοδομικά υλικά δεν ήταν ανεμειγμένα με επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα αμιάντου


Τα συγκεκριμένα απομεινάρια που προέρχονται από το επικίνδυνο ορυκτό κείτονται για περίπου μια εικοσαετία στον αύλειο χώρο του εργοστασίου και πρόκειται κυρίως για παλιές αμιαντοσκεπές και αμιαντοσωλήνες, ενώ έχουν εντοπιστεί και άλλοι χώροι όπου βρίσκονται κομμάτια ακατέργαστου αμιάντου. Εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, τα κομμάτια του αμιάντου λόγω της φθοράς που υφίστανται μεταφέρονται εύκολα στην κατοικημένη περιοχή, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων.

Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της περιοχής, ξέρουν ότι τα εν λόγω απομεινάρια, είναι «κληροδοτήματα» στην παρούσα και απερχόμενη κατά τα φαινόμενα ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, της «ΕΛΛΕΝΙΤ ΑΕ». Η γνωστή εταιρεία επεξεργασίας αμιάντου με το κλείσιμο και την παραχώρηση του χώρου στην εταιρεία δομικών υλικών άφησε… «πεσκέσι» τα επικίνδυνα οικοδομικά υλικά.

«Δεν είχαν ασχοληθεί»

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος της Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με ενέργειες του ίδιου.

«Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αμέσως μετά συστήθηκε μια επιτροπή Περιβαλλοντικής Υγιεινής, που στελεχώθηκε από δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έναν υπάλληλο του δήμου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο ίδιος, η αυτοψία και η αναφορά που συνένταξε το εν λόγω κλιμάκιο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε ως στόχο να βάλει την Πολιτεία στο παιχνίδι, αφού το ζήτημα παρέμεινε ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια.

«Μπορεί να αντιδρούμε για τη συγκεκριμένη κατάσταση ως δημοτική αρχή, αλλά δεν είμαστε εξειδικευμένοι σε τέτοια θέματα, για αυτό και πρέπει να επιληφθεί του θέματος ο κρατικός μηχανισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χαλκηδόνας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η εταιρεία που έχει στην κατοχή της το εργοστάσιο θα πρέπει να καταβάλει μέρος των εξόδων για την απομάκρυνση των επικίνδυνων οικοδομικών υλικών. «Τόσα χρόνια στην περιοχή έβγαλαν κάποια χρήματα και δε γίνεται να αφήσουν τον αμίαντο εδώ πέρα. Πρέπει να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη», επισημαίνει ο Γιάννης Μπίκος.

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος της περιοχής υπογραμμίζει ότι εάν δεν επιτευχθεί η απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών, θα πρέπει τουλάχιστον να γίνει η συσκευασία τους. «Χειρότερη περίοδος είναι το καλοκαίρι, καθώς η φθορά του αμιάντου δημιουργεί ρινίσματα, τα οποία σηκώνονται μαζί με τη σκόνη και με τον αέρα μεταφέρονται στις κατοικημένες περιοχές».

Κρούση σε ΥΠΕΚΑ

Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση που απηύθυνε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου.

Η βουλευτής, παραθέτοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία του μικτού κλιμακίου περιφέρειας και δήμου, ζήτησε να μάθει τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υπολλειμμάτων αμιάντου, δεδομένου του γεγονότος ότι η χρήση του επικίνδυνου υλικού έχει απαγορευθεί από το 2005 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην απάντηση που διαβίβασε το υπουργείο με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των αποβλήτων που είναι επικίνδυνα θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης της περιφέρειας, ειδική μελέτη αποκατάστασης του χώρου. Παράλληλα επισημαίνεται ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η διορία

Μετά την αυτοψία που διενήργησε το ειδικό κλιμάκιο, συντάχθηκε και απεστάλη στην εταιρεία ειδική επιστολή που την καλεί να προχωρήσει στην απομάκρυνση των αμιάντων και των υπόλοιπων εύθρυπτων υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Πουσκούρης, «σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο 4.46 της ισχύουσας απόφασης ΕΠΟ θα πρέπει οι μη δομημένοι χώροι να διατηρούνται καθαροί και ναμην υπάρχουν διάσπαρτα άχρηστα υλικά ή απόβλητα». Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων θα πρέπει να γίνει από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες ή φορείς, με τα αντίγραφα των παραστατικών που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων να πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος αμπέσως μετά την απομάκρυνση του αμιάντου.

Μάλιστα, τονίζεται ότι επειδή ο κίνδυνος ρύπανσης και του εδάφους, πέραν τη ατμόσφαιρας από τον αμίαντο, δίνεται διορία στην εταιρεία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ώστε να υποβάλλει ειδική μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων από επικίνδυνα απόβλητα, όπως αναφέρουν οι κείμενες διατάξεις.
karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ