2013-01-08 17:00:15
Φωτογραφία για Dakar 2013: αρχή με εκπλήξεις
Το Rally Dakar μετά την πρώτη «κατατακτήρια» ειδική πάτησε πόδι στο πραγματικό του περιβάλλον και μετά την ειδική της 2ης ημέρας έχουμε ήδη τις πρώτες εκπλήξεις.

Το Rally Dakar ξεκίνησε το Σάββατο, με σκοπό όμως απλά να μετακινηθεί ο θίασος πιο κοντά στο πραγματικό τερέν, στα εδάφη της ενδοχώρας. Από την Λίμα του Περού, τα πληρώματα κάλυψαν μια απλή μήκους 254 χιλιομέτρων μέχρι το Pisco στα νοτιότερα παράλια.

Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική του φετινού αγώνα, μήκους μόλις 13 χιλιομέτρων. Φυσικά κανείς δεν πίεσε ούτε ρίσκαρε, καθώς ο αγώνας ξεκινούσε «ουσιαστικά» την Κυριακή 6 Ιανουαρίου. Ωστόσο ο τερματισμός κάθε ειδικής αποτελεί και θέμα τιμής ως προς την θέση όπου θα καταταχθεί κάθε οδηγός ενώ καθορίζει και την σειρά εκκίνησης της επόμενης ειδικής.

Με αυτά τα δεδομένα, η νίκη στην πρώτη ειδική του Franzesco Lopez ήταν σαφές ότι είχε ιδιαίτερο κίνητρο καθώς είναι Χιλιανός και ο αγώνας τερματίζει στην πατρίδα του. Μόλις 7’52’’ χρειάστηκε για να καλύψει την ειδική, ενώ μέσα στο επόμενο λεπτό, τερμάτισαν οι επόμενοι 32 οδηγοί από τους 183 που συμμετέχουν με μοτοσυκλέτα.


Ο Περουβιανός Flores πήρε τη νίκη στα Quads (τετράτροχα), ο Carlos Sainz με ένα Buggy κέρδισε στα αυτοκίνητα και ο De Rooy με ένα Iveco στα φορτηγά. Όλα αυτά όμως ήταν το ορεκτικό.

Η δεύτερη ημέρα (Κυριακή) περιλάμβανε μια κυκλική διαδρομή –loop γύρω από το Pisco, εκ των οποίων τα 242 χιλιόμετρα ήταν ειδική και 85 σε «απλή» διαδρομή. Ο Joan Barreda οδήγησε την Husqvarna του στην πρώτη φετινή της νίκη ενώ ο mini θρίαμβος ενισχύθηκε με την δεύτερη μοτοσυκλέτα της ομάδας να τερματίζει στην τρίτη θέση, με τον ταλαντούχο νεαρό Αυστραλό Matt Fish που είναι και ο «βοηθός» του Barreda.

Τα φαβορί δεν φάνηκαν και ο Despres ξεκίνησε με λάθος που τον έφερεν να τερματίζει 10 λεπτά πίσω από τον πρώτο. Ο χρόνος είναι σημαντικός για έναν αγώνα αυτού του είδους και αιτία ήταν ένα λάθος πλοήγησης στο 75ο χιλιόμετρο, που τον έστειλε σε έναν τεράστιο αμμόλοφο απ’ όπου δυσκολεύτηκε να επιστρέψει.

O Joan Pedrero, ο συνήθης «νεροκουβαλητής» του μεγάλου απόντα του αγώνα, Marc Coma, δεν έχασε την ευκαιρία για έναν καλό τερματισμό και ήταν δεύτερος, βάζοντας και αυτός την υποψηφιότητά του.

Στα quad από την άλλη, ο Marcos Patronelli νικητής το 2010, θέλησε να δείξει από νωρίς ποιος είναι ο αρχηγός. Πέρσι τερμάτισε δεύτερος τον αγώνα, πίσω από τον αδελφό του Alejandro, οπότε φέτος -που ο αδελφός του δεν συμμετέχει - θεωρεί ότι είναι και πάλι η χρονιά του.

Στα αυτοκίνητα ο πολυνίκης Stephan Peterhansel απέσπασε την πρώτη φετινή νίκη με το Mini του ενώ πέρασε και στην κορυφή της γενικής. Στα φορτηγά, ο Ολλανδός Gerard De Rooy και το πλήρωμά του κέρδισαν και την 2η ειδική με στόχο αυτό που μετά από 10 χρόνια κατάφεραν μόλις το 2012: να φτάσει νικητής στο Santiago της Χιλής.

Η 3η ημέρα του αγώνα θα οδηγήσει τους αγωνιζόμενους από το Pisco στη Nazca, σε μια διαδρομή 343 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 243 σε ειδική διαδρομή. Η ιδιαιτερότητα της ημέρας είναι οι «παγίδες» που κρύβονται στους αμμόλοφους αυτής της διαδρομής καθώς σε κάποιους από αυτούς το έδαφος είναι τόσο μαλακό ώστε ένα κόλλημα μπορεί να είναι και «οριστικό» - να σημάνει ακόμη και την εγκατάλειψη.

Πηγή: Newsbeast.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ