2013-01-08 17:12:48
Φωτογραφία για Πληρώνουν τις αμαρτίες τους οι τράπεζες
By Tom Braithwaite (Νέα Υόρκη), Shahien Nasiripour (Ουάσιγκτον) 

Οι αμερικανικές τράπεζες δέχτηκαν να πληρώσουν πάνω από 20 δισ. δολάρια για να διευθετήσουν κατηγορίες που προκάλεσε η στεγαστική κρίση, με την αποζημίωση για τις επισφαλείς πιστώσεις προς τους καταναλωτές να εξανεμίζει τα κέρδη μιας εκ των τραπεζών, της Bank of America (BofA), για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Πέντε χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η BofA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει ενεργητικών, των ΗΠΑ, συμφώνησε να πληρώσει 11,6 δισ. δολ. στη Fannie Mae, την κρατική στεγαστική επιχείρηση, για να λήξει την παρατεταμένη νομική διαμάχη γύρω από τα επισφαλή δάνεια.

Σε ξεχωριστή συμβιβαστική συμφωνία, 10 οίκοι στεγαστικής πίστης, μεταξύ των οποίων η BofA, η Wells Fargo, η JPMorgan Chase και η Citigroup, δέχτηκαν να πληρώσουν πάνω από 8 δισ. δολ. για να κλείσουν οι κατηγορίες των ρυθμιστικών αρχών ότι είναι ένοχες ευρείας κατάχρησης του συστήματος πλειστηριασμών, που έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να κατασχέσουν τα σπίτια χρεωμένων δανειοληπτών.


Οι δύο αυτές συμβιβαστικές συμφωνίες προστίθενται στα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν ήδη πληρώσει οι τράπεζες σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, για τα χαλαρά δανειστικά στάνταρ που εφάρμοζαν μέχρι τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις «εύκολες» μεθόδους με τις οποίες αντιμετώπιζαν τις κατασχέσεις κατοικιών.  

Η BofA δήλωσε ότι η συμβιβαστική συμφωνία των πολλών δισεκατομμυρίων θα μειώσει τα προ φόρων κέρδη δ΄ τριμήνου στα 2,7 δισ. δολ. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 3,5 δισ. δολ. στην έκθεση αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ΒofA ενεπλάκη σε έντονη διαμάχη με τη Fannie Mae για πάνω από έναν χρόνο, σχετικά με το φάσμα των ευθυνών της τράπεζας για στεγαστικά δάνεια που είχε πουλήσει στη στεγαστική επιχείρηση, τα οποία εν συνεχεία εμφάνισαν ζημίες όταν αδυνατούσαν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. 

Η BofA ισχυριζόταν ότι οι διεκδικήσεις, πολλές των οποίων σχετίζονταν με δάνεια που προήλθαν από την Countrywide, την καλιφορνέζικη τράπεζα που αγόρασε η BofA το 2008, ήταν υπερβολικές. 

Η τράπεζα είναι επίσης μία από τις 10 τράπεζες παροχής στεγαστικών δανείων που υπέγραψαν τη συμβιβαστική συμφωνία με τη Federal Reserve και την αρχή της νομισματικής εποπτείας, για να κλείσουν οι κατηγορίες ότι παραβίασαν τους νόμους και παρέβλεψαν κανόνες στις διαδικασίες πλειστηριασμών. 

Με βάση προηγούμενη συμφωνία, οι πλειστηριασμοί επιθεωρήθηκαν από ανεξάρτητες αρχές για να φανεί κατά πόσον ευσταθούσαν οι κατηγορίες ότι ήταν λάθος που ορισμένοι δανειολήπτες διώχτηκαν από τα σπίτια τους.

Από τις επιθεωρήσεις δεν προέκυψαν αποδείξεις ευρείας βλάβης στους δανειολήπτες, αλλά εξαιτίας του κόστους μελέτης των τόσων εγγράφων οι ρυθμιστές και οι τράπεζες αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να συμφωνηθεί ένας γενικός συμβιβασμός και να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις. 

Πάντως, το κόστος του συμβιβασμού ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, επειδή τέσσερις πιστωτές, μεταξύ των οποίων η Ally Financial, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν.

Η μετοχή της BofA αντέδρασε με άνοδο, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι έγινε ένα καλό βήμα ώστε η τράπεζα να επιλύσει άλλες διεκδικήσεις που εκκρεμούν.

Ο Richard Staite, αναλυτής της Atlantic Equities, σχολίασε ότι το πρόστιμο «ήταν ελαφρώς μεγαλυτερο απ’ όσο αναμενόταν, αλλά τουλάχιστον απομακρύνει την αβεβαιότητα». 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times παρέθεσαν δήλωση του κ. Moynihan, που είπε ότι επιθυμεί σφόδρα να διευθετήσει νομικές προσφυγές που εκκρεμούν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις», είπε. «Αλλά είναι προς το συμφέρον μας… να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας». 

Η BofA θα πληρώσει στη Fannie Mae 3,55 δισ. δολ. σε ρευστό και θα επαναγοράσει περίπου 30.000 φακέλους δανείων, αξίας 6,75 δισ. δολ. Θα πληρώσει επίσης 1,3 δισ. δολ. για καθυστερήσεις σε διαδικασίες πλειστηριασμών. 

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ