2013-01-09 09:33:27
Φωτογραφία για ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το μαχαίρι μπορεί να μπαίνει βαθιά στο κόκκαλο στην περίπτωση των κοινωνικών δαπανών, το ίδιο δεν συμβαίνει όμως στον τομέα των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, μεταξύ των χωρών της Συμμαχίας, η Ελλάδα της κρίσης είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, σε αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τα Νέα'', ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι παρατηρείται μεγάλη μείωση στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών-μελών της Συμμαχίας μειώθηκαν κατά 56 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2009.

Οι περικοπές έγιναν όλες στην Ευρώπη, όπου όμως «μόνο δύο χώρες αφιέρωσαν άνω του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα». Η μία από αυτές είναι η Ελλάδα.

«Αυτό είναι εντυπωσιακό», γράφουν οι New York Times, «αν σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση και η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια».


Τον περασμένο Αύγουστο, ο αμυντικός προϋπολογισμός των 10 δισ. ευρώ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 516 εκατ. ευρώ. Ακόμα και έτσι όμως, τονίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ».

Πλέον του 73% του αμυντικού προϋπολογισμού αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες προσωπικού -το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αλλωστε το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί το 2,7% του εργατικού δυναμικού της χώρας, επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το 2008 οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν 3,1% του ΑΕΠ, το 2011 όμως διαμορφώθηκαν στο 2,1%, μείωση ελάχιστη σε σχέση με τις περικοπές που έγιναν σε άλλους τομείς όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η υγεία.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας τις διαδικασίες αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών διαφανείς ή μειώνοντας το προσωπικό των 136.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 90.000 είναι στρατιώτες.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ