2013-01-09 10:50:05
Φωτογραφία για Ο Σφακιανάκης ανέλαβε να κάνει το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να «μιλήσει»
Το ηλεκτρονικό αποτύπωμα το οποίο άφησε το στικάκι με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και οι παρεμβάσεις από ανθρώπινο χέρι που έγιναν σε αυτό θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνος Σφακιανάκης.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής με έγγραφό του προς τους συναδέλφους του Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από καιρό.

Στο έγγραφό του ο κ. Παντελής αναφέρει ότι με τη συνδρομή της εξειδικευμένης υπηρεσίας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δυνατόν να διαπιστωθούν οι παραβιάσεις και οι αλλοιώσεις που έγιναν στο στικάκι που περιέχει τα ονόματα της λίστας.

Επί το έργον ο Σφακιανάκης

Οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπό τον προϊστάμενό τους Μάνο Σφακιανάκη, μπορούν να ιχνηλατήσουν και να διαβάσουν πληροφορίες οι οποίες ίσως φανούν χρήσιμες στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των προσώπων που οδηγούνται στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και μπορούν να τους οδηγήσουν σε Ειδικό Δικαστήριο.


Δικαστικές αρχές φέρονται αισιόδοξες ότι μετά την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία θα εκπονήσει ένα πόρισμα υπεράπω πάσης υποψίας κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την εισαγγελική εκδοχή για πιθανή αλλοίωση της λίστας και για τις παρεμβάσεις που έγιναν στα ηλεκτρονικά αρχεία ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν στην υπόθεση που σήμερα δείχνουν υπεράνω πάσης υποψίας Το στικάκι «μίλησε» ήδη

Την ακριβή ημερομηνία που δημιουργήθηκε το USB memory stick ως αντίγραφο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες ότι γνωρίζουν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εισαγγελείς φέρονται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε αντιγράφηκε το συγκεκριμένο αρχείο, άρα γνωρίζουν και ένα πρόσωπο (από αυτά που κατά καιρούς κατείχαν τη λίστα) που μπορεί να αλλοίωσε τη λίστα. Ωστόσο, για να υπάρξει βεβαιότητα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία θα δείξει αν το επίμαχο stick είναι η πρώτη αντιγραφή από το CD της λίστας Λαγκάρντ ή αν πρόκειται για αντιγραφή της αντιγραφής.

Τι θα ψάξει ο Μάνος Σφακιανάκης

Αυτά που θα αναζητήσει ο Μάνος Σφακιανάκης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι τα εξής:

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές αμφισβητείται το επιχείρημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν γνώρισε πως τα ξαδέλφια του ήταν στη λίστα Λαγκάρντ. Κι αυτό γιατί πριν η λίστα φτάσει στα χέρια του η τράπεζα HSBC είχε ήδη ειδοποιήσει τους πελάτες της για την υποκλοπή των αρχείων της από τον Ντανιέλ Φαλτσιανί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όταν τον Οκτώβριο του 2010 ο πρώην τσάρος παραλαμβάνει το επίμαχο CD γνωρίζει ότι τα ξαδέλφια του βρίσκονται μεταξύ των ονομάτων, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται το αντίθετο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος γνώριζε ότι ο συγγενής του Ανδρέας Ρωσσώνης ασχολείται με εμπόριο όπλων πιθανόν να φοβήθηκε ότι η δημοσιοποίηση των συγγενικών του ονομάτων θα εξέθετε τον ίδιο και θα άνοιγε μια συζήτηση που θα ήταν αρνητική για τον ίδιο.

Σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε να μεταγράψει το επίμαχο CD σε στικάκι USB ώστε να προβεί σε αλλοίωση αφού το CD των γαλλικών υπηρεσιών δεν επιδέχεται αλλοίωσης. Υπάρχει πιθανότητα να μετέγραψε το στικάκι πολλές φορές ώστε να σβήσει τα ίχνη της μεταγραφής και της αλλοίωσης και να κατέστρεψε το πρωτότυπο CD, το οποίο στη συνέχεια είπε ότι έχασε.

Εύκολη η ανεύρεση του ίχνους της αλλοίωσης

Η «λίστα Φαλτσιάνι», όπως κατ' αρχάς ονομαζόταν από το όνομα του υπαλλήλου της HSBC που τη διέρρευσε, πρωτοέφτασε στην Ελλάδα σε ψηφιακό δίσκο CD.

«Η όποια επεξεργασία σημειώθηκε -ακόμη και για ασήμαντους λόγους, όπως μορφοποίησης ή μεγέθυνσης της γραμματοσειράς- στο στικάκι, έχει καταγραφεί», αναφέρουν οι ειδικοί.

Με τα ειδικά, προηγμένα λογισμικά που έχει στη διάθεσή της η Δίωξη, η ανάλυση των «κινήσεων» και ο εντοπισμός της ταυτότητάς τους θα είναι για τους αρμόδιους αστυνομικούς θέμα ωρών. «Κρυμμένα» στο στικάκι βρίσκονται όλα τα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά ίχνη όλων όσοι έχουν «ανοίξει» ή «αλλάξει» τη λίστα, ακόμη και η ηλεκτρονική ταυτότητα των υπολογιστών από τους οποίους έχει «περάσει».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ