2013-01-09 14:13:00
Φωτογραφία για Ανοίγει η πόρτα της εξόδου για 1.700 γιατρούς του ΙΚΑ   Πηγή:www.capital.gr
Επιπλέον "μαχαίρι" 10% ετοιμάζεται να πέσει τους επόμενους μήνες στον αριθμό των γιατρών που στελεχώνουν τα υποκαταστήματα των πρώην ΙΚΑ, τα οποία πλέον έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ. Όπως επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, η μείωση του αριθμού των γιατρών του ΙΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην παρούσα φάση γίνονται διαπραγματεύσεις για το ποιες συμβάσεις θα είναι αυτές που δεν θα ανανεωθούν και με ποια κριτήρια.

Ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ αγγίζει αυτή τη στιγμή τις 12.000, εκ των οποίων 1.000 γιατροί είναι μόνιμοι, 5.000 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το «ξεκαθάρισμα» θα αρχίσει από τους γιατρούς που έχουν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Την ίδια ώρα εκκρεμούν και άλλες αποχωρήσεις γιατρών από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν εξαιτίας της συνεχούς ένταξης νέων ασφαλιστικών ταμείων στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ και, κατά συνέπεια, της συνεχούς μεταβολής του αριθμού των γιατρών που καλούνταν πλέον να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. 


Συνολικά, το ποσοστό των γιατρών που θα κληθούν να αποχωρήσουν από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει το 20%. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, η «συρρίκνωση» των υποκαταστημάτων των πρώην ΙΚΑ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών υγείας, οπότε είναι επιβεβλημένη να γίνει. Όπως σημείωσε ωστόσο, ο εξορθολογισμός των μονάδων ήταν απαραίτητος, ενώ εμπεριέχει και θετικά στοιχεία, αφού «θα προκύψουν οφέλη σε επίπεδο γεωγραφικής διασποράς των γιατρών και ειδικοτήτων».

Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι τι θα γίνει με τις θέσεις που θα μείνουν κενές, δεδομένου πως ο αριθμός των ασφαλισμένων που δεν καταφέρνουν να κλείσουν ραντεβού με ιδιώτη γιατρό του ΕΟΠΥΥ και αναγκαστικά κατευθύνονται στα πρώην ΙΚΑ, διαρκώς αυξάνεται. Η απάντηση φαίνεται όμως να μην είναι τελικά και τόσο δύσκολη, καθώς υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας είχε εκφράσει προ ημερών την πρόθεσή του να αξιοποιήσει στα ιατρεία του ΙΚΑ ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, πρόταση βέβαια που δεν αναμένεται να γίνει δεκτή από τον κλάδο. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ