2013-01-09 15:43:07
Φωτογραφία για Wall Street Journal: «Στην Ελλάδα αστυνομικοί κλέβουν χρήματα και κινητά απο... μετανάστες»!
Συντονισμένες προσπάθειες για να «χτυπηθεί» η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται ότι κάνουν τα διεθνή Μέσα καθώς μετά την έλευση του 2013, δεκάδες ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν σε ξένα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης.

Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, η Huffington Post, η Wall Street Journal, το Bloomberg, το Reuters παρουσίασαν με επιτόπια ρεπορτάζ τους στο κέντρο της Αθήνας την «θλιβερή» και «άσχημη» εικόνα της πόλης. Σε άρθρο του σήμερα το Bloomberg κάνει λόγο για τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα λόγω κρίσης!

Στο ίδιο κλίμα κινείται σήμερα και δημοσίευμα της Wall Street Journal για την εικόνα της πλατείας Ομόνοιας μιλώντας με διόλου κολακευτικά σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία τα βράδια, τις επιθέσεις ακόμη και αστυνομικών σε μετανάστες και την εξαθλίωση των απόρων.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η πλατεία ήταν παραδοσιακός τόπος συνάντησης για όσους επισκέπτονταν την Αθήνα από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα, το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει το περίπλοκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την ώρα που η χώρα διανύει το έκτο έτος οικονομικής κρίσης, και αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για άλλες - χτυπημένες από την κρίση- χώρες της Ευρώπης.


«Αυτό που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του...ελληνικού ονείρου και τόπο συνάντησης κάθε Έλληνα που έφθανε στην Αθήνα από άλλες περιοχές της χώρας έχει μεταβληθεί σε ένα κέντρο όλων των ελληνικών δεινών», περιγράφει η εφημερίδα στην αρχή του άρθρου της για την πλατεία Ομονοίας.

«Πρόκειται για μια... παρακμιακή αρένα συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και παράνομων μεταναστών, ενώ θλιβερές είναι και πάλι οι αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά» καταγγέλοντας κλοπές κινητών και χρημάτων από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ενός 24χρονου Μπαγκλαντεσιανού, «μερικές φορές οι αστυνομικοί μας κλέβουν κινητά τηλέφωνα».

Ο 24χρονος, που εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει προσωρινά έγγραφα παραμονής, ανέφερε ότι δύο φορές οι αστυνομικοί κατέσχεσαν καροτσάκια που χρησιμοποιεί για να συλλέγει χαρτιά, γυαλιά και μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια πουλά σε ανακυκλωτές. «Την άλλη μέρα αστυνομικοί μου έριξαν γάλα στο κεφάλι», πρόσθεσε ο 24χρονος.

Από την άλλη πλευρά, αστυνομικοί σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, παρουσιάζουν την άλλη όψη του νομίσματος. «Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη Bόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», σημειώνει.

Η WSJ παραθέτει ακόμη δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος υποστηρίζει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», καταλήγει ο κ. Μανούρας.

Η πλατεία, το όνομα της οποίας στα ελληνικά σημαίνει «αρμονία», και οι γύρω γειτονιές της έχουν ερημωθεί λογω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα, μία πλημμύρα παράνομων μεταναστών, αλλά και τα μέτρα λιτότητας που έχουν περικόψει τις δυνατότητες τις κυβέρνησης να ασχοληθεί με αυτή. «Κάποτε ήταν η δική μας Times Square.

Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη. Τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα προβλήματα έχουν πέσει μαζεμένα», δήλωσε ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια. Για τους Αθηναίους και τους άλλους Έλληνες, ο θάνατος της Ομόνοιας, της οποίας τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία υπήρξαν εμβληματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ανόδου τη δεκαετία του '60, έχει το ψυχολογικό τίμημά του.

Πηγή: newpost
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ