2013-01-12 20:14:06
Φωτογραφία για Πολιτική αναστάτωση στην Τουρκία Αντιδράσεις λόγω της δολοφονίας τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι.
Νίκος Στέλγιας

Η δολοφονία τριών ακτιβιστριών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στην γαλλική πρωτεύουσα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.Την στιγμή που το αυτονομιστικό κίνημα βάλλει κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να συσχετίσει την ένοπλη πτέρυγα του κινήματος με την δολοφονία των ακτιβιστριών.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πραγματοποίησαν δηλώσεις στους Τούρκους δημοσιογράφους και τοποθετήθηκαν επί του νέου ζητήματος. Το πρωί της Πέμπτης, ο κουρδικής καταγωγής αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χιουσεγίν Τσελίκ έθεσε υπό το μικροσκόπιο του την δολοφονία των τριών μελών του αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ η δολοφονία των ακτιβιστριών μπορεί να επεξηγηθεί μόνο υπό το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών του κινήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ, μια μερίδα, η οποία δεν συμφωνεί με την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος, ενδέχεται να κρύβεται πίσω από την δολοφονία των τριών γυναικών.


Η τοποθέτηση του κ. Τσελίκ, η οποία βρήκε μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο, προκάλεσε τρικυμία αντιδράσεων στην Τουρκία.  Οι κύκλοι του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος έβαλλαν σε υψηλούς τόνους και με απειλητικά μηνύματα κατά του στενού συνεργάτη του τούρκου Πρωθυπουργού. Κατά την άποψη τους, η δολοφονία είναι έργο των τουρκικών παρακρατικών οργανώσεων. «Το τουρκικό παρακράτος δεν διαλύθηκε. Αναδιοργανώθηκε, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό», τονίζουν κύκλοι του αυτονομιστικού κινήματος στην «www.kathimerini.com.cy» σχετικά με την ενδεχόμενη σχέση του τουρκικού κράτους με τις δολοφονίες στο Παρίσι.

Το απόγευμα της Πέμπτης, σε μια στιγμή που το αυτονομιστικό κίνημα έβαλλε κατά της τουρκικής κυβέρνησης σε αυστηρούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε δημοσίως την λύπη του για την δολοφονία των τριών γυναικών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Λίγη ώρα μετά την δήλωση του κ. Αρίντς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος.

Από ότι φαίνεται ο κ. Ερντογάν συμμερίζεται την άποψη του αντιπροέδρου του κόμματος του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δολοφονία των τριών γυναικών ήταν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, η οποία ενδέχεται να είναι έργο διάφορων ομάδων του αυτονομιστικού κινήματος.Σήμερα, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές έχουν χυθεί στους δρόμους της Τουρκίας και του εξωτερικού και εκφράζουν δυναμικά την λύπη και τον προβληματισμό τους για την δολοφονία των τριών συντρόφων τους.

Στο πένθος των υποστηρικτών του κουρδικού κινήματος παρών δηλώνουν σχεδόν όλες οι σοσιαλιστικές και μαρξιστικές δυνάμεις της Τουρκίας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ