2013-01-26 08:28:16
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο της «παραχάραξης» της δήλωσης Τσίπρα από το ΔΝΤ
Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει τη νέα κόντρα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εσκεμμένη «παραχάραξη» των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα από το ίδιο του το επιτελείο στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να καλυφθεί η γκάφα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα Η αντιπαράθεση ξέσπασε από το απόγευμα της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με τη δήλωση του κ. Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντησή του με το «Νο2» του ΔΝΤ, κ. Λίπτον. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις είχε υπογραμμίσει τη σύμφωνη γνώμη ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών στο ιδιωτικό τομέα. Η αρχική πληροφόρηση των δημοσιογράφων έκανε λόγο για αμφίσημο νόημα της δήλωσης αφήνοντας περιθώρια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είχε εκμαιεύσει τη δέσμευση του ΔΝΤ για τη μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, για να αποκτήσει το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης και να βάλει τέλος στη φημολογία γύρω από το θέμα.


Ωστόσο, προτού αποσταλεί το δελτίο τύπου με τις δηλώσεις Τσίπρα από την Κουμουνδούρου, αποφασίστηκε μια μικρή προσθήκη στο σημείο όπου γινόταν λόγος για τους δύο επιπλέον μισθούς, με την οποία επιχειρήθηκε να διευκρινιστεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στην περικοπή του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο. Η δήλωση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Συγγρού, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στηλιτεύοντας την άγνοια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δεδομένα και καλώντας τον, στα «ταξίδια αναψυχής του» να διαβάζει τουλάχιστον εφημερίδες.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα», ασκώντας γενικότερη πολιτική και οικονομική κριτική στην κυβέρνηση. Ήταν εμφανές ότι για τους επιτελείς της ΝΔ, «είχε βγει λαβράκι». Οι δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να αναζητήσουν τους επιτελείς του κ. Τσίπρα για να έχουν απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ, έπεσαν σε σύγχυση. Αρχικώς η Κουμουνδούρου, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, ανέφερε ότι δε θα δώσει συνέχεια, ενώ η ενημέρωση από το επιτελείο Τσίπρα που τον συνόδευε στην Αμερική, έκανε λόγο για το αντίθετο. Τελικώς, μετά από λίγη ώρα εκδόθηκε απάντηση από την Κουμουνδούρου –με το ίδιο γενικόλογο περιεχόμενο και στο ίδιο αμήχανο ύφος- και ακολούθησε το γνωστό «γαϊτανάκι» δηλώσεων που έχει αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν επί παντός του επιστητού.

Από την ΝΔ αποφασίστηκε να μη δοθεί συνέχεια εκείνη τη στιγμή, δεδομένου ότι ήταν σε εξέλιξη το ζήτημα της επίταξης και η διαχείριση ενός ακόμη θέματος θα δυσχέραινε τις συνθήκες ενώ μπορεί να εκλαμβανόταν ως προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα. Περιορίστηκαν λοιπόν στο να στείλουν «για ενημέρωση των δημοσιογράφων» την ακριβή δήλωση Τσίπρα από το ΔΝΤ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Το θέμα ανακινήθηκε την Παρασκευή, από την Συγγρού, όταν πλέον «είχε κάτσει η σκόνη» από την πολιτική επιστράτευση ενώ είχε σταλεί και το τηλεοπτικό υλικό με τη δήλωση Τσίπρα από την Νέα Υόρκη, όπου φαινόταν η αλλοίωση του περιεχομένου της, συγκριτικά με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που την προηγούμενη μέρα είχε διαμοιραστεί από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου στους δημοσιογράφους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η αναφορά του κ. Τσίπρα σε περικοπή –ως γενόμενη- του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ανήκει σε αποκλειστική του πρωτοβουλία ή την ευθύνη μοιράζεται και ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός. Όπως επίσης, είναι άγνωστο αν η απόφαση για την επίμαχη προσθήκη κατόπιν εορτής, στη δήλωση του κ. Τσίπρα, ήταν απόφαση συλλογική ή ενός εκ των κ.κ. Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου και εξ΄ απορρήτων του κ. Τσίπρα, ή του κ. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι οι υψηλοί τόνοι που υιοθετούνται από την Συγγρού πλέον, απαντώνται με εμφανή αδυναμία από την Κουμουνδούρου, που επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση σε γενική θεώρηση των μνημονιακών πολιτικών, εκτιμώντας ότι αποτελεί το προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ