2013-02-12 00:17:00
Φωτογραφία για Μ. Σαλμάς: Πρόστιμα σε 9 φαρμ. εταιρείες, αλλαγές στις αποζημιώσεις φαρμάκων και νέα δελτία τιμών
Τις επόμενες κινήσεις για την αγορά του φαρμάκου αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στην εκπομπή «Υγεία360» στο Kontra Channel.

Ο κ. Μ. Σαλμάς φιλοξενούμενος των δημοσιογράφων Αιμιλίας Σταθάκου και Σοφίας Νέτα, ανακοίνωσε όσα πρόκειται να γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 στο χώρο του φαρμάκου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε ότι:

-Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων σε 9 φαρμακευτικές εταιρείες επειδή μείωσαν τις ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν στην αγορά, μετά τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

-Το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να βγεί εντός Φεβρουαρίου, θα προβλέπει μειώσεις τιμών κατά 10% για τα φάρμακα που η τιμή τους είναι πάνω από 10 ευρώ και 5% για τα φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα 5 – 10 ευρώ. Από τα 12.000 προιόντα που θα περιλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, μόνο για 300 φάρμακα θα υπάρξει αύξηση της τιμής, μετά την εξέταση των ενστάσεων.


-Το Μάρτιο θα εκδοθεί το δελτίο με τα καινοτόμα φάρμακα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί εδώ και 2,5-3 χρόνια.

-Αλλαγές θα υπάρξουν και στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους. Από τη λίστα των 900 φαρμάκων θα εξαιρεθούν περίπου 600 φάρμακα.

Αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Μ. Σαλμάς ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς μελετάται η αποζημίωση της φαρμακευτικής θεραπείας, είτε αφορά σε πρωτότυπο είτε σε γενόσημο φάρμακο. Και ο ασθενής θα πρέπει να ζητά από το γιατρό να αναγράφει στη συνταγή ότι δεν θα έχει επιβάρυνση στην αγορά του φαρμάκου. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ο κ. Μ. Σαλμάς δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, ενώ σε ερώτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων και την ταλαιπωρία των ασθενών, απάντησε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει κάθε 3 μήνες τα φαρμακεία των νοσοκομείων έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας από την πλευρά των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εκτίμησε ότι «το 2013 δεν θα έχουμε κινητποιήσεις γιατί το ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει»!

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη ότι «δεν υπάρχει ούτε η κουλτούρα συνεργασίας ούτε η βούληση για προσπάθεια συνεργασίας", ο κ. Μ. Σαλμάς τόνισε ότι "υπάρχουν διακριτές αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας" και πως "όταν κάποιος βγαίνει να μιλήσει δημοσίως, να λέει τι έκανε και τι θα κάνει".

Από Νίνα Κομνηνού

ΥGEIA360..GR
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ