2013-02-14 23:13:02
Φωτογραφία για Ρουμπινί: Ριζικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άμεσα,
Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Stern ότι απομένουν μόνον λίγες εβδομάδες, για να προλάβουμε μία κλιμάκωση της κρίσης και θεωρεί, ότι μόνον η Γερμανία μπορεί να σώσει την ευρωζώνη. Ο Ρουμπινί καλεί το Βερολίνο να αποδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς εξαντλείται ο χρόνος που απομένει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ευθύνη βρίσκεται πλέον κατά τον Ρουμπινί στα χέρια της Μέρκελ, αφού σε τελική ανάλυση μόνο η Γερμανία μπορεί να σώσει την ευρωζώνη.

Ως προϋποθέσεις αναφέρει ένα ριζικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άμεσα, καθώς επίσης την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης EFSF. Χαρακτηρίζει μάλιστα τα 440 δισ. ευρώ των κεφαλαίων του ανεπαρκή και πιστεύει, ότι θα έχουν εξαντληθεί έως τα τέλη του έτους.

Η Ευρώπη πρέπει εξάλλου να χτίσει ένα τοίχος προστασίας γύρω από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ισπανίας και της Ιταλίας, οπότε πρέπει να διαθέτει το EFSF σύμφωνα με τον Ρουμπινί τουλάχιστον δύο τρισ. ευρώ στα ταμεία του. Ο Αμερικανός υιοθετεί την ορολογία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ζητά ένα αμυντικό όπλο, ένα μπαζούκα και μάλιστα εντός ολίγων εβδομάδων. Η Ευρώπη αποτελεί από τη σκοπιά των Αμερικανών μία ωρολογιακή βόμβα τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος.


Ανάλογους φόβους εκφράζουν επίσης περίπου 100 προσωπικότητες με επικεφαλής τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι τα τωρινά μέτρα δεν είναι επαρκή, έρχονται καθυστερημένα και προκαλούν αναταραχές στις αγορές.Την επιστολή προσυπογράφουν εκτός από τον Σόρος, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου, Μάσιμο Ντ΄ Αλέμα και Γκι Φερχόφσταντ, ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος Πέντρο Σόλμπες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, κλπ.

Ως ανησυχούντες Ευρωπαίοι, καλούν τους ηγέτες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα τριών σημείων. Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινού οικονομικού ιδρύματος, που θα λειτουργεί σαν ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών. Ζητούν επίσης καλύτερες ρυθμίσεις και αποτελεσματικότερους ελέγχους του οικονομικού συστήματος και διασφάλιση των καταθέσεων, όπως επίσης την εφαρμογή μίας στρατηγικής με στόχο τη σύγκλιση και την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη. Το ευρώ χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση, τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή και υπογραμμίζουν ότι η επιδίωξη εθνικών λύσεων οδηγεί αναπότρεπτα στην κατάρρευση. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ