2013-02-14 23:12:26
Φωτογραφία για Β. Αιγαίο: Χωρίς γιατρούς και διοικητικό προσωπικό ο ΕΟΠΥΥ στα νησιά - Χωρίς υπάλληλο το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης
Αποψιλώνονται οι υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ των νησιών από την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων αλλά και από τη μη πρόσληψη μόνιμων γιατρών μετά την συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους των γιατρών του ΙΚΑ αλλά και την απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν με τον ενιαίο οργανισμό παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων .

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο Στρατής Κύτελης τόνισε ότι «οι συμβεβλημένοι γιατροί για ολόκληρη τη Λέσβο είναι μόλις έξι, πέντε παθολόγοι και ένας ουρολόγος, ενώ οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έμειναν 29 από τους 50 καθώς προτίμησαν να συνταξιοδοτηθούν προκειμένου να μην εγκλωβιστούν με τα νέα μέτρα συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 35 γιατροί σηκώνουν όλο το βάρος της υγειονομικής κάλυψης των 100.000 κατοίκων του νησιού οι οποίοι διπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες
. Στο Υπουργείο έχουμε κατ’ επανάληψη στείλει τις ελλείψεις μας σε προσωπικό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ενέργεια για πρόσληψη και αν λειτουργούμε καλά ως υπηρεσία, οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλουν οι γιατροί μας. Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν πλέον το οικονομικό κόστος να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και η προσέλευση τόσο στις δομές του ΕΟΠΥΥ όσο και στα νοσοκομεία έχει πολλαπλασιαστεί, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υγειονομικές μονάδες».

 

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που κατέθεσε μιλώντας στο σταθμό μας ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής αφού η Σάμος δε διαθέτει κανένα συμβεβλημένο γιατρό ενώ 19 νομοί δεν έχουν παιδίατρο και 27 νομοί δεν έχουν οφθαλμίατρο. «Είναι τεράστια τα προβλήματα που δημιουργούνται στο ΙΚΑ και μετακυλίονται στον κοινωνικό ιστό. Η δημόσια περίθαλψη πλέον δεν υφίσταται» τόνισε ο κύριος Ζερδελής ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για τη δυσλειτουργία του ΚΕΠΑ Μυτιλήνης που έχει μείνει χωρίς υπάλληλο.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και απολύθηκαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης υπολειτουργεί, καθώς οι δύο συμβασιούχοι που εργάζονταν στο υποκατάστημα και συνεπικουρούσαν το έργο της υπηρεσίας απολύθηκαν και απέμειναν δύο υπάλληλοι να διεκπεραιώνουν τον τεράστιο όγκο εργασίας. Παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση ακόμα και στην πρωτοκόλληση των αιτήσεων των πολιτών, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ακόμα περισσότερο η ήδη αδικαιολογήτως χρονοβόρα διαδικασία ανακοίνωσης ημερομηνίας για την κρίση των αιτούντων από τις αρμόδιες επιτροπές. Μετά και την απόλυση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, το ΚΕΠΑ Μυτιλήνης απέμεινε με μία μόνιμη διοικητική υπάλληλο η οποία βρίσκεται από τις 11 Φεβρουαρίου σε νόμιμη αναρρωτική άδεια με άγνωστο μέχρι στιγμής χρόνο επιστροφής στην εργασίας της. Ως εκ τούτου, η υπηρεσία ΚΕΠΑ Μυτιλήνης ουσιαστικά έχει παύσει να λειτουργεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό να αντικαταστήσει την ασθενή υπάλληλο» τονίζει στην ερώτησή του ο κύριος Ζερδελής.

 

Εν τω μεταξύ απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι του ΙΚΑ αντιδρώντας στις απολύσεις των 450 συναδέλφων τους, αξιοκρατικά διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ. Το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΚΑ, και διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης. «Το ΙΚΑ "διαλύεται"», τονίζει η ΑΔΕΔΥ, «καθώς οι απολύσεις των 450 περίπου επιτυχόντων του διαγωνισμού 9Κ/2008 ήρθαν να προστεθούν στις 2.000 περίπου αποχωρήσεις από την Υπηρεσία το 2012. Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει σήμερα τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας, ακριβώς εξαιτίας της σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού».

 

Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη
ERT.GR
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ