2013-02-14 23:17:14
Φωτογραφία για «Κατεβάζει διακόπτες» για δύο χρόνια το CERN
Κατεβάζει διακόπτες για τα επόμενα δύο χρόνια ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), που βρίσκεται στις Άλπεις, για να αναβαθμιστούν τα συστήματά του.

Οι μηχανικοί του CERN θα ξεκινήσουν την Κυριακή την αναβάθμιση, ώστε το 2015, ο επιταχυντής να λειτουργήσει στη μέγιστη ονομαστική του ισχύ, την οποία δεν είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τώρα.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων πάσχει από ένα ελάττωμα στις συνδέσεις των υπεραγώγιμων μαγνητών που κατευθύνουν τα πρωτόνια στην κυκλική τροχιά του. Το πρόβλημα εμφανίστηκε αμέσως μετά την ενεργοποίηση του LHC το 2009 και περιόρισε τη λειτουργία του στην ισχύ των 8 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV, μονάδα μέτρησης της ενέργειας).

Μετά τις διετείς εργασίες αναβάθμισης, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου θα φτάσει τη μέγιστη ισχύ των 14 ΤeV και θα πλησιάσει περισσότερο τις συνθήκες που επικρατούσαν μια στιγμή μετά τη μεγάλη έκρηξη.


Την Πέμπτη οι δέσμες πρωτονίων έσβησαν, οι μηχανικοί όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Κυριακή προκειμένου να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου οι 1.734 γιγάντιοι μαγνήτες.

Θα μπορέσουν τότε να επιθεωρήσουν το εσωτερικό των γιγάντιων ανιχνευτών του LHC (ATLAS, CMS, LHCb) έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας σε συνθήκες ακατάλληλες για ανθρώπους.

Αναβάθμιση χρειάζονται επίσης τα υπολογιστικά συστήματα του CERN προκειμένου να ανταποκριθούν στο φόρτο ενός ωκεανού δεδομένων.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες έχουν να κάνουν την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στα προηγούμενα πειράματα, αναζητώντας περισσότερες ενδείξεις για το σωματίδιο που φαίνεται ότι είναι το μποζόνιο του Χιγκς. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ