2013-02-15 00:54:03
Φωτογραφία για Πόσο επηρεάζει ο ύπνος την παχυσαρκία
Αραγε τι σχέση μπορεί να έχει ο ύπνος και η παχυσαρκία; Εάν θεωρητικά ένας άνθρωπος κοιμάται συνεχώς τις... περισσότερες ώρες του 24ωρου, όπως τα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, τότε τι θα συμβεί; Με την αδρή λογική, επειδή δεν θα τρώει αρκετά, αναμένεται να χάνει βάρος. Ομως τι συμβαίνει πραγματικά;

Η απάντηση δίδεται από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο που παρακολούθησε 70.000 γυναίκες επί 16 χρόνια. Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες τη νύκτα είχαν την τάση να εμφανίσουν αύξηση τους βάρους τους μέχρι και 15 kgr, συγκριτικά με εκείνες που είχαν κανονικό ύπνο.

Το ίδιο υποστηρίζει μια άλλη μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία που δημοσιεύθηκε στο BMJ (British Medical Journal) και καταλήγει σε ανάλογα αποτελέσματα. Οι ερευνητές αυτοί παρακολούθησαν 244 παιδιά ηλικίας 3-7 ετών και απέδειξαν ότι όσα κοιμόντουσαν λιγότερο στην προσχολική ηλικία ήταν παχύτερα στην ηλικία των επτά ετών.


Οι ερευνητές αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή στη μεταβολή των νευρορμόνων οι οποίες εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και αυξάνουν την όρεξη των παιδιών αυτών. Δεν αποδίδουν δηλαδή την παχυσαρκία απλώς στο ότι τα παιδιά αυτά είναι ξύπνια περισσότερες ώρες, άρα έχουν περισσότερο χρόνο για φαγητό, αλλά στο ότι προκαλούνται ορμονικές μεταβολές, με ερέθισμα τον λίγο ύπνο.

Το αξιοσημείωτο στις μελέτες αυτές είναι ότι οι ερευνητές συσχέτισαν την παχυσαρκία με τις ώρες που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση και παρατήρησαν ότι η παχυσαρκία παρουσιαζόταν όταν τα παιδιά έβλεπαν τηλεόραση πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Ομως το να προσδιορίσει κανείς τα ακριβή αίτια της παχυσαρκίας δεν είναι τόσο απλό, διότι ασφαλώς εκτός από την τηλεόραση υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες.

Στα δύσκολα χρόνια, τότε που η φυματίωση μάστιζε την ανθρωπότητα, ο χλωμός, λεπτόσωμος νέος ήταν ο αρρωστιάρης, ήταν ο επιρρεπής για να προσβληθεί από φυματίωση. Τότε η παχυσαρκία δεν θεωρείτο μόνο στοιχείο ευμάρειας αλλά κυρίως σημάδι καλής υγείας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.

Ο παχύσαρκος είναι ο επιρρεπής για να γίνει διαβητικός, είναι αυτός που πιθανότατα θα αναπτύξει υπέρταση. Εάν μάλιστα η παχυσαρκία συνοδεύεται από αυξημένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια, τότε ο παχύσαρκος έχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από αθηροσκλήρωση, που θεωρείται το υπόβαθρο για το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σήμερα, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας αρχίζει από την παιδική ηλικία, όπου στους ήδη γνωστούς παράγοντες που ενέχονται για την παχυσαρκία, προστίθεται και ο μειωμένος ύπνος. Η σωστή διατροφή του παιδιού είναι αυτή που περιέχει περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων και ιδιαίτερα των γλυκών. Το βούτυρο και τα λίπη θα πρέπει να είναι περιορισμένα, ενώ αντίθετα το λάδι και οι ελιές πρέπει να κυριαρχούν στη διατροφή του παιδιού. Τα ίδια δηλαδή περίπου που ισχύουν και για τους ενηλίκους.

Δεδομένων όλων αυτών, φαίνεται ότι ο λιγοστός ύπνος είναι συνυπεύθυνος για τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ