2013-02-15 11:51:52
Φωτογραφία για Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Αλ. Τσίπρα
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Στουρνάρα να υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα του «λάθους» του ΔΝΤ... αλλά και γενικότερα στο πεδίο της οικονομίας, και τον κ. Τσίπρα να τον κατηγορεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ομολογία στελεχών του Ταμείου για το «λάθος», ο κ. Τσίπρας εκτόξευσε βολές κατά του υπουργού Οικονομικών για τη στάση που τήρησε στο πρόσφατο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι όχι μόνο δεν έθεσε το ζήτημα αλλά είπε ότι η συζήτηση αυτή είναι ακαδημαϊκή. «Το απότελεσμα είναι ότι την επόμενη μέρα βγήκε ο Ολι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το λάθος», σημείωσε.


«Το ότι μίλησαν για λάθος είναι ένα σήμα μιας παραδοχής ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Ήταν μία σημαντική μία μοναδική ευκαιρία για να κάνετε πράξη τις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης», επισήμανε και ρώτησε τον κ. Στουρνάρα: «Συμφωνείτε με την άποψη του Όλι Ρεν; Συμφωνείτε ότι είναι ανευ σημασίας οι επιπτώσεις; Τι ακριβώς θέσατε στο Eurogroup;».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά από την πρώτη ημέρα με πράξεις και έργα και όχι με λεονταρισμούς».

Όπως υπογράμμισε, «το λάθος των πολλαπλασιαστών έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά πολύ πριν την παραδοχή του κ. Μπλανσάρ», στις συζητήσεις που είχε, όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας το καλοκαίρι με την τρόικα.

Αναφερόμενος στο «φρένο» που έβαλε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στη συζήτηση για προσαρμογές στο ελληνικό πρόγραμμα λόγω του «λάθους», ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «προφανώς ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση ευθύνεται στα λάθη της Ελλάδας».

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Τσίπρα ότι διαστρέβλωσε όσα είπε στο Eurogroup. «Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση αυτό που κάνουμε», ανέφερε και επανέλαβε ότι ζήτησε κοινή δήλωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά δεν την πήρε. «Πήρα ένα γράμμα του κ. Ρεν και μια δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Προφανώς έχουν διαφορετικές απόψεις», σημείωσε και τόνισε ότι οι εταίροι έχουν ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης καθώς αντελήφθησαν αργά τα προβλήματα που έχει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

«Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες να μας πείτε την πρότασή σας, τι θα κάνουμε αν βγούμε από το μνημόνιο», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι ζητά «με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες των πολιτών».

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «μνημονιακότερο του μνημονίου» και σημείωσε: «Αυτή η πολιτική έχει αποτύχει. Να το παραδέχονται οι τεχνοκράτες του Ταμείου και να μην το παραδέχεστε εσείς. Να το λένε κάποιοι εκ των δανειστών και να μην το λέει αυτός που δανείζεται».

Απάντησε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις, έχει κάνει προβλέψεις και έχει επιβεβαιωθεί σε όλα, ενώ η υπεραισιοδοξία, όπως είπε, του κ. Στουρνάρα έχει διαψευστεί επανειλημμένως. Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση έχει παραδοθεί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν διεκδικείτε κούρεμα του χρέους; Γιατί δεν διεκδικείτε με τις άλλες χώρες του νότου ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος;». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ