2013-02-15 15:32:42
Φωτογραφία για Βασιλακόπουλος: «Λάθος που εμπιστευτήκαμε τους προέδρους»
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος εξαπολύει μύδρους για τους προέδρους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο κύπελλο, μιλώντας στα «ΝΕΑ.gr».

«Ναι κάναμε μεγάλο σφάλμα. Ουσιαστικά πιαστήκαμε στον ύπνο ως ομοσπονδία και ήμασταν αφελείς που πιστέψαμε και εμπιστευτήκαμε περισσότερο από όσο έπρεπε τους διοικούντες των ομάδων. Να είστε σίγουροι όμως πως το μοντέλο του τελικού όπως το ξέρατε δεν θα το ξαναδείτε ποτέ».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος ξεσπά στα «ΝΕΑ» λίγες μέρες μετά τον τελικό. Δεν κρύβει τις ευθύνες της ομοσπονδίας και προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του τελικού.

Έναν τελικό στον οποίο έχει να βρεθεί 12 χρόνια (!) και εξηγεί: «Μετά τα αίσχη της Λαμίας το 2004, όταν…κατεδαφίστηκε η πόλη, είπα τέλος. Δεν θα ξαναπαω στο γήπεδο και το τηρώ εδώ και μια 12ετία. Δεν θα κάτσω να βλέπω τις στρατιές των αλητών να αλωνίζουν» τονίζει και έχει απάντηση όταν τον ρωτάμε τι φταίει τελικά και οι περίφημες συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας και τα σχέδια επί χάρτου μένουν πραγματικά στο…χαρτί.


«Το φαινόμενο είναι κοινωνικό και πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εδώ δεν μπορούμε να διοργανώσουμε μια παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου και δεν μπορεί να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι να λέμε τώρα. Έχει σαφώς και η πολιτεία τις ευθύνες της και η αστυνομία. Δηλαδή πως πέρασαν εφέτος τόσες φωτοβολίδες και όπλα και μαχαίρια και πέρυσι σχεδόν δεν είχε περάσει τίποτε ; Η αστυνομία ξέρει σχεδόν…ονομαστικά το κάθε μέλος από αυτές τις στρατιές των ομάδων και γνώριζε καλά πως είχαν μάλιστα και ραντεβού για να πλακωθούν στην περιοχή. Δεν ξέρω ειλικρινά ώρες ώρες εάν τους αφήνουν να πλακώνονται στο γήπεδο για να μην τα σπάνε περισσότερο απ’ έξω.

Θα πρέπει η παρέμβαση της πολιτείας να είναι πολύ πιο δραστική και οι τιμωρίες να είναι πραγματικά αυστηρές.

Δηλαδή τώρα φάγανε οι δύο ομάδες από τέσσερις αγωνιστικές αν δεν κάνουν και καμία έφεση. Όχι κύριε δικαστή. Αν θέλεις να τους τιμωρήσεις να μην ξαναπαίξουν με κόσμο μέχρι το τέλος της σεζόν, να δεις αν θα τους πειράξει. Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα» επισημαίνει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που όταν του ζητάμε να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

«Οι πρόεδροι στηρίζουν και θέλουν τις στρατιές των χουλιγκάνων»

«Ναι ήταν λάθος να εμπιστευτούμε τελικά περισσότερο από όσο έπρεπε τους διοικούντες των ομάδων. Δεν το αξίζουν. Συντηρούν αυτές τις στρατιές, τους θέλουν και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί. Τους φοβούνται, τους έχουν ανάγκη, δεν μπορώ να καταλάβω. Είδατε που πήγαν τα εισιτήρια και στις δύο ομάδες. Με μπλουζάκια ομοιόμορφα με υβριστικά συνθήματα οι μέν, ανάλογη εικόνα και από την άλλη και μάλιστα πολλοί έκοβαν βόλτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο και απειλούσαν ανενόχλητοι. Είναι απίστευτα πράγματα. Η ευθύνη βαραίνει καθαρά τους προέδρους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτόν τον παραλογισμό βίας».

Και να φανταστεί κανείς ότι ο ελληνικός τελικός ήταν ο καλύτερος της Ευρώπης με διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων.

«Είναι αλήθεια αυτό. Το θέαμα ήταν υψηλού επιπέδου και η συμπεριφορά των παικτών και των προπονητών ήταν άψογη. Τρομερή εικόνα μάλιστα στο τέλος που οι παίκτες του Ολυμπιακού συγχαίρουν τους αντιπάλους τους. Ήταν λάθος που δεν βγήκαν στην απονομή βέβαια, αλλά είμαι σίγουρος ότι παρασύρθηκαν.

Θα θυμίσω ότι τα παλιά χρόνια αν γινόταν κανένα επεισόδιο, ξεκινούσε συνήθως από ένταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες ή τους προπονητές. Πλέον αυτό δεν υπάρχει και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό μεταξύ των ομάδων. Αλλά δυστυχώς έχουμε τους αλήτες που καίνε την Αθήνα, καταστρέφουν το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη να εισχωρούν και στο μπάσκετ. Σε μεγάλο βαθμό είναι ίδιοι και ουσιαστικά είναι οι…γνωστοί άγνωστοι» συνεχίζει λάβρος ο πρόεδρος της ΕΟΚ που δεν μπήκε στον…πειρασμό να «πειράξει» την κληρωτίδα ώστε να μην βρεθούν οι δύο ομάδες στον τελικό ώστε να αποφευχθεί αυτό το αίσχος.

«Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να τους βάλουμε να παίξουν στον ημιτελικο- Κότες οι οπαδοί στο εξωτερικό»

«Μετά λόγου γνώσεως θα σας πω ότι είναι ευλογία και μεγάλη τύχη για το μπάσκετ να φτάνουν δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης στον τελικό. Το θέμα δεν είναι να τους ρίξουμε αντιπάλους στον ημιτελικό ή στα προημιτελικά. Το βασικό είναι να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο. Το έχουμε ξαναπεί, δείτε τη συμπεριφορά αυτών των στρατών στο εξωτερικό στα φάιναλ φορ, αλλά και εντός έδρας όταν παίζουν για ευρωπαϊκή διοργάνωση οι ομάδες μεταξύ τους. Απλά κότες !

Ο φόβος της πραγματικής τιμωρίας τους κρατάει μακριά από ακρότητες. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες αλλά και το σύστημα τελικά τους εκτρέψαμε όλους αυτούς. Μην ξεχνάμε πως οι οργανωμένοι σύνδεσμοι λειτουργούν ως μηχανισμοί και παράγουν βία, διακινούν ναρκωτικά πολλές φορές και γενικά έχουν παραβατική συμπεριφορά κάνοντας επίδειξη βίας. Και όμως τους ανεχόμαστε» τονίζει ο ισχυρός άντρας του ελληνικού μπάσκετ, που πληροφορήθηκε (καθώς ήταν στη Γενεύη σε συνέδριο της ΦΙΜΠΑ την ημέρα του τελικού) και για την εκκένωση του γηπέδου που όμως ήταν ημιτελής.

«Τέλος οι προσκλήσεις και τα εισιτήρια»

«Απαράδεκτο. Όταν λέμε εκκένωση εννοούμε να αδειάσει το γήπεδο εκτός από τους πρωταγωνιστές, παίκτες προπονητές γραμματεία και δημοσιογράφους κάτι που δεν έγινε ολοκληρωτικά και ήταν μεγάλο λάθος. Βέβαια είδαμε πως υπήρχε πρόβλημα με τις διαπιστεύσεις αφού πολλές είχαν δοθεί από τις ομάδες σε χούλιγκαν. Ε λοιπόν ξεχάστε τα αυτά του χρόνου. Εγγυώμαι προσωπικά πως δεν θα ξαναπάρουν οι ομάδες προσκλήσεις και διαπιστεύσεις. Δεν θα βγάλουμε και θα βρούμε άλλο σύστημα. Ειλικρινά σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να μην πάρουν καν και τα εισιτήριά τους οι φιναλιστ να είναι οι ίδιοι.

Οι ίδιες οι ομάδες έχασαν αυτό το δικαίωμα με τις πρακτικές τους αυτά τα χρόνια. Αρκετά πλέον τους ανεχτήκαμε και είναι ότι πιο θλιβερό φαινόμενο σε μια κοινωνία που έχει τόσα προβλήματα. Λέτε να φύγουν οι παίκτες και οι προπονητές από το γήπεδο. Αυτά δεν γίνονται, αυτοί δεν θα πάνε ποτέ κόντρα στα αφεντικά τους. Πρέπει να βρούμε εμείς τη λύση» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ και ανακοινώνει το τέλος του Ελληνικού !

«Ναι δεν θα ξαναγίνει εκεί τελικός, ήταν ο τελευταίος. Θα βρούμε κάποιο άλλο μοντέλο γηπέδου γιατί αυτό μας τελείωσε. Αποδείχθηκε επίσης ότι δεν μπορεί να το περιφρουρήσουν σωστά και αλλάζουμε σελίδα»

προσθέτει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και καταλήγει θυμίζοντάς μας και μια ιστορία από τα παλιά, λίγο πριν το τελευταίο φάιναλ φορ στη Λαμία το 2004.

«Τότε ένας φίλος Δήμαρχος από τη Βόρεια Ελλάδα μου ζητούσε επίμονα το φάιναλ φορ. Αστο το, του λέω, πού να μπλέξεις. Ακου και μένα που ξέρω κάτι παραπάνω.

Έκλεισε το τηλέφωνο στενοχωρημένος και τη διοργάνωση την πήρε η Λαμία. Ήταν η τελευταία. Την επομένη του τελικού, ο φίλος δήμαρχος με πήρε τηλέφωνο: «Σε ευχαριστώ πολύ πρόεδρε, είσαι αληθινός φίλος. Με έσωσες» μου είπε».
 ΝΕΑ.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ