2013-02-16 01:51:14
Φωτογραφία για Ο ιδρώτας έχει τη δική του «γλώσσα» και μεταδίδει τον φόβο
Ο ιδρώτας έχει τη δική του «γλώσσα» και τα χημικά του συστατικά μπορούν να διαβιβάσουν από τον έναν... άνθρωπο στον άλλο αισθήματα όπως ο φόβος ή η αποστροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης διαπίστωσαν πως όταν ένας άνθρωπος βιώνει το αίσθημα του φόβου ή της αποστροφής, τότε ο ιδρώτας του θα μεταδώσει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα σε έναν άλλο άνθρωπο που θα τύχει να μυρίσει τον ιδρώτα. Αυτά τα συναισθήματα θα αποτυπωθούν στην έκφραση του προσώπου.

Ο δρ Γκαν Σέμιν και οι συνάδελφοί του που έκαναν την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science», ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που εισπνέουν χημικά σήματα τα οποία είναι συνυφασμένα με τον φόβο θα βιώσουν το ίδιο συναίσθημα, το οποίο θα αποκαλυφθεί στο πρόσωπο τους μέσω μίας χαρακτηριστικής έκφρασης.

Αντίστοιχη έκφραση αποστροφής και σημάδια απόρριψης αυτού του συναισθήματος θα νιώσουν οι άνθρωποι όταν μυρίσουν τα χημικά σήματα από τον ιδρώτα ενός ανθρώπου που έχει νιώσει νωρίτερα την αποστροφή για κάποιον λόγο.


Για τις ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα από άντρες την ώρα που παρακολουθούσαν ταινίες που τους προκαλούσαν φόβο και αποστροφή. Τα δείγματα αυτά τα έδωσαν να τα μυρίσουν γυναίκες και κατέγραψαν τις εκφράσεις των προσώπων τους και τις κινήσεις των ματιών τους.

Ανάλογα με το είδος του ιδρώματα που οσμίζονταν, στο πρόσωπο τους αποτυπωνόταν και η αντίστοιχη έκφραση. Κατά τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί αντικρούουν την κοινή πεποίθηση ότι η ανθρώπινη επικοινωνία πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση του λόγου και των οπτικών σημάτων.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ