2013-02-16 14:57:20
Φωτογραφία για Κύπρος: Τα προγνωστικά των μυστικών δημοσκοπήσεων
Το στοίχημα του Αναστασιάδη είναι να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των αυριανών εκλογών - Μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα

Ο νικητής των εκλογών θα κληθεί να υπογράψει μνημόνιο με την Τρόικα [Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ]

Χασαπόπουλος Νίκος

Ένα μόλις 24ωρο πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η προσοχή και των 11 υποψηφίων έχει στραφεί στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργήσει τα επιτελεία τους, τα ευρήματα των οποίων κρίνονται πολύ χρήσιμα. Μάλιστα, η Κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει τη δημοσιοποίησή τους.

Το στοίχημα για τον επικρατέστερο νικητή των εκλογών, κ. Νίκο Αναστασιάδη είναι η εκλογή του να γίνει από τον πρώτο γύρο, ενώ οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι επιτελείς του το Σάββατο ήταν αισιόδοξες.

Μάχη γίνεται για την δεύτερη θέση ανάμεσα στον εκλεκτό του ΑΚΕΛ, κ. Σταύρο Μαλά και τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος στηρίζεται από τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ και το μισό Δημοκρατικό Κόμμα.


Οι επιτελείς και των δύο υποψηφίων θεωρούν ότι ο δικός τους υποψήφιο όχι μόνο προηγείται, αλλά και ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Αισιόδοξοι για την οικονομία

Πάντως, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις όλοι οι υποψήφιοι έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη ημέρα, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Άλλωστε, η οικονομία και η δανειακή σύμβαση αποτέλεσαν την κύρια αντιπαράθεση του προεκλογικού αγώνα στην Κύπρο, κάτω από την σκιά του μνημονίου, που αναμένεται να υπογράψει ο νικητής των εκλογών.

Οι υποψήφιοι έταξαν τα πάντα. Από το ότι δεν θα υπογράψουν περικοπές μισθών και συντάξεων έως την πεποίθησή τους ότι τα προβλήματα της κρίσης θα ξεπεραστούν, ενώ όλοι μιλούν για νέα σελίδα στο Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύεται ότι δεν θα υπογράψει μνημόνιο με «κούρεμα» καταθέσεων, υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και ζητεί ισχυρή εντολή για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Επίσης, υπόσχεται 75 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για την απασχόληση των νέων και επιδόματα μόνο για δικαιούχους ή φορολογουμένους.

Ο κ. Λιλλήκας υπόσχεται δουλειές και ανάπτυξη εντός του 2013 με άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου και δωρίζει ένα οικόπεδο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην Ελλάδα για την συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ υπόσχεται σταθεροποίηση της οικονομίας.

Στις 20.30 της Κυριακή το τελικό αποτέλεσμα

Στις 07.00 της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες σε 1.139 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 40 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό (και στην Ελλάδα), για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμένων ψηφοφόρων ανέρχεται σ 545.180. Περί τα 15.000 άτομα που γεννήθηκαν από το 1990 και έπειτα, δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ είχαν δικαίωμα να το πράξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, ανάμεσα στους 11 υποψηφίους υπάρχουν και δύο γυναίκες.

Τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει γύρω στις 20.30 της Κυριακής, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 18.30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα.

Εάν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο, ο νέος πρόεδρος θα ανακηρυχθεί στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία» μόλις διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνει επαναληπτική εκλογή. Αντίθετα, εάν γίνει δεύτερος γύρος εκλογών, αυτό θα κοστίσει στο Κυπριακό δημόσιο περί τα 4 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Αποχωρεί με το κεφάλι και όχι τα χέρια ψηλά

Ο απερχόμενος πρόεδρος, κ. Δημήτρης Χριστόφιας στο αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του, στο οποίο υπήρξε το έντονο στοιχείο της πικρίας για την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνησή του, δήλωσε ότι αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά, και όχι με χέρια ψηλά.

Ο κ. Χριστόφιας υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού του έργου, παραδέχθηκε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι, χαρακτήρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα και σημείωσε ότι πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.

Εξέφρασε ως τη μεγαλύτερη του πικρία την έκρηξη στο Μαρί της Λεμεσσού, όμως απέφυγε για μία ακόμη φορά την δημόσια συγγνώμη, εκφράζοντας απλά τη συμπάθεια του και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων. Ακόμη, είπε ότι νοιώθει πικρία που δεν έλυσε το Κυπριακό.

Έμφαση στη «μελέτη Γουόκερ»

Στη Λευκωσία δίδεται μεγάλη έμφαση στην μελέτη του Αυστραλού ακαδημαϊκού, κ. Τζον Γουόκερ, σύμφωνα με την οποία, όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και διαχρονικά η Κύπρος είχε χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε αντίθεση με την Γερμανία, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Σημειωτέον ότι το ζήτημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο τέθηκε από γερμανικής πλευράς, αποτέλεσε απειλή για την οικονομική διάσωση της Κύπρου από την Τρόικα και έγινε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποψηφίους των εκλογών.

Παρέμβαση Νταβούτογλου

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι, εάν οι ελληνοκύπριοι αποδέχονταν το «σχέδιο Ανάν», τότε η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και δεν θα έφτανε σε σημείο να ζητήσει οικονομική στήριξη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απόρριψη του σχεδίου «δηλητηρίασε» ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ