2013-02-16 18:22:17
Φωτογραφία για Διάγγελμα Χριστόφια: Αποχώρηση με το κεφάλι ψηλά και όχι τα χέρια…
Λευκωσία: Με έντονο το στοιχείο της πικρίας, για την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του και το μήνυμα ότι στις δυσκολίες έμαθε να σηκώνει το κεφάλι ψηλά, και όχι τα χέρια, ο Δημήτρης Χριστόφιας προέβη στο τελευταίο του διάγγελμα από τον προεδρικό θώκο, προς τον λαό.

Υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας δεικτικά πως η ιστορία και οι πολίτες θα κρίνουν αν η κυβέρνηση του αντιμετωπίστηκε δίκαια, κι αν η κριτική που δέχτηκε ήταν καλοπροαίρετη και δημιουργική ή αν ήταν ισοπεδωτική, εξοντωτική και άδικη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ατυχία που διέκρινε τη διακυβέρνησή του, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι δεν έκαναν λάθη ή δεν είχαν παραλείψεις.

Παραπονέθηκε ότι όλα τα χρόνια η κυβέρνηση χρεωνόταν με την ευθύνη για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα και ότι κάθε θετικό το πιστώνονταν άλλοι εκτός κυβέρνησης. Ιδιαίτερα έντονος ήταν για το ότι η κυβέρνηση φορτώθηκε την οικονομική κρίση ενώ παραγνωρίστηκε η διεθνής οικονομική κρίση και έγινε απόκρυψη των καταστροφικών ευθυνών των τραπεζών και της εποπτικής Αρχής. Π


αραδέχθηκε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι, ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, σημείωσε ότι πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους, εξέφρασε συμπάθεια και αλληλεγγύη με τη διαβεβαίωση ότι ως απλός πολίτης θα συνεχίσει να αγωνίζεται και θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας θα εξέλθει από την κρίση και θα εισέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, προτρέποντας για μαζική προσέλευση στις κάλπες και τονίζοντας ότι η λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποχή αλλά η συμμετοχή.

Στις παρακαταθήκες του προς τον νέο Πρόεδρο ανέδειξε τη διαχείριση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στις ίδιες αρχές και να εργάζεται στην ίδια βάση λύσης όπως έκανε και ο ίδιος και όλοι οι προκάτοχοί του Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Υπέδειξε ότι οι αρχές και η βάση της λύσης διατυπώνονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, ιδιαίτερα στο 1251, στις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Με νόημα υπέδειξε ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι λύση συμβιβασμού που αποδέχθηκε ο Μακάριος. Ο Πρόεδρος υπέδειξε ακόμη ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της λύσης και δεν μπορούμε ως Κύπρος να τον αφήνουμε να διαρρέει ανεκμετάλλευτος. Άποψη του είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για λύση με ρεαλισμό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Η αξία του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, θα αναδειχθεί και θα αναγνωριστεί «όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός από την ισοπεδωτική κριτική που ασκείται». Ως μεγαλύτερο κληροδότημα από την κυβέρνησή του προς τον λαό και την Κύπρο, ανέδειξε το φυσικό αέριο και την πολιτική της κυβέρνησης που τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ανέφερε ότι με την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης που αναμένεται να αρχίσει το 2015, υπολογίζεται να δημιουργηθούν 4 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μίλησε για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ανέδειξε ακόμη την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, την αύξηση κατά 42% των κοινωνικών παροχών. Και παινεύτηκε ότι ακόμη και σήμερα που η Τρόικα μας υποχρέωσε σε μείωση, εξακολουθούν να είναι ψηλότερες από εκείνες που παρέλαβε.

Για την οικονομία, ο Πρόεδρος απέδωσε τα προβλήματα στις κυπριακές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία. Επανατόνισε ότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, ότι λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα και στοχευμένα και απέδωσε στις τράπεζες την προσφυγή στο Μηχανισμό στήριξης. Επικαλέστηκε πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για άρον-άρον υπογραφή, αλλά ο ίδιος επέλεξε την οδό της διαπραγμάτευσης, καταφέρνοντας, όπως ανέφερε, να διατηρηθεί ακέραιο το δικαίωμα για διαχείριση του φυσικού αερίου, τη διαφύλαξη των βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός. Για τη νέα κυβέρνηση υπέδειξε ότι χρειάζεται διεκδικητικότητα και ρεαλισμός για να προωθήσει την προοπτική η χώρα μας να βγει από την οικονομική στενωπό.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΚΡΙΑ

Τη συνέδεσε με το Μαρί, σημειώνοντας ότι το τραγικό ατύχημα προκάλεσε στον ίδιο και την οικογένειά του αγωνία, άγχος και βαθιά θλίψη για το χαμό ανθρώπινων ζωών. Ο Πρόεδρος απέφυγε και πάλι τη δημόσια συγνώμη, εκφράζοντας τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Το όραμα της ζωής του, ανέφερε ο Πρόεδρος, ήταν η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Είπε ότι νοιώθει μεγάλη πικρία που δεν τα κατάφερε να το υλοποιήσει παρά τις συνεχείς και δημιουργικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Υπέδειξε ότι η Τουρκία συνέχισε την παρελκυστική και αδιάλλακτη πολιτική της.

ΜΕ ΗΣΥΧΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Φεύγει ήσυχη τη συνείδησή του γιατί έκανε ότι περνούσε από το δικό του χέρι και με το παραπάνω για την επίτευξη λύσης. Ολοι, υποστήριξε αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κατέβαλε και η Τουρκία δεν πιστώνεται πλέον με βούληση για λύση ούτε και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ Τ/Κ

Στο χαιρετισμό του προς του Τουρκοκύπριους σημείωσε ότι η συνέχιση της κατοχής και της διαίρεσης όπως και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων απειλούν και των χιλιάδων εποίκων απειλούν και την δική τους επιβίωση. Τους προέτρεψε σε αγώνα για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση.

Αποκαρδίωση εκφράζει ο ΔΗΣΥ

Σε σχόλιό ο ΔΗΣΥ εκφράζει τη μεγάλη αποκαρδίωσή του για το γεγονός «ότι ο κ. Χριστόφιας δεν είχε ούτε την υστάτη το σθένος να απευθύνει μια απολογία, έστω εκ μέρους της πολιτείας, για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία του Μαρί».

Προσθέτει ότι ανέμενε πως «ο κ. Χριστόφιας, αποχωρώντας από το προεδρικό και ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία, θα είχε συνειδητοποιήσει το δικαίωμα των θυμάτων του Μαρί για μια συγγνώμη». Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «όφειλε στην πατρίδα του τη γενναιότητα μιας συγγνώμης».

Ακόμη υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά διάθεση κριτικής παρά τις ανακρίβειες, τις αναλήθειες, τις υπερβολές και τη μετακύλιση όλων των ευθυνών για όλα τα προβλήματα του τόπου σε όλους τους άλλους εκτός της κυβέρνησης και του προέδρου».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ