2013-02-16 20:00:50
Φωτογραφία για Κύπρος: το Κράτος σε κρίση, η δεξιά ευημερεί την ώρα των εκλογών
Elisa Perrigueur, La Libre Belgique (Βέλγιο)    (μτφ. Κριστιάν)

Πέντε χρόνια μετά την εκλογή ενός κομουνιστή προέδρου, η χώρα έγινε πιο συντηρητική.

Το βράδυ των προεδρικών εκλογών του 2008, σχημάτιζαν οι σημαίες με το πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα στη κυπριακή πρωτεύουσα. Η Λευκωσία επευφήμηζε τον νέο της κομουνιστή πρόεδρό Δημήτρη Χριστόφια. Πέντε χρόνια αργότερα, η δημοτικότητα «του κόκκινου προβάτου της Ευρώπης» βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο.

 

Φυσά ένας άνεμος συντηρητισμού στη Κύπρο, προς όφελος του Νίκου Αναστασιάδη, υποψήφιου φαβορί των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν αυτή τη Κυριακή. Αυτός ο μελαχρινός με τα λεπτά γυαλιά, ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέλγει σχεδόν το 42,1% των 550.000 Κύπριων ψηφοφόρων. Παρουσιάζεται ως «υποψήφιος της μεταρρύθμισης» σε μια χώρα σε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Το έτος το 2013 άρχχισε πράγματι κάτω από το σήμα της κατήφειας στο νησί της Αφροδίτης
. Το αναμενόμενο ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 13,8%, ενώ η ύφεση θα πρέπει να ανεβεί στα 4,5%. Η μικρή γεύση του φορολογικού παραδείσου εγκαταλείπεται για αυτήν την εξαρτώμενη οικονομία. Σε μεγάλη εκτίμηση των  ξένων επενδυτών λόγω της χαμηλής φορολογίας των επιχειρήσεων (10%), η χώρα, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης,  είδε, παρόλα αυτά, τα έσοδα της να πέσουν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Το πορτοφόλι πριν απ’ όλα

Κύρια παράπλευρα θύματα της ελληνικής κρίσης, οι κυπριακές τράπεζες επηρεάστηκαν σκληρά. Πληρώνουν σήμερα την ογκώδη κερδοσκοπία τους στο ελληνικό χρέος. Το 2009 και το 2010, η εξαγορά ελληνικών δημόσιων τίτλων από τις κυπριακές τράπεζες προσέγγισαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου της χώρας.  Στο κόκκινο, αυτά ιδρύματα θα είχαν εφεξής την ανάγκη 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σωθούν. Ένα μεγάλο φορτίο για το τουριστικό νησί, όπου το τραπεζικό ενεργητικό αντιπροσωπεύει οκτώ φορές  το ΑΕΠ. «Η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού τομέα και η αποπληρωμή ενός μέρους του κυπριακού χρέους 1,4  δισεκατομμύριο ευρώ  -που λήγει τον Ιούνιο- είναι οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση», μας διηγείται ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, δρ. οικονομολογίας από το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Στην ουσία, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια προεδρικών εκλογών, οι Κύπριοι, ανήσυχοι, στρέφονται περισσότερο προς το πορτοφόλι παρά ασχολούνται με το χωρισμό του νησιού, άλυτο πρόβλημα από το 1974. Ένα πλεονέκτημα για το Νίκο Αναστασιάδη που, σύμφωνα με τον Κύπριο οικονομολόγο Σωφρόνη Κληρίδη, απολαμβάνει αυτή την επιτυχία «που εξηγείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη μη δημοτικότητα της εξερχόμενης κυβέρνησης». Η τελευταία «δεν είδε που ερχόταν η κρίση, ήταν κατά των μεταρρυθμίσεων και θα μπορούσε να είχε δεχτεί μια ευρωπαϊκή βοήθεια νωρίτερα».

Δεν είναι παρά το τελευταίο Ιούνιο που η κομουνιστική κυβέρνηση αποφάσισε πράγματι να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής. Κατά τους μήνες που ακολούθησαν, οι άνθρωποι με τα μαύρα κοστούμια της «τρόικας» ξεφλουδίζουν τους λογαριασμούς του μικρού νησιού για να εκπονήσουν ένα σχέδιο διάσωσης. Το τιμολόγιο αυξάνεται κάθε μέρα. Το Νοέμβριο, τα δύο μέρη αποκαλύπτουν ότι η ανάγκη χρηματοδότησης του μικρού Κράτους ανέρχεται στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 100% του ΑΕΠ του. Σε αντάλλαγμα για αυτή τη βοήθεια, οι Κύπριοι θα υποβληθούν σε θεραπεία λιτότητας: μειώσεις 15% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, 10% των κοινωνικών παροχών, αύξηση 20% των φόρων.

Παρότι η Κύπρος δεν αντιπροσωπεύει παρά τα 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, η περίπτωσή της έχει γίνει μια σπαζοκεφαλιά για το Eurogroup που πρέπει να επικυρώσει αυτό το σχέδιο διάσωσης. Ενώ η Ευρώπη αγκαλιάζει από το Δεκέμβριο μια σπάνια περίοδο ησυχίας  -εν μέρος λόγω της ελληνικής μερικής διάσωσης-  οι υπουργοί των οικονομικών της ευρωζώνης καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις. Τη περασμένη Δευτέρα, το Eurogroup απώθησε πάλι την επείγουσα ανάγκη, απαιτώντας έναν λογιστικό έλεγχο της κατάστασης της κυπριακής οικονομικής καθώς επίσης και μια μελέτη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο νησί.

Πρόκειται για μια «άδικη» κατηγορία κατά του οικονομικού συστήματος μας, αντέδρασε αμέσως ο Κύπριος υπουργός των οικονομικών Βάσος Σιαρλής. Και κάλεσε «για την ίδια αλληλεγγύη» όπως και για την Ελλάδα, «γεγονός που δεν ίσχυσε μέχρι τώρα».

Η ρωσική σκιά

Περιμένοντας τη βοήθεια της Ένωσης, η Κύπρος στρέφεται επίσης προς τη Ρωσία για να βγει από τα απόνερα της κρίσης. Στο νησί των 830.000 κατοίκων, εκτιμάται ότι ζούνε 50.000 ρωσόφωνοι, ενώ τα 20 από τα 73 δισεκατομμύρια ευρώ των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων φέρεται ότι προέρχονται από Ρώσους. Συνδεδεμένη οικονομικά και ιστορικά με το μικρό νησί, η Μόσχα του είχε ήδη παραχωρήσει, μετά από αίτημα του, ένα δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011. Και έχει ειπωθεί ότι είναι έτοιμη να το επαναλάβει το 2013. 

«Είναι λάθος, κρίνει ο Σωφρόνης Κληρίδης, αυτό δεν κάνει παρά να αποθαρρύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.»

Αλλά για το συνάδελφό του Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, «στα μάτια των Κυπρίων, κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη σήμερα, είτε έρχεται από την ΕΕ είτε από τη Ρωσία».

La Libre Belgique
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ