2013-03-11 18:46:03
Φωτογραφία για Σε ακόμα λιγότερα χρέη ελπίζει ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», η γερμανική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπει... την δραστική μείωση του νέου δανεισμού, ακόμα μεγαλύτερη από την έως τώρα προβλεπόμενη.

Κατά το ρεπορτάζ, οι διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το σχετικό πλαίσιο είναι πιθανόν να ψηφισθεί από το υπουργικό συμβούλιο ακόμα και την προσεχή Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτό, ο νέος δανεισμός κατά το προσεχές έτος θα ανέρχεται μόλις στα 7 δισ. ευρώ, δηλ. μόνο στο μισό σε σύγκριση με αυτό που αναφερόταν στα προ ολίγων μηνών πλάνα.

Ο σημαντικότερος λόγος αυτής της ευνοϊκής εξέλιξης είναι τα μεγάλα φορολογικά έσοδα, αλλά και το «ψαλίδι» στις δαπάνες πολλών υπουργείων, ειδικά σε αυτό της Άμυνας και των Συγκοινωνιών. Επιπρόσθετα, πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.


Η επιτυχία αυτή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ο οποίος επιθυμούσε τον περιορισμό του καθαρού δανεισμού για το 2014 σε ύψος χαμηλότερο των 8 δισ. ευρώ, δηλ. στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.

Με όλες αυτές τις ενέργειες ο Schäuble θα έχει να παρουσιάσει μια σημαντική επιτυχία στους Γερμανούς ψηφοφόρους κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου: Το κεντρικό κράτος θα έχει ανταποκριθεί πλήρως στη συνταγματική πρόβλεψη («χρεόφρενο»), βάσει της οποίας ο καθαρός δανεισμός για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 0,35% της οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα δύο χρόνια πριν από το ορισθέν χρονικό σημείο (2016).

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ