2013-03-27 10:06:33
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ / Ασφυξία και πανικός στην αγορά...!!!
ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΔύσκολες μέρες εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι της Κύπρου σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το κλείσιμο των τραπεζών,  αφού η εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα λόγω του πλαφόν των 100 ευρώ ημερησίως που μπήκε στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ έχει περιορίσει την κατανάλωση στα απολύτως αναγκαία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο ελάχιστο. Η πιθανότητα να μην ανοίξουν οι τράπεζες αύριο προκαλεί επιπλέον ανησυχία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αφού δεν θα είναι δυνατή η καταβολή των μισθών του επόμενου μήνα. Αν και είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αγορά δεν αντιμετωπίζει ακόμα ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ανησυχία προκαλεί το γεγονός της αύξησης του αριθμού των πολιτών που μένουν από μετρητά, αφού πολλοί δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από τα ΑΤΜ πριν αυτά «στεγνώσουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες αυξήθηκαν οι αιτήσεις βοήθειας από τα κοινωνικά παντοπωλεία από ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν έχουν μετρητά ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική κάρτα τους, αφού ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το ρίσκο να τις δεχτούν.


Δάκρυα και αγωνία για το αβέβαιο αύριο της Κύπρου

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Κουννούσης, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, «μέχρι αυτή την ώρα δεχθήκαμε 30 τηλεφωνήματα για επείγουσες καταστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κλειστές οι τράπεζες και δεν έχουν καθόλου τρόφιμα κάποιες οικογένειες».

Μιλώντας στο «Εθνος» ο διευθυντής του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου επιβεβαίωσε το μούδιασμα και την αβεβαιότητα των καταναλωτών και χαρακτήρισε επιβεβλημένο το άνοιγμα των τραπεζών όσο το δυνατό συντομότερα για να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από τα ΑΤΜ, πριν αυτά «στεγνώσουν»

«Οι καταναλωτές αγωνιούν. Ακόμα υπάρχουν αποθέματα, αλλά οι προμηθευτές απαιτούν ρευστό. Αν ανοίξουν οι τράπεζες θα ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να έχουμε ελλείψεις» σημειώνει. Λιγότερο ανήσυχος είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης Ζήνων Μακρίδης ο οποίος τονίζει ότι «το θετικό είναι ότι για τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης οι πληρωμές γίνονταν ανέκαθεν με μετρητά, οπότε στην πράξη δεν αλλάζει κάτι σημαντικά».

«Δεν κινείται τίποτα»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Διομήδης Καλλής περιγράφει την κατάσταση της αγοράς στην Κύπρο με μελανά χρώματα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν κινείται τίποτα. Δεν γίνονται πράξεις. Ακόμα κι όταν ανοίξουν οι τράπεζες ο κόσμος θα μπορεί να έχει χρήματα μόνο για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης».

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω των μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζονται στον εκτελωνισμό προϊόντων από λιμάνια και αεροδρόμια. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και μετά το άνοιγμα των τραπεζών, αφού χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να υπάρξει μια σχετική ομαλότητα.

Πολλοί επαγγελματίες της Κύπρου αγωνιούν για το πώς θα καλυφθούν διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις των προηγούμενων εβδομάδων μετά το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου Στέφανος Στεφάνου τονίζει ότι ο κλάδος απειλείται με λουκέτα λόγω των επιχειρηματικών πρακτικών μεταξύ ιδιοκτητών πρατηρίων και πελατών. «Το σύστημα της πίστωσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κύπρο μεταξύ πρατηριούχων και επιχειρήσεων. Με τις καταθέσεις να έχουν κουρευτεί, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλείσιμο πρατηρίων και μεγάλες ανακατατάξεις στον κλάδο».

Χωρίς μισθό τον Μάρτιο ο ιδιωτικός τομέας

Ορατός είναι πια ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών στην Κύπρο με τραγικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Μεγαλονήσου και ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης σημειώνουν ότι αν δεν ανοίξουν σύντομα οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν στο τέλος του μήνα ούτε τους εργαζομένους αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται.

Πιο συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης, Ζήνων Μαρκίδης, τόνισε: «Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να καταβάλουμε τη μισθοδοσία».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είπε ότι «το κλείσιμο των τραπεζών θα επηρεάσει τις πληρωμές των μισθών και των λοιπών υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα».

Ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι «πληρωμές εργαζομένων και επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές επιχειρήσεις επειδή δεν έχουν ρευστότητα προχωρούν σε προσωρινή αναστολή των εργασιών τους».

Στο θέμα της αποδοχής ή μη πιστωτικών καρτών από τις επιχειρήσεις, ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΟΕΒ λέει ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ενώ κάλεσε τις εταιρείες να λάβουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι αυτά, αναφέρθηκε σε έξυπνες επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Στέλιος Βογιατζάκης / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ