2013-04-22 20:23:27
Φωτογραφία για Γιατί ο Άκης προσεβλήθη όταν o εισαγγελέας είπε ότι δρούσε «ανήθικα»
Μια φράση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Π. Παναγιωτόπουλου «περί ανήθικης δράσης» των κατηγορουμένων που ανέβασε το «θερμόμετρο» στα ύψη. Μια ομολογία ενοχής από τον Νίκο Ζήγρα μόνο όμως για όσα ο ίδιος έχει αποδεχθεί. Πέντε κενά εδώλια με ισάριθμες απουσίες βασικών κατηγορουμένων και ένα αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής από το ελληνικό δημόσιο και αποζημίωσης ύψους 19 εκατ. ευρώ «για την ηθική βλάβη που υπέστη» από την «δράση» του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του, συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας στην πολιτογραφημένη πλέον, ως υπόθεση των «χρυσών μιζών», η αυλαία της οποίας άνοιξε σήμερα το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, 14 από τους 19 συνολικά κατηγορουμένους της υπόθεσης πέρασαν νωρίς το πρωί την πύλη του Εφετείου για να βρεθούν λίγο αργότερα στο εδώλιο. Η δίκη ξεκίνησε έναν ακριβώς χρόνο μετά την «βόμβα» περί σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου, μελών της οικογένειας του και συνεργατών του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που, κατά τη Δικαιοσύνη, προέρχεται από μίζες για την υπογραφή δυο εξοπλιστικών προγραμμάτων τα γερμανικά υποβρύχια και τα Tor-M1.


Οι κατηγορούμενοι που βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό μεταφέρθηκαν Εφετείο συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Φτάνοντας στο δικαστήριο ένας άνδρας που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εφετείου, επιφύλαξε «θερμή υποδοχή» στον Άκη Τσοχατζόπουλο αποκαλώντας τον «απατεώνα» και «κλέφτη». Τελικά, στο εδώλιο αντιμέτωποι με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αδίκημα που επισύρει πολυετή κάθειρξη (από 10 μέχρι 20 έτη) και όχι ισόβια, κάθισαν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Νικόλαος Ζήγρας εξάδελφος του πρώην υπουργού, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη εμφανώς καταβεβλημένη, ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Γιάννης Σμπώκος, η λογίστρια του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, ο Παντελής Ζαχαριάδης, οι δικηγόροι Ταλιτά – Μαρία Τσεκούρα, Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γεώργιος Κωνσταντάτος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Φώτης Αρβανίτης, ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη Γιώργος Σαχπατζίδης, και ο Νικόλαος Καρατζας.

Αντίθετα, από τη δικαστική αίθουσα απουσίαζαν η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η μητέρα της (και πρώην σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου) Γκούντρουν Μολντενάουερ, ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης. Για τις δύο πρώτες ο δικηγόρος τους κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι δεν προσήλθαν στη δικαστική αίθουσα όχι επειδή δεν σέβονται το δικαστήριο αλλά γιατί είναι, όπως είπε, «ψυχολογικά ράκη». Οι συνήγοροι των δυο έτερων απόντων κατηγορουμένων επί της ουσίας αρνήθηκαν την κατηγορία και επιφυλάχθηκαν να αποδείξουν την αθωότητά τους κατά της διάρκεια της δίκης.

Τους κατηγορουμένους, πάντως, στο σύνολό τους εκπροσωπούν στο δικαστήριο «επώνυμοι» δικηγόροι των Αθηνών, ενώ πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο κ. Χρήστος Κατσιάνης με εισαγγελέα την κ. Γεωργία Αδειλήνη.

Η Βίκυ Σταμάτη και οι χειροπέδες

Η είσοδος των κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα έγινε αποσπασματικά και χωρίς εκείνοι να φορούν χειροπέδες στα χέρια. Εντύπωση προκάλεσε η Βίκυ Σταμάτη, η οποία έδειχνε αρκετά καταβεβλημένη. Φορώντας μαύρο παντελόνι, μαύρο σακάκι και με μαζεμένα τα μαλλιά της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου επέλεξε αρχικά να καθίσει πίσω από τον σύντροφό της, πλην όμως αργότερα αναγκάστηκε να «μετακομίσει» με εντολή του προέδρου στην πρώτη σειρά των εδωλίων και να καθίσει δίπλα στον Γιώργο Σαχπατζίδη. Στην άλλη άκρη κάθισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η «χωροταξία» των κατηγορουμένων άλλαξε, προκειμένου να τηρηθεί η σειρά στις θέσεις που θα καθίσουν, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι κατηγορούμενοι – που ακολουθούν διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές δεν συζήτησαν μεταξύ τους –ενώ με την έναρξη της διαδικασίας ο Ν. Ζήγρας – που δεν δήλωσε κάποιον μάρτυρα υπεράσπισης (!), ζήτησε από το δικαστήριο να προβεί σε δήλωση. Ο πρόεδρος του ανακοίνωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει αργότερα και στη συνέχεια στο δικαστήριο υποβλήθηκε το αίτημα του ελληνικού δημοσίου για παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα και συγκεκριμένα οι λιγοστές θέσεις για τους συνηγόρους υπεράσπισης, ανάγκασαν το δικαστήριο να προχωρήσει σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να διευθετηθεί το όλο θέμα. Μετά από περίπου δυο ώρες δυο γραφεία τοποθετήθηκαν στην αίθουσα των 2. 000 περίπου τετραγωνικών μέτρων και έτσι αυξήθηκαν οι θέσεις για τους συνηγόρους της υπεράσπισης. Το δικαστήριο επανήλθε και οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στη δικαστική αίθουσα φορώντας αυτή τη φορά χειροπέδες!

«Οι κατηγορούμενοι έρχονται με χειροπέδες, αυτή η εικόνα είναι απαράδεκτη. Δεν έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες, που έχουν κάνει φόνους. Ούτε υπάρχει περίπτωση να δραπετεύσει κάποιος» ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Αλέξης Κούγιας «συνήγορος της Βίκυς Τσοχατζοπούλου και όχι της Βίκυς Σταμάτη» όπως αναφέρει το κατηγορητήριο τη σύζυγο του πρώην υπουργού. Τελικά, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν, όμως από το εδώλιο του κατηγορουμένου απουσίαζε αυτή τη φορά η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία σύμφωνα με πληρηφορίες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της.

Παρόντες στο ακροατήριο, εκτός από τους δημοσιογράφους και δικηγόρους ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Γιάννης Αδαμόπουλος αλλά και αρκετοί πολίτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Η πρώτη κόντρα

Μια έντονη έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Π. Παναγιωτόπουλου και των συνηγόρων της υπεράσπισης την πρώτη ημέρα της δίκης. Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του εισαγγελικού λειτουργού επί του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζουν οι «19» του εδωλίου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος χρησιμοποιώντας φράσεις που εμπεριέχονται στο παραπεμπτικό βούλευμα χαρακτήρισε τους κατηγορουμένους, πρόσωπα με «σταθερή ροπή προς το έγκλημα». Επίσης μίλησε για συγκρότηση συμμορίας που δρούσε με «ανήθικο τρόπο» συστήνοντας εταιρείας με στόχο να συγκαλύψει «τα παρανόμως κτηθέντα από τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων» δηλαδή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ωστόσο, η αναφορά του περί «ανήθικης δράσης» των κατηγορουμένων και σύσταση «συμμορίας» - λέξεις και χαρακτηρισμοί που δεν αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα – προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπερέβη τα εσκαμμένα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Γ. Παγορόπουλος συνηγόρου υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Η αγόρευση του κ. Εισαγγελέα μοιάζει με αγόρευση κατόπιν καταδικαστικής απόφασης. Ουδείς όμως εκ των κατηγορουμένων έχει καταδικαστεί. Ας χρησιμοποιούσε τουλάχιστον ο εισαγγελέας τη λέξη φέρεται... Αυτές οι αναφορές δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τέτοιου είδους αγορεύσεις θα έπρεπε να λείπουν από την αίθουσα».

Λαμβάνοντας το λόγο ο αναπληρωτής εισαγγελέας ανέφερε πως δεν είχε πρόθεση να πει τίποτα περισσότερο από όσα λέει το παραπεμπτικό βούλευμα. Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι αναφορές που δεν υπάρχουν στο βούλευμα.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ