2013-04-26 13:45:13
Φωτογραφία για ''Στραγγαλίζουν την Ευρώπη για να προστατεύσουν τις γερμανικές τράπεζες''
''Η Angela Merkel κατέδειξε το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στην καρδιά της ευρωζώνης, όταν παρενέβη στην πολιτική των επιτοκίων, ισχυριζόμενη ότι, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η Γερμανία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια, σε αντίθεση με τις νότιες χώρες που ζητούν απελπισμένα χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων, μειώσει η "ανεξάρτητη" ΕΚΤ το βασικό δανειστικό επιτόκιο, καταδεικνύει το πόσο πολύ συνεχίζουν να απέχουν οι οικονομίες του εύπορου Βορρά και του βυθισμένου στην λιτότητα Νότου.

Καθώς ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων και στην Γαλλία εμφανίστηκε ρεκόρ 3,2 εκατ. ανέργων, η μακροχρόνια διαμάχη «ανάπτυξη εναντίον λιτοτητας» που σιγοέβραζε, αυτή την εβδομάδα ξέσπασε, με κλιμακούμενες φωνές που ζητούν από την Γερμανία να ξανασκεφτεί για τα μετρα καταπολέμησης της κρίσης.


«Η ΕΚΤ είναι προφανώς σε δύσκολη θέση», είπε η κα Merkel. «Για την Γερμανία, θα πρέπει να αυξήσει ελαφρώς τα επιτόκια αυτή την στιγμή, ενώ για άλλες χώρες θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να προσφέρει ρευστότητα και ειδικά ώστε να φτάσει η ρευστότητα στην εταιρική χρηματοδότηση».

Αν και τα σχόλια της κας Merkel αντικατοπτρίζουν την επικρατούσα άποψη μεταξύ πολλών Γερμανών οικονομολόγων, οι πολιτικοί της χώρας, μεγαλωμένοι με την παράδοση της ανεξαρτησίας της Bundesbank, συνήθως αποφεύγουν να εκφέρουν απόψεις για την νομισματική πολιτική. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, έσπασε επίσης το ταμπού, δηλώνοντας πρόσφατα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει «να αφαιρέσει ρευστότητα» από το σύστημα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Καγκελαρίου, ο υπουργός Οικονομίας Philipp Rösler, δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι ηγετική αρχή για την κυβέρνηση». Πρόσθεσε: «Δεν θέλω να παρεξηγηθεί η Καγκελάριος. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η ΕΚΤ ανταποκρίνεται επαρκώς στις αρμοδιότητές της».

Καθώς η ανεργία αυξάνεται στις χώρες που πλήττονται από την λιτότητα, επικρατούν ευρείες συστάσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αν και η ίδια η ΕΚΤ και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι μια μείωση κατά 0,25 μονάδες του επιτοκίου repo στο 0,5% θα έχει κάτι παραπάνω από συμβολική αξία για δανειολήπτες σε χώρες όπως η Ισπανία.

Η ΕΚΤ ισχυρίζεται επί μακρόν ότι ο «μηχανισμός μετάδοσης» με τον οποίο τα επιτόκιά της μεταφράζονται στο πραγματικό κόστος δανεισμού, έχει διαλυθεί σε πολλές μεριές της ευρωζώνης και ότι αγωνίζεται να διορθώσει το πρόβλημα. Η Γαλλία θα ήταν η πλέον ευνοημένη από μια μείωση.

Καθώς η νομισματική πολιτική περιορίζεται σε όσα μπορεί να κάνει -τα επιτόκια βρίσκονται σε κάθε περίπτωση ήδη σε αρνητικά χαμηλά και δεν υπάρχει όρεξη για μεγάλα ανορθόδοξα μέσα όπως η ποσοτική χαλάρωση που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία- το επίκεντρο δίνεται και πάλι στην δημοσιονομική πολιτική.

Η Γερμανία είναι ακλόνητος υποστηριχτής της λιτότητας και σχεδιάζει να ισορροπήσει τον δικό της προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Όμως η Ισπανία, ο εντεταλμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso, έχουν όλοι κοινοποιήσει τις ανησυχίες τους για αυτή την πολιτική.

Μαλακώνοντας την στάση του, το Βερολίνο εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στην γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση, υπονοώντας ότι θα στήριζε την Κομισιόν αν ήθελε να δώσει στο Παρίσι ένα χρόνο παράταση για να κατεβάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3%.

Ο Γερμανός Jörg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έμεινε να υποστηρίζει την αυστηρή υπακοή στην λιτότητα. «Η καθυστέρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι τσάμπα γεύμα», είπε σύμφωνα με το Reuters. “Σημαίνει υψηλότερα επίπεδα χρέους. Και αυτό έχει πραγματικό κόστος στην ευρωζώνη, όπου τα δημόσια χρέη είναι ήδη πολύ υψηλά».

Οι στατιστικές ανακοινώσεις του Απριλίου έδειξαν ότι η αδυναμία έχει τρυπώσει στην γερμανική οικονομία, αυξάνοντας την πιθανότητα να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Η κα Merkel απευθυνόταν σε συνέδριο που οργάνωσαν οι αποταμιευτικές τράπεζες της Γερμανίας, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα στο επιχειρηματικό μοντέλο τους εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, ειδικά καθώς είναι δυσκολότερο να προσελκύσουν αποταμιευτές όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Ο Georg Fahrenschon, πρόεδρος της ένωσης αποταμιευτικών τραπεζών και πρώην υπουργός της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ένωσης, του βαυαρικού αδελφού κόμματος της κας Merkel, έχει δηλώσει ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ αντιστοιχεί σε «απαλλοτρίωση» των καταθέσεων.

«Οι αποταμιευτές πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτή η περίοδος χαμηλών επιτοκίων θα λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι επαφίεται στους πολιτικούς της ευρωζώνης να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν στην κεντρική τράπεζα περιθώρια να δράσουν ώστε να ομαλοποιήσει τα επιτόκια''.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ