2013-05-22 01:46:05
Φωτογραφία για Τιμ Κουκ: Η Apple πλήρωσε μέχρι το τελευταίο δολάριο τους φόρους
«Η Apple κατέβαλε όλους τους φόρους που όφειλε, μέχρι το τελευταίο δολάριο, σύμφωνα τόσο με το γράμμα του νόμου, όσο και με το πνεύμα του νόμου». Αυτά ήταν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Τιμ Κουκ, ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Κουκ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί φοροδιαφυγής και υποστήριξε πως η εταιρεία του πλήρωσε πέρυσι 6 δισ. δολάρια στο αμερικανικό κράτος, ποσοστό 30% επί των κερδών της.

Με βάση τις κατηγορίες που επιρρίπτει το Κογκρέσο στον κολοσσό της τεχνολογίας, Apple, η εταιρεία φαίνεται να απέφυγε να καταβάλει φόρους 74 δισ. δολαρίων, ενώ χρησιμοποίησε «παραθυράκια» και γλίστρησε από τη δαγκάνα του νόμου χάρη στις θυγατρικές της εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν γνωστό ότι ο αμερικανικός κολοσσός εκμεταλλευόταν κάθε νομικό μονοπάτι, ώστε να απαλλαγεί από την καταβολή φορολογίας, ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι τα μεγέθη φοροδιαφυγής θα έφταναν τα 74 δισ. δολάρια.

Βάσει της 40σέλιδης έκθεσης της μόνιμης υποεπιτροπής της Γερουσίας για έρευνες, και όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής: «Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροδιαφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες (offshore) εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ