2013-05-22 09:42:04
Φωτογραφία για Ο καιρός «τάραξε» τις καλλιέργειες στα ψηλά
Σοβαρές ήταν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε υψώματα, από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό νοτιά των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Νίκου Δασκαλάκη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΑ Ηρακλείου και τη Νεκταρία Μανουσουδάκη, "οι ζημιές στα αμπέλια από το δυνατό αέρα και τη ζέστη φθάνουν σε περιοχές ακόμη και το 60%". Όπως είπε ο ίδιος, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές σε μεγάλο υψόμετρο όπως είναι οι περιοχές των Αρχανών, της Συλλάμου, των Βασιλειών, αλλά και οι Κάτω Ασίτες, όπου μάλιστα βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, την Τρίτη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεσοπρώιμα και τα όψιμα αμπέλια, για τα οποία σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για αποζημίωση, διαδικασία που θα διαρκέσει ακόμη 15 ημέρες.

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για τα ελαιόδεντρα, καθώς οι ζημιές στην περίπτωση αυτής της καλλιέργειας αφορά όλη την Κρήτη
. Οι νότιοι άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες διαμόρφωσαν συνθήκες κακής καρπόδεσης. Το πρόβλημα, όμως, είναι πιο περίπλοκο, καθώς ξεκίνησε από το Μάρτιο και τον Απρίλιο, οπότε καταγράφηκε επίσης παρατεταμένη περίοδος ζέστης. Το πρόβλημα, ωστόσο, για τα ελαιόδεντρα είναι ότι οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει κινητοποίηση για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι το πρόβλημα της κακής καρπόδεσης οφείλεται στις καιρικές συνθήκες Μαρτίου και Απριλίου, ώστε η διαδικασία της αποζημίωσης να ακολουθήσει τη διαδικασία του περονόσπορου.

http://www.cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ