2013-05-27 13:55:07
Φωτογραφία για Πρωτοποριακή συσκευή θεραπειών αίματος από Κύπριο επιστήμονα
Με μια πρωτοποριακή ιατρική συσκευή θεραπειών αίματος και το γερμανικό Βραβείο Καινοτομίας στη Βιοτεχνολογία, με το οποίο τιμήθηκε πρόσφατα, ο νεαρός συμπατριώτης μας επιστήμονας Βίκτωρας Χατζηπαναγή τιμά για άλλη μία φορά την ιδιαίτερη του πατρίδα και αποδεικνύει τις λαμπρές επιδόσεις του στον τομέα της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας.

Η βράβευση του δρα Χατζηπαναγή έλαβε χώρα στη Στουτγάρδη, στις 15 Μαΐου, στην παρουσία 700 και πλέον διακεκριμένων πολιτικών, επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ο Κύπριος επιστήμονας ανέπτυξε μαζί με τον καθηγητή A. F. Schilling, με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό, μια πρωτοποριακή θεραπεία για χρόνια τραύματα, έλκη (πληγές), εγκαύματα και ιστούς που υποφέρουν από προβληματική αρτηριακή κυκλοφορία - όπως σε κνήμες και πόδια διαβητικών, σε καπνιστές και ασθενείς με περιφερειακή αρτηριακά νοσήματα.

Η νέα θεραπεία, που ονομάζεται EmaCure, χρησιμοποιεί το ίδιο το αίμα του ασθενούς
. Το αίμα λαμβάνεται από την περιφερειακή φλέβα του αρρώστου σε μια ειδική συσκευή, η οποία ρυθμίζει ακολούθως τα κύτταρα του αίματος κάτω από συνθήκες όμοιες με εκείνες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε ένα τραυματικό μικρο-περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η μέθοδος διεγείρει την ιδανική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να επισυμβεί σε ένα τραύμα υγιούς ατόμου, ώστε να επιτύχει όλους τους απαραίτητους παράγοντες πρωτεΐνης που χρειάζονται για την επούλωση του τραύματος, για να προχωρήσει στην αποτελεσματική της συμπλήρωση. Οι πρωτεϊνούχοι παράγοντες, στη συνέχεια, συλλέγονται σε έναν βιολογικό επίδεσμο, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί κατ' ευθείαν στο τραύμα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η εφαρμογή του επιδέσμου σε μια προβληματική πληγή θα ενισχύσει και θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία επούλωσης.

Στο παρόν στάδιο, οι δύο επιστήμονες εργάζονται σε μια κλινική δοκιμή, η οποία διαμορφώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί η θεραπεία εμπορεύσιμη και κλινικά ευπρόσδεκτη. Κάτι τέτοιο αναμένεται ότι θα γίνει εφικτό το 2015.

Σημειώνεται ότι η συσκευή για την προπαρασκευή της θεραπείας ΕmaCure κατοχυρώθηκε με επίσημη Πιστοποίηση Ευρεσιτεχνίας το 2012.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ