2013-06-17 00:36:05
Φωτογραφία για Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης «Η Ελληνική ιστορία είναι γραμμένη με αίμα και είναι λυπηρό να διαστρεβλώνεται»
Τον απολογισμό των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Άγιο όρος κατά το επιστασιακό έτος 2012 - 2013 κατέθεσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αχελώου ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης λίγο πριν την αλλαγή της Επιστασίας..

Ο Γέροντας Μάξιμος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεταφορά της εικόνας του Άξιον Εστί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012, συμμετέχοντας έτσι στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας Το γεγονός αυτό μάλιστα αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για τους πιστούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες , να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα. Αυτό μαρτυρά και η μεγάλη προσέλευση πιστών στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη καθ όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής τησ. Υπολογίζεται πως την εικόνα της Παναγίας προσκύνησαν περίπου 500.000 άτομα.

Ο Γέροντας Μάξιμος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο. Χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις συγκινητικές και εστίασε στη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού αφού το παρόν έδωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ενώ συμμετείχε και η φρεγάτα Σαλαμίς που βρέθηκε για τον λόγο αυτό στο λιμάνι της Δάφνης


Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους επίσης στην μεγάλη ανάγκη των πιστών να βρεθούν στο Άγιο Όρος και να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες και τα Ιερά κειμήλια, να βιώσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που προσφέρει αγαλλίαση και πνευματικότητα Να σημειωθεί εδώ ότι το Όρος επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα 70 επίσκοποι καθώς και Πρωθυπουργοί και βουλευτές ξένων κρατών.

Ιστορικό γεγονός για το Άγιο Όρος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μακαριότατου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ Κυρίλλου τονίζοντας ότι θα πρέπει την περίοδο που ο “Σύμπας κόσμος βρίσκεται σε κρίση και η ορθοδοξία δοκιμάζεται, θα πρέπει να υπάρχει σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ορθοδόξων για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να στηριχθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο δοκιμάζεται μέσα στον χώρο της Τουρκίας όπου επικρατεί μια ανισόρροπη κατάσταση.

Ειδική μνεία έκανε ο Γέροντας Μάξιμος και στην συζήτηση που γίνεται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνηση και της Ιεράς Κοινότητας σχετικά με την φορολογία της ακίνητης περιουσίας του Αγίου Όρους. Να σημειωθεί εδώ ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς του Αγίου Όρους διέπεται από το Άρθρο 105 του Συντάγματος και τα άρθρα 2,167,168,170,182 του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους

“Η Ελληνική ιστορία είναι γραμμένη με αίμα και είναι λυπηρό να διαστρεβλώνεται”, είπε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας όπως οι θέσεις που παρουσιάστηκαν τελευταία για την γενοκτονία των Ποντίων και τη σφαγή στη Σμύρνη.

Για το θέμα των μεταμοσχεύσεων που απασχόλησε και απασχολεί τον Ελληνικό λαό ο Γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης εξέφρασε την άποψη της εκκλησίας λέγοντας “Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος, Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο και ελευθέρωσε τον άνθρωπο δια της παρουσίας του, των θαυμάτων και της σταυρικής του Θυσίας, οπότε όποιος επιχειρεί να δουλώσει τον άνθρωπο και να του αφαιρέσει την ελευθερία της βουλήσεως την οποία σεβάσθηκε και ο ίδιος ο Θεός, ο Δημιουργός , αυτό δεν είναι επιτρεπτό και δεν το εγκρίνει η εκκλησία. Το να δωρίσει ένας άνθρωπος τα όργανά του έχει το δικαίωμα να το κάνει, όμως δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει κάποιος άλλος δια της βίας”

Ο Πατέρας Μάξιμος στην συνέντευξη του στον Αχελώο αναφέρεται στην οικονομική κρίση από την οποία δοκιμάζεται η πατρίδα μας και τονίζεται ότι πρόκειται για κρίση ιδεών, πνευματικών αξιών και αποστασίας από τον δρόμο του θεού. Στέλνει παράλληλα το δικό του μήνυμα στη νεολαία την οποία μάλιστα αποκαλεί “θύμα των καταστάσεων” που επικρατούν και προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία ώστε να εκμεταλλευθούν τον παραγωγικό πλούτο που έχει η Ελλάδα.

Συγκινητικά τέλος είναι τα λόγια του Γέροντα που λέει ότι “το Άγιο Όρος ζει και στέκεται με την χάρη της Παναγιάς, εδώ είναι κλήρος , περιβόλι και κήπος της Παναγιάς και θα συνεχίσει να υπάρχει καθώς αποτελεί μια ελπίδα για την Ορθοδοξία” εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση ότι με την πρέπουσα προσοχή από την πολιτεία το Άγιο Όρος θα πορευθεί ανά τους αιώνες

Δείτε το Βίντεο
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ερημοποίησης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παγκόσμια Ημέρα Ερημοποίησης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ