2013-06-18 11:04:07
Φωτογραφία για Κύπρος: «Πονοκέφαλος» για την Εθνική Φρουρά τα άρχηστα πυρομαχικά
Με βουνό μοιάζει η προσπάθεια που καταβάλλει η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας για να απαλλαγούν από τα ακατάλληλα και πεπαλαιωμένα πυρομαχικά.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» σχεδόν 11 εκατομμύρια πυρομαχικά 54 διαφορετικών τύπων, περιλαμβάνονται στον κατάλογο που ετοιμάστηκε από το ΓΕΕΦ και θα καταστραφούν. Πρόκειται για φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, βλήματα όλμων (διαφόρων διαμετρημάτων), χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, πυροκροτητές, κεφαλές και κινητήρες ρουκετών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ποσότητες των πυρομαχικών «ζαλίζουν».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση φυσιγγίων 30 χιλιοστών, όπως ο αριθμός τους αγγίζει σχεδόν τα 8,5 εκατομμύρια. Υπάρχουν επίσης άλλες πέντε κατηγορίες πυρομαχικών όπου οι ποσότητες που θα καταστραφούν ανά κατηγορία είναι περισσότερες από 100.000.

Στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς στοιβάχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια περισσότερα από 750.000 φυσίγγια 7,62 x 51 χιλιοστά. Άλλα 494.016 φυσίγγια 0,30 χιλιοστών σε ταινίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο, καθώς επίσης και 534.013 φυσίγγια 0,50 χιλιοστών σε ταινίες. Προς καταστροφή είναι και σχεδόν 400.000 κοινοί πυροκροτητές.


Με βάση τους πιο πάνω αριθμούς από τα πυρομαχικά που θα οδηγηθούν σύντομα για καταστροφή, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο και μεθόδους που ακολουθούνταν για την προμήθεια των στρατιωτικού υλικού στην Εθνική Φρουρά τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, μετά τη διαπίστωση ότι χιλιάδες πυρομαχικά και άλλο υλικό πρέπει να καταστραφούν, έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες από την ηγεσία του ΓΕΕΦ προκειμένου οι αναπληρώσεις υλικού που χρησιμοποιείται σε ασκήσεις αλλά και του αποθεματικού που πρέπει να υπάρχει, να γίνεται με βάση πραγματικές ανάγκες και να μην γίνονται αγορές στα τυφλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τεράστιες ποσότητες που βρίσκονται στον κατάλογο, δεν περιλαμβάνονται τα 60.000 βλήματα όλμων 120 χιλιοστών, τα οποία λόγω επικινδυνότητας θα ακολουθηθεί διαφορετική τακτική, με τη συνδρομή ειδικών είτε από τη Γαλλία, είτε από το Ισραήλ.

Ν’ αναφερθεί ακόμα ότι εδώ και αρκετούς μήνες, με οδηγίες του Αρχηγού της Ε.Φ. όλα τα πυρομαχικά που κρίθηκαν ακατάλληλα, μπήκαν στο περιθώριο και απαγορεύθηκε η χρήση τους.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ