2013-07-18 18:33:34
Φωτογραφία για Επίσκεψη στήριξης της κυβέρνησης από Σόιμπλε
Έφτασε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Σε κλοιό ασφαλείας το κέντρο της πόλης. Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό.

Του Γιώργου Π. Τερζή

Τον πολιτικό συμβολισμό της έμπρακτης εμπιστοσύνης της Γερμανίας, μέσω της συμμετοχής της στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, θα επιχειρήσει σήμερα να κεφαλαιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

Ο κ. Σόιμπλε, που σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις του έχει χρησιμοποιήσει ένα ηχηρό «nein» έναντι κάθε σεναρίου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, είναι δεδομένο ότι θα συζητήσει τόσο με τον Ελληνα πρωθυπουργό όσο και με τους κ. Ευ. Βενιζέλο, Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη την πορεία της οικονομίας, το διαγραφόμενο χρηματοδοτικό κενό, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, παράμετροι που ενδιαφέρουν άμεσα το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας ενόψει των εκλογών στη χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου.


Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε έχει σαφή στόχο να μεταδώσει στην κοινή γνώμη τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας μια σαφή εικόνα επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες για δυσμενείς εξελίξεις, καθώς είναι σαφές ότι το Βερολίνο επιδιώκει να εισέλθει στην τελική εκλογική ευθεία σε κλίμα ομαλότητας εντός Ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός, που έχει αποδείξει ότι διαθέτει λεπτομερή εικόνα για όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τα προβλήματα που διαπιστώνονται στη συνεργασία με την Task Force (εξ ου και οι κατεπείγουσες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων τις τελευταίες ημέρες), αναμένεται να μιλήσει αναλυτικά για την ελληνική οικονομία και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό θα γίνει κατ’ αρχάς μάλλον σε συμβολικό επίπεδο, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής τράπεζας KfW και του ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (Ιnstitution for Growth). Η γερμανική πλευρά θα συνδράμει, σε πρώτη φάση, με ένα ποσό 100 εκατ. ευρώ, η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται σε 350 εκατ., ενώ στόχος είναι να συμμετάσχουν ως μεριδιούχοι και συνεπώς ως μέλη της διοίκησης αντίστοιχοι τραπεζικοί οργανισμοί από τη Γαλλία και την Ολλανδία, φορείς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, οι Ελληνες ομογενείς του Hellenic Initiative, ακόμη και το επενδυτικό σχήμα του Κατάρ. Το ταμείο θα έχει ως πρώτο έργο την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας. 

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα γίνει από τον πρόεδρο της KfW, Ούλριχ Σρέντερ, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, οι ενέργειες του οποίου, μαζί με τις πολιτικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ουσιαστικά αναβίωσαν την υπόθεση του ταμείου που καρκινοβατούσε επί τουλάχιστον μία διετία.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ