2013-07-19 23:14:10
Φωτογραφία για Στην Αθήνα το Φθινόπωρο ο Νταβούτογλου
 Σε θερμό κλίμα και με ιδιαίτερη υπογράμμιση της ικανοποίησης των δύο πλευρών, σχετικά με την «ενεργειακή γέφυρα» που συνδέει τις δύο χώρες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση είναι το ότι ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Ο δύο υπουργοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων και στη συνέχεια οι υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε από αμφότερους τους υπουργούς η «γέφυρα ενέργειας», όπως χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ. «Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».


Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, την ενέργειας και του πολιτισμού και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος μαζί με τη συμφωνίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, συσχετίζει πλέον την Ελλάδα και την Τουρκία και στον ενεργειακό τομέα.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς πολιτικές σχέσεις. Ως προς τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, είπε ότι είναι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Ερωτηθείς ο κ. Νταβούτογλου για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας». Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ορίσει διαπραγματευτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές» και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί στην Άγκυρα το πρώτο του ταξίδι, όπως είπε, στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επ' αυτού ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα «συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης, πως η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Τόνισε πως αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες στις δύο χώρες για να κυρωθούν και να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στις δύο προηγούμενες συνόδους του Συμβουλίου.

Ακόμη υπογράμμισε την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στη διμερή οικονομική συνεργασία και τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, των μεταφορών και τα χρηματοοικονομικά».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε «άκρως θετική ατμόσφαιρα» και ότι αυτές επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο Ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τόνισε πως η τρίτη σύνοδός της θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στις αρχές του επόμενου έτους. Τόνισε μάλιστα ότι τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ο ίδιος θα επισκεφθεί την Αθήνα και ότι κατά την επίσκεψη αυτή θα γίνει η προετοιμασία της συνόδου.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό τονίζοντας ότι κατά τις συνομιλίες «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Ως προς τα θέματα ΕΕ ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και είπε πως κατά τις σημερινές επαφές «εξετάστηκαν τα ζητήματα ΕΕ, όπως η επίδραση θεμάτων, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και οι θεωρήσεις, στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ».

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε ο Νταβούτογλου.

Τέλος αναφερόμενος στα θέματα Μέσης Ανατολής, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως συζητήθηκε το θέμα της Αιγύπτου και σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία ομαλοποίησης»

σοφοκλέουςΙΝ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ