2013-07-20 21:28:48
Φωτογραφία για Ρεντζιάς: Διαφήμιση για την Ελλάδα η μεταγραφή Παπανικολάου
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς που έπαιξε για πέντε χρόνια στην Μπαρτσελόνα μιλάει για την μεταγραφή του Παπανικολάου και το πως είναι πιθανό να "ξεχάσει" το αμερικανικό όνειρο. Διαβάστε τι λέει στο Sport24.gr για τον 23χρονο φόργουορντ που δεν μπορούσε να πει όχι σ' αυτή την πρόταση, τους Έλληνες παίκτες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες και το ελληνικό μπάσκετ που φθίνει

 

Λίγες ώρες αφού ο Κώστας Παπανικολάου ανακοινώθηκε κι επισήμως από την Μπαρτσελόνα, βάζοντας τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών για το οποίο σας ενημέρωνε συνεχώς το Sport24.gr σκεφτήκαμε ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος να μιλήσει για τη μεταγραφή του 23χρονου φόργουορντ.

Η απάντηση δεν ήταν άλλη από τον Ευθύμη Ρεντζιά ο οποίος πέρασε 5 αξέχαστα χρόνια, όπως μας είπε, στη Βαρκελώνη, παίζοντας μπάσκετ "στον καλύτερο σύλλογο της Ευρώπης".

Το Sport24.gr ανέσυρε από τη μνήμη του Ευθύμη Ρεντζιά όλες τις αναμνήσεις από τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα, τον ρώτησε αν έκανε καλά που ο Παπανικολάου είπε το "ναι" στην καταλανική πρόταση και αναφέρθηκε στο ελληνικό μπάσκετ που συνεχώς φθίνει, καθώς οι παίκτες δεν φεύγουν για να βρουν περισσότερα χρήματα, αλλά καλύτερες συνθήκες.


"Έμεινα πέντε χρόνια στην Μπαρτσελόνα και πιστεύω ότι ήταν τα καλύτερα χρόνια στην καριέρα μου. Πήγα σε μία πολύ μεγάλη ομάδα, σε έναν μεγάλο σύλλογο που χαιρόσουν να παίζεις. Αναμφίβολα ο κορυφαίος σύλλογος στην Ευρώπη. Όλοι οι παίκτες θέλουν να φτάσουν να παίζουν σε αυτό το σύλλογο. Είναι μία ομάδα πρωταγωνίστρια παντού, έχει υψηλούς στόχους, υπάρχει εκπληκτική οργάνωση, σε μία πανέμορφη πόλη", θυμάται ο Ευθύμης Ρεντζιάς για να προσθέσει:

"Σύμφωνα με όλα όσα διαβάζω κι αν ισχύουν τα ποσά, ο Παπανικολάου δεν μπορούσε να μην αποδεχτεί την πρόταση που του έκανε η Μπαρτσελόνα, το ίδιο και ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός επένδυσε στον παίκτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και του βγήκε. Του δίνεται η ευκαιρία να εξελιχθεί και να προσφέρει ακόμα περισσότερο. Είναι κακό για το ελληνικό μπάσκετ που φεύγει ένας ακόμα μεγάλος παίκτης. Την ίδια στιγμή είναι τιμή και διαφήμιση για τη χώρα μας που ο Κώστας Παπανικολάου θα αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στην Ισπανία".

"Στο τέλος θα μείνουν οι επιφανείς παράγοντες"

Ο παλαίμαχος άσος που αποχώρησε τέτοιες μέρες το 2006 από την ενεργό δράση, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του που ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι Έλληνες παίκτες φεύγουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες.

"Αυτά τα παιδιά, όπως ο Παπανικολάου, ο Μπουρούσης και τόσοι άλλοι στην Ελλάδα έχουν πολλά να δώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν να πάρουν τίποτα", σχολίασε ο Ευθύμης Ρεντζιάς και συνέχισε:

"Από τη μία οικονομικές συγκυρίες στη χώρα μας και από την άλλη η βία δεν αφήνουν παίκτες του επιπέδου αυτού να κάνουν αυτό που πραγματικά ξέρουν. Δυστυχώς επαναλαμβάνω που φεύγουν μεγάλοι παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα και το μπάσκετ στην ομάδα γίνεται ολοένα και πιο ορφανό. Στο τέλος μου φαίνεται πως θα μείνουν μόνοι οι επιφανείς παράγοντες".

Δεν είναι μόνο τα καλύτερα συμβόλαια που παίρνουν μακριά τους καλύτερους Έλληνες παίκτες: "Ξέρω καταστάσεις κι έχω επαφές με αρκετά παιδιά από το χώρο, οι περισσότεροι δεν φεύγουν από το ελληνικό πρωτάθλημα για τα χρήματα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τόσο ο Γιαννακόπουλος, όσο και οι Αγγελόπουλοι επενδύουν και προσφέρουν μεγάλα συμβόλαια.

Φεύγουν γιατί δεν μπορεί να έχουν στο μυαλό τους αν θα φτάσουν αρτιμελείς στο γήπεδο ή όχι. Το πρωτάθλημα φθίνει συνεχώς, πάει όλο και πιο κάτω. Οι τελικοί δεν ολοκληρώνονται ποτέ, ο τελικός του Κυπέλλου διακόπτεται μέχρι να αδειάσει. Δεν είναι εικόνα αυτή".

"Μπορούσε να πάει κατευθείαν στο ΝΒΑ"

Η πορεία Ρεντζιά-Παπανικολάου έχει πολλά κοινά σημεία μέχρι στιγμής. Γεννημένοι στα Τρίκαλα, έπαιξαν καλό μπάσκετ σε δύο μεγάλες ομάδες της Ελλάδα (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός αντίστοιχα) και στη συνέχεια εξαργυρώνοντας την τετραετή τους θητεία σ' αυτές έκαναν το μεγάλο άλμα στην Μπαρτσελόνα. Ο Έλληνας σέντερ μετά από πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη πήγε στο ΝΒΑ και στο μέλλον θα μάθουμε πότε κι αν θα κάνει τελικά αυτό το βήμα, ο 23χρονος φόργουορντ.

Πάντως, ο Ευθύμης Ρεντζιάς πιστεύει πως θα μπορούσε να κάνει από τώρα το βήμα: "Θεωρώ ότι ο Παπανικολάου μπορούσε από τώρα να πάει στο ΝΒΑ και να παίξει. Για μένα το ΝΒΑ είναι πιστεύω θέμα δύο πραγμάτων: timing και ομάδας. Μπορεί να πας σε μία ομάδα και να είσαι βασικός και σε κάποια άλλη να είσαι ο 12ος παίκτης.

Είναι 23 ετών ο Κώστας, έχει κατακτήσει 2 Ευρωλίγκες, έπαιξε εκπληκτικά αυτά τα τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό και όντως πιστεύω ότι θα μπορούσε να παίξει κατευθείαν στο ΝΒΑ. Είναι εξαιρετικός παίκτης, καλό παιδί, υπάκουο. Πάντως, η Μπαρτσελόνα έχει τον τρόπο να σε κάνει να ξεχνάς το αμερικανικό όνειρο. Εφόσον καταφέρει να παίξει εκεί και να της γίνει απαραίτητος, δύσκολα μετά θα τον αφήσει να φύγει. Είναι η φιλοσοφία τέτοια της ομάδας".

Για τη δική του περίπτωση, θυμάται: "Εγώ δεν μπόρεσα να πάω νωρίτερα στο ΝΒΑ λόγω τραυματισμών, αλλά από τότε που πήγα στην Μπαρτσελόνα κάθε χρόνο έλεγα θα φύγω κι όλο έμενα με οψιόν. Πάντως, όταν είσαι στην Μπαρτσελόνα είναι πισωγύρισμα να πας σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, οπότε μόνο το ΝΒΑ μένει".
Sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ