2013-07-31 10:09:08
Φωτογραφία για N.Tσούκαλης: Στους Δήμους οι λιμενικές ζώνες που αποχαρακτηρίζονται
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση των βουλευτών, η χάραξη της εθνικής πολιτικής τουρισμού, η οποία υποστηρίζεται και από τις λιμενικές υποδομές κάθε λειτουργικής μορφής, οφείλει να σχεδιάζεται, ώστε να εξυπηρετεί λιμένα αλλά και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, κι επειδή ο τουρισμός επιβάλλεται να προωθηθεί και στην ευρύτερη θαλάσσια και χερσαία ζώνη, προτείνουν τη δημιουργία μιας «Αστικής Παραλιακής Ζώνης», στην οποία με τα κατάλληλα έργα και εξοπλισμό, θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα µε τον θαλάσσιο τουρισμό, την αναψυχή και τον Πολιτισμό. Σε κάθε παράκτια περιοχή λοιπόν η οποία θα ενταχθεί σε καθεστώς Αστικής Παραλιακής Ζώνης ο αρμόδιος ΟΤΑ, θα μπορεί να εκτελέσει, σύμφωνα µε τις διατάξεις περί εκτελέσεως δημοσίων έργων, έργα που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα µε τον θαλάσσιο τουρισμό, την αναψυχή και τον πολιτισμό.


Τέλος, επισημαίνουν ότι η πρότασή είναι ολοκληρωμένη και νομοθετικά άρτια, ενώ δύναται να δώσει πνοή ανάπτυξης σε περιοχές που σήμερα δοκιμάζονται από την κρίση. Η υιοθέτησή της λοιπόν κρίνεται επιβεβλημένη.

Ακολουθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις:

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η προσθήκη δύο άρθρων στο νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» ως εξής:

1. Άρθρο Τροποποίηση του άρθρου 1 του Ν. 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001) ώστε να προστεθούν οι παρακάτω ορισμοί:

10.«Αστική Παραλιακή Ζώνη» είναι ζώνη ξηρά και θάλασσας μαζί µε έργα και εξοπλισμό, που επιτρέπουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα µε τον θαλάσσιο τουρισμό, την αναψυχή και τον Πολιτισμό.

11.«Φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης» είναι ο Οικείος Δήμος που έχει, κατά νόμο, την ευθύνη της διοίκησης και της εκμετάλλευσης λιμένα.

2. Άρθρο ….

Παρ.1

Στον Νόμο 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 285/19.12.2001) προστίθενται τα παρακάτω άρθρα:

Αστική Παραλιακή Ζώνη

1. Σε κάθε παράκτια περιοχή η οποία βρίσκεται σε προβολή Εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλεως ή σε κάθε παράκτια περιοχή που αποχαρακτηρίζεται από Ζώνη Λιμένα, όπου συντρέχει λόγος δημιουργίας, καθορίζεται έκταση ξηράς και θάλασσας, συνεχής ή διακεκομμένη στην οποία ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης που είναι ο Οικείος ΟΤΑ, μπορεί να εκτελέσει, σύμφωνα µε τις διατάξεις περί εκτελέσεως δημοσίων έργων, έργα που επιτρέπουν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα µε τον θαλάσσιο τουρισμό, την αναψυχή και τον πολιτισμό. Η έκταση αυτή καλείται Αστική Παραλιακή Ζώνη και διακρίνεται σε χερσαία και θαλάσσια.

2. Για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου της προηγουμένης παραγράφου απαιτείται η προηγούμενη ένταξή του σε αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης (Master Plan), με απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης κατόπιν αιτήσεως του Φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης

3. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης (Master Plan), καθορίζει τις χρήσεις γης, του συντελεστές δόμησης την κυκλοφορική λειτουργία καθώς και όλα τα αναγκαία έργα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα µε τον θαλάσσιο τουρισμό, την αναψυχή και τον πολιτισμό της περιοχής μέσα σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλαίσιο το οποίο οφείλει να είναι συμβατό με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οικείου Δήμου. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης εκπονείται από το Φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης και εγκρίνεται από τηn οικεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης κατόπιν αιτήσεως του Φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης

4. Προκειμένου να ενταχθεί ή τροποποιηθεί έργο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης, απαιτείται η υποβολή μελέτης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α) και μελέτη έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου εντός προθεσμίας εξήντα ημερών να διατυπώσει την αξιολόγησή της για τις αποβληθείσες μελέτες. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής απράκτου, η αξιολόγηση λογίζεται ως θετική. Συγχρόνως το Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δημοσιεύει σε δύο εφημερίδες μιας εθνικής κυκλοφορίας και μιας τοπικής και στον ιστότοπο του το έργο, ώστε να διενεργηθεί δημόσια διαβούλευση επί των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του στην ευρύτερη περιοχή.

5. Για την εκτέλεση των έργων που έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης Αστικής Παραλιακής Ζώνης (MASTER PLAN) σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο απαιτείται:

(α) απόφαση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης

(β) έγκριση των τεχνικών μελετών από τις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες

(γ) εξαίρεση από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω της ένταξης στο MASTER PLAN κατά την προηγούμενη παράγραφο και

(δ) άδεια κατασκευής του έργου από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.

(ε) για την έναρξη εργασιών απαιτείται κοινοποίησή της αδείας του προηγούμενου εδαφίου στις κατά τόπο αρμόδιες λιμενικές και αστυνομικές αρχές.

Παρ.2

Χερσαία ζώνη Αστικής Παραλιακής Ζώνης

1. Η χερσαία ζώνη Αστικής Παραλίας αποτελείται από τον αιγιαλό και τους αναγκαίους συνεχόμενους παραλιακούς χώρους για την εκτέλεση των έργων που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο. Το όριο της χερσαίας ζώνης δεν μπορεί να επεκταθεί πέρα από την πλησιέστερα ρυµοτοµική γραµµή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.

Παρ.3

Θαλάσσια ζώνη Αστικής Παραλιακής Ζώνης

1. Η θαλάσσια ζώνη περιλαμβάνει τις λεκάνες λιμένων που ανήκαν στην θαλάσσια ζώνη λιμένα που αποχαρακτηρίστηκε (συνεχόμενες µε τον αιγιαλό ή τυχόν κατασκευασμένα κρηπιδώματα, μώλους, προβλήτες) και έκταση θάλασσας μέχρι απόσταση πενήντα (50) μέτρων από τις ακτές της χερσαίας ζώνης. Η έκταση αυτή περιορίζεται και από τις δύο πλευρές από νοητό τόξο κύκλου, µε κέντρο το άκρο της χερσαίας ζώνης και ακτίνα πενήντα μέτρων και περικλείει τη θαλάσσια έκταση από σημείο του αιγιαλού, που κείται σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από το άκρο της χερσαίας ζώνης µέχρι να συναντήσει την ανωτέρω γραµµή σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από τις ακτές της χερσαίας ζώνης.

Παρ.4

Καθορισμός χερσαίας και θαλάσσιας Αστικής Παραλιακής Ζώνης

1. Με απόφαση του Οικείου Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία και η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Οικονομικών καθορίζεται το όριο της χερσαίας και θαλάσσιας Αστικής Παραλιακής Ζώνης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ότι ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης της Αστικής Παραλιακής ζώνης είναι ο οικείος Δήμος.

2. Ο καθορισμός του ανώτερου ορίου γίνεται µε πράσινη γραµµή σε αντίγραφο του διαγράµµατος καθορισμού του αιγιαλού ή σε άλλο διάγραµµα μικρότερης κλίμακας, που έχει συνταχθεί µε τις ίδιες προδιαγραφές, ενημερωμένου βυθομετρικά μέχρι την ισοβαθή γραµµή των δέκα (10) μέτρων. Το διάγραµµα θεωρείται για την ακρίβεια της αποτύπωσης από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του οικείου Ο.Τ.Α.,

3. Οι πιο πάνω γνώμες παρέχονται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήψη σχεδίου απόφασης του Οικείου Δημοτικού Συμβουλίου που συνοδεύεται από το οικείο τοπογραφικό διάγραµµα. Σε περίπτωση που η πιο πάνω τρίμηνη προθεσμία περάσει άπρακτη, ο καθορισμός του ορίου της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Αστικής Παραλιακής Ζώνης γίνεται και χωρίς τις άνω γνώμες.

4. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μαζί µε το διάγραµµα. Αντίτυπο του διαγράµµατος µε σημείωση του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δημοσιεύθηκε στέλνεται:

α) στις Διευθύνσεις Δηµόσιας Περιουσίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονοµικών,

β) στο Υπουργείο Ναυτιλίας

γ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

δ)στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία,

ε) στην Αρμόδια Λιμενική Αρχή

ζ) στην Κτηµατολόγιο Α.Ε.,

η) στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία,

θ) στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας,

ι) στη Διεύθυνση Τουριστικών Λιµένων του Υπουργείου Ανάπτυξης,

ια) στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού,

ιβ)στο Υπουργείο Αιγαίου για τις περιοχές της αρμοδιότητας του.

Παρ.5

Καθεστώς χερσαίων χώρων ζώνης Αστικής Παραλιακής Ζώνης

1. Οι χώροι και όλα εν γένει τα κτήματα, που περιλαμβάνονται στη Χερσαία Αστική Παραλιακή Ζώνη είναι κοινόχρηστα δημόσια κτήματα και ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα, η χρήση όμως και η εκμετάλλευση τους ανήκει στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης. Αν στη Αστική Παραλιακή Ζώνη περιλαμβάνονται ιδιωτικά κτήματα, απαλλοτριώνονται αναγκαστικά για λόγους δημόσιας ωφέλειας υπέρ του Δημόσιου µε δαπάνες του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Αστικής Παραλιακής Ζώνης και σε περίπτωση αδυναμίας του µε δαπάνες του Δημοσίου σύμφωνα µε τις κείμενες διατάξεις.

2. Οι κατά τον καθορισµό ή την επέκταση Αστικής Παραλιακής Ζώνης νόµιµες παραχωρήσεις χρήσης ή μισθώσεις, που υπάρχουν μέσα σε αυτή, εφόσον είναι συμβατές με τις χρήσεις και λειτουργίες του αναπτυξιακού προγράμματος μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης (Master Plan). δεν θίγονται και υποκαθίσταται ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δηµοσίου, . και των άλλων Ν.Π Μέχρι την έγκριση του αναπτυξιακό πρόγραμμα μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης (Master Plan). υποκαθίσταται ο φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Δηµοσίου, . και των άλλων Ν.Π Οι διατάξεις περί εμπορικών μισθώσεων δεν εφαρμόζονται για τους χώρους της χερσαίας και θαλάσσιας Αστικής Παραλιακής Ζώνης.

3. Όλες οι παραχωρήσεις χρήσης ή μισθώσεις οι οποίες δεν είναι συμβατές με τις χρήσεις και λειτουργίες του αναπτυξιακού προγράμματος μελέτης και διαχείρισης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης (Master Plan), λύονται αζηµίως για το Δημόσιο και για τον διοίκησης και εκμετάλλευσης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης .

4. Για τη συνέχιση ή λύση τους αποφασίζει ο Υπουργός Οικονομικών και ο καθ' ύλην αρµόδιος Υπουργός. Η λύση επέρχεται από την κοινοποίηση, σύμφωνα µε το Ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α') «Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας», της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου στον παραχωρησιούχο ή το µισθωτή. Εάν ο παραχωρησιούχος ή ο µισθωτής έχουν καταστεί αγνώστου διαµονής, η κοινοποίηση της απόφασης του προηγούµενου εδαφίου γίνεται σύµφωνα µε το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Ν. . 356/1974 (ΦΕΚ 90 Α') «Περί Κώδικος είσπραξης δηµοσίων εσόδων».

Παρ.6

Καθεστώς γηπέδων που σχηµατίζονται από προσχώσεις στη Αστική Παραλιακή Ζώνη

1. Όλα τα γήπεδα που σχηµατίζονται από προσχώσεις, φυσικές ή τεχνητές, στη θάλασσα ή τον αιγιαλό, ή στα πλαίσια έργων, που εκτελούνται µε δαπάνες των φορέων διοίκησης και εκµετάλλευσης Αστικής Παραλιακής ζώνης ανήκουν κατά κυριότητα στο Δηµόσιο και χρησιμεύουν, εφόσον περιληφθούν στη Αστική Παραλιακή ζώνη για τους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτή και γενικά για δημόσιες ανάγκες.

Παρ.7

Παραχωρήσεις χώρων ζώνης λιµένα

1. Χώροι μέσα στην Αστική Παραλιακή Ζώνη οι οποίοι δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως Κοινόχρηστοι μπορούν να εκμισθώνονται από τους Αρμόδιους ΟΤΑ µε τις διατάξεις της νοµοθεσίας που τους διέπει.

2. Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση από το Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα, χώρων της Αστικής Παραλιακής Ζώνης για τη στέγαση υπηρεσιών και εγκαταστάσεων κάθε είδους για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Με απόφαση του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης της Αστικής Παραλιακής Ζώνης, καθορίζονται οι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δημόσιο σύμφωνα µε το παρόν άρθρο. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των χώρων αυτών για άλλους σκοπούς.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ