2013-07-31 16:20:03
Φωτογραφία για Δήλωση του Τάσου Κουράκη για τη δίωξη 5 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων και ενός μέλους του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Α.Π.Θ.
από το Γραφείο Τύπου

«Τα πέντε μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του συλλόγου Διδασκόντων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), καθώς και ένα μέλος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ίδιου Πανεπιστήμιου παρέλαβαν, εν μέσω θέρους, κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο καλούνται να... εμφανιστούν στο δικαστήριο, κατηγορούμενοι για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της 8-2-2012, αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος.

Τα γεγονότα, όμως, για τα οποία σήμερα γίνεται εισαγγελική παρέμβαση για τη δήθεν «διατάραξη της οικιακής ειρήνης», ήταν –όπως άλλωστε το αποδεικνύουν οι διαθέσιμες βιντεοσκοπήσεις εκείνης της ημέρας– μια ειρηνική και μαζική διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία, όπου οι τωρινοί κατηγορούμενοι, μαζί με μέλη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, υπεράσπιζαν το δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο της γνώσης και της ελεύθερης, κριτικής σκέψης απέναντι στον εκτρωματικό, αντισυνταγματικό νόμο 4009/11. Έναν νόμο εναντίον του οποίου είχε τότε τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και οι σύλλογοι του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών.


Η στοχοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών δασκάλων και του διοικητικού υπαλλήλου του Α.Π.Θ. συνιστά μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Μια ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος στη δημόσια, συλλογική διαμαρτυρία, και μάλιστα σε έναν χώρο που πρέπει να θεραπεύεται απρόσκοπτα η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Το σκηνικό που στήνεται με δικαστικές διώξεις και στηλιτεύσεις είναι το σκηνικό του «μνημονιακού» πανεπιστημίου, που το νεοφιλελεύθερο, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο συμβαδίζει με τις πολιτικές της πιο σκληρής λιτότητας, με την τραγική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, την αποψίλωση του προσωπικού, το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, την απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι το «πανεπιστήμιο» των πολιτικών διώξεων που θυμίζουν άλλες εποχές, το «πανεπιστήμιο» που τρομοκρατεί τους ανθρώπους του, τους εξαναγκάζει στην πειθαρχία, την υποταγή και τη σιωπή, στη φτώχεια και στην ανασφάλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων, αντιτασσόμενος στο πνεύμα του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού, στην απαξίωση και στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την προάσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου πανεπιστημίου».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ